Ministránstábort szervezett a Szent Ágoston-plébánia

0
556

A Szent Ágoston-plébánia ministránsai a vakáció utolsó részében jutalomkiránduláson részt vettek. A tábort a szokott helyen, Szárhegyen tartották augusztus 28–31. között. A táborban közel 37 fiatal ministráns vett részt, közöttük a Lelkes Lelkek ifjúsági csoport is, melyből a team segített a programok levezetésében. Az idei mottó: Elköteleződés az Oltáriszentség mellett. A tanévkezdés hevében egy szusszanásnyi emléket osztanak meg a csíkiak, egyben az egész tanévre szóló útravalón is gondolkodva.

Az első nap az utazásról és a megérkezésről szólt. Az indulás reggel 9-kor történt a Szent Ágoston-templom udvaráról, ahol gyülekezés, majd reggeli ima után Bálint Emil plébános indította útnak a csapatot. A megérkezést követően megtörtént a szabályok letisztázása.

Kíváncsiak voltunk a gyerekek, fiatalok elvárásaira és félelmeire. Az első kis előadást Hanuleac Tamás segédlelkész tartotta Savio Szent Domonkosról, a ministránsok védőszentjéről. Az előadás végén szórakoztató, éneklős, energizáló játék, majd további játékok következtek. Elcsendesedés után Szent Ágoston-napi szentmise következett.

Animációs filmet, a Luca címűt nézve megtanulhatták a résztvevők, hogy nem szabad elítélni az embereket külsőleg sem, hiszen mindenki értékes legbelülről.

A második nap reggeli tornával kezdődött, ami mindenkit megmozgatott, a megszokott tornamozdulatok mellett tánc is volt.

A második előadás Szent Tarzíciuszról, a ministránsok védőszentjéről szólt, ezt Ladó Gábor tanár tartotta. Mindenki részt vett és hozzátett az előadáshoz. Megtanulta a csoport, hogy ha mások ránk bíznak valamit, azt a titkot mindenáron meg kell tartani.

A következő program választható volt, valaki számára pihentető, valaki számára átmozgató foci lehetőség volt. A választható program után az ebéd következett, majd útnak indult a csapat egy kis sétára, kirándulásra.

Megszemlélhettük a Lázár kastélyt Szárhegyen, majd felmentünk a ferences kolostorba, ahol Anaklét testvér bemutatta nekünk a kolostort és beszélt egy kicsit a történetéről is, valamint a ferencesek életéről. A kolostortól lejövet egy fagyizást is útba ejtettünk, mindenki számára jól esett a meleg időbe.

Visszaérve a tábor helyszínére készültünk a szentmisére egy énekpróbával, melyet Gábor tartott nekünk, hogy a szentmisén énekelve is teljes mértékben tudjunk részt venni. Szentmise végén már készen is várt bennünket a vacsora. Majd a sötétedés ellenére megpróbáltunk egyet métázni, elég érdekesnek, viszont szórakoztatónak bizonyult, hiszen nem csak sötétedett, de körülöttünk a hegyek felett villámot is. A métázás addig tartott amíg láttunk és el nem kezdett esni az eső.

Ezt követően az esti program egy társasozás volt, majd a pihentető esti alvás, így hamar el is telve a második napunk, ami ismét sok izgalommal és tanulással telt mindenki számára. Harmadik napunkat a ki nem hagyható reggeli tornával kezdtük, úgymond „pizzát nyújtottunk és készítettünk”. Majd következett a reggeli és az időjárás ellenére is szórakoztató társasozás volt.

Majd egy kis pihenés után jött a harmadik és egyben az utolsó előadás, melyet Both László pap bácsi tartott nekünk, nem másról mint egy fiatal fiúról, Carlo Acutisról. Megnéztünk egy rövid filmet, mely erről a fiúról szólt, akinek élete, hite egy élő példa a mai fiatalok számára, hiszen megmutatta nekünk, hogy az életben – mindennapokban, legyen az internet vagy egy élethelyzet, nekünk apostolkodni kell, hinni – bízni Istenben, mivel az életszentségre kaptunk meghívást mindannyian. („Minden ember eredetinek születik, de sokan másolatként halnak meg”.) A meghitt előadást követően Kacsó Arnold kántor úr tartott nekünk egy gyakorló énekórát, ezután következett az ebéd. Majd az esős idő elmentével újra próbálkoztunk, a métázással, így sikerült egy hosszú szórakoztató játékkal kifárasszuk magunkat. A játékok után kis pihenős énekpróba, majd szentmise következett. A lelki táplálék után következett a testi táplálék, majd egy jó kis foci bajnokság, majd társasjátékozás, beszélgetés, elcsendesedés. Így el is telt az utolsó teljes napunk.

A negyedik és egyben utolsó nap a szokásos reggeli tornával kezdődött. Majd jött egy kis szórakoztató Kahoot játék, amely a táborról szólt. Következett a zárószentmise, a rendrakás, takarítás és az összepakolás, amire észrevettük magunkat, itthon voltunk a Szent Ágoston-templom udvarán. Várunk továbbra is ministrálni!

Illyés Á., Illyés D.