Vasárnap avatják boldoggá az Ulma család kilenc tagját

0
3221
Az Ulma család (Forrás: Vatican News)

A délkelet-lengyelországi Markowa faluban szeptember 10-én avatnak boldoggá egy kilenctagú családot, a mélyen vallásos Józef és Wiktora Ulmát és hét gyereküket, akiket a náci katonák végeztek ki 1944-ben, mivel a keresztény eszmény szellemében otthonukban egy nyolctagú zsidó családnak nyújtottak menedéket. A teljes család együttes kanonizálása egyedi esetnek számít, eddig ilyen még nem fordult elő.

A przemyskai egyházmegyéhez tartozó településen a szertartást Marcello Semeraro bíboros fogja vezetni szeptember 10-én helyi idő szerint 10 órától. A szertartásra 30-50.000 hívőt, ezer papot, nyolcvan bíborost és püspököt várnak. Amint arról korábban is beszámoltunk, a család mártíromságát Ferenc pápa egy decemberi dekrétumában ismerte el. Az Ulma családot a Holokauszt Emlékközpont a világ igazai közt ismerte el, amiért életüket áldozták embertársaikért.

1944. március 24-én a náci őrjárat az Ulma család birtokán felfedezte a nyolc zsidót, akiket azonnal megöltek. Ezt követően megölték a 44 éves Józefet, majd meglőtték a 31 éves Wiktoriát, aki hét hónapos terhes volt. A Vatikán megerősítette, hogy a lövéstől beindult a szülés, ő pedig legkisebb gyermeke megszületésekor hunyt el. Mivel a gyerekek sikoltozni kezdtek szüleik holtteste mellett, sorban lelőtték Stanisławát (7 éves), Barbarát (6), Władysławot (5), Franciszeket (3), Antonit (2) és Mariát (1).

Marcello Semeraro bíboros, a Szenttéavatási Ügyek Dikasztériumának prefektusa a Vatican Newsnak elmondta, hogy bár a legkisebb gyermeket értelemszerűen nem keresztelték meg, az ő kivételes esetére a katekizmus „vérkeresztség” kifejezése vonatkozik, így őt is boldoggá avathatják.

Witold Burda, az Ulma család szenttéavatási ügyének posztulátora korábban nyilvánosságra hozta, hogy a család otthonában talált Szentírásban az irgalmas szamaritánusról szóló példázatot vörössel aláhúzva találták. A posztulátor azt is elmondta, hogy a családot a környéken mindenki úgy ismerte, hogy az ő ajtajukon kopogókat nem utasítják el sosem. „Családjuk hitalapja az isten- és embertársi szeretet volt”, mondta Burda.  

Paweł Rytel-Andrianik lelkipásztor a Vatican Newsnak megjegyezte, hogy az Ulma család mártíromsága túlmutat a keresztény kontextuson; zsidó–keresztény mártíromság volt, hiszen összesen tizenhét ártatlan embert öltek meg akkor. Az ő szívszorító történetük a borzalom és a remény kettősségére mutat rá, hiszen Ulmáék a mindennapi lét kihívásai között próbálták megtestesíteni az evangélium fényét.

Michael Niemczak a krakkói ifjúsági világtalálkozón 2016-ban
(Fotó: Michael Niemczak / CNA)

A kanonizációs szertartáson részt vesz egy új-mexicói pap, Michael Niemczak, akinek apai dédnagyapja, Jan Niemczak Wiktoria Ulma unokatestvére volt. Niemczak elmondta, amikor fiatalemberként a papi hivatást választotta, az Ulma családról hallott történetek valóban „megadták az alaphangot” ahhoz a hithez, amelyet élni akart, és azon kapta magát, hogy papi hivatását „olyan hősiesen akarja megélni, mint ahogy ők élték” a szülői hivatásukat. ,,Könnyű olvasni ezeket a történeteket, és úgy gondolni a bennük szereplő alakokra, mint akik időben és térben nagyon távol vannak… Azt gondolni, hogy ők biztos valamiféle emberfeletti emberek voltak. Én erre képtelen lennék. De amikor aztán azt hallod, hogy a családtagjaidról van szó, van ebben valami igazán megdöbbentő” – mondta Niemczak, majd hozzátette, hogy minden családnak megvannak a maga szentjei és a maga bűnősei is. „Nagyon megragadott a tény, hogy ezek a szent életű emberek néhány generációval ezelőtt az én családomhoz oly közeliek voltak.”

Ifjúsága alatt keveset hallott a második világháborúról vagy az Ulma családról, csak amikor a papi szemináriumba került, akkor tudott meg egyre többet édesapjától a rokonai történetéről. „Van valami csodálatos abban, hogy Józef és Wiktoria úgy döntöttek, hogy nem csak szavakkal, hanem tettekkel is megtanítják gyermekeiket minden emberi élet méltóságára.”

„Azt hiszem, ez olyasvalami, amire a lengyel emberek most büszkék, és felismerhetik általa, hogy rengeteg olyan család volt, mint Ulmáék. Ők most csupán egyféleképpen arcot adnak annak a hősies döntésnek, amelyet rengeteg meg nem nevezett lengyel tett annak idején” – mondta Niemczak.

Forrás: Courtney Mares / CNA, Jonah McKeown / CNA,  Francesca Merlo, Emanuela Campanile / Vatikáni Rádió
Összeállította: Dénes Gabriella