Megnyitotta kapuit az Angyalkert

0
845

Átadták a magyar kormány támogatásával épített Angyalkert bölcsődét és óvodát Csíkszeredában szeptember 6-án, szerdán. Az új tanintézményt a Szent Kereszt felmagasztalását hirdető római katolikus egyházközség építtette saját területén, amelyet a korábbi államosítás után 2005-ben sikerült visszaszereznie. Az átadási ünnepen részt vett Kovács Gergely érsek, Tamás József nyugalmazott segédpüspök, Magyarország kormányának képviselői és helyi önkormányzati elöljárók is.

A terület nagyon értékes volt, sokan szerették volna megvásárolni, ám a plébánia elöljárója ragaszkodott ahhoz, hogy a közösség javát szolgálja. „Az egy hektár 38 árnyi területről nyáron a gólyák, télen a gyerekek húznak hasznot — írta 1961-ben kelt adóbevallásban az akkori főesperes plébános. A gólyák és a gyerekek 》összetartoznak《, ez a gondolat vezetett a jó cél születéséhez”, mondta az átadási ünnepségen Darvas-Kozma József esperes-plébános, pápai káplán. A plébánia sikeresen pályázott a magyar kormány által meghirdetett Kárpát-medencei óvoda-fejlesztési programban, és a több részletben kapott támogatások segítettek a számos nehézség leküzdésében. 2021-ben sikerült pirosban felépíteni a kétszintes ingatlant és mostanra befejezni. Az építés és felszereltsége költségeit 815 millió forinttal támogatta a magyar állam. „Szándékunk keresztény szellemben nevelni a gyermekeket. Tervezzük, hogy ez az óvoda is a Segítő Mária Gimnázium szárnyai alá kerüljön, így ez legyen Erdélyben az első tanintézmény, amely a bölcsődétől az érettségiig római katolikus keresztény oktatást-nevelést nyújt. Ezért fáradozunk és imádkozunk”, hangsúlyozta ünnepi beszédében az egyházközség plébánosa, aki megköszönte a magyar kormány támogatását, az érsekség, az RMDSZ, a Hargita megyei és a csíkszeredai önkormányzat segítségét.

Magyarország kormánya 2016-ban indította az óvoda-fejlesztési programját és eddig 900 Kárpát-medencei beruházás megvalósítását segítették. Csak Hargita megyében 5 milliárd forintnyi támogatásból 90 óvodát és bölcsődét építettek illetve újítottak fel. Az Angyalkert a programból finanszírozott beruházások közül a legnagyobb Kárpát-medencei létesítmény. A bölcsőde és óvoda nyolc csoportjában összesen 180 magyar gyermek tanulhat anyanyelvén. A tanintézmény a római katolikus egyház tulajdonában van és a város önkormányzata működteti. A magyar nyelvű oktatásnak nemcsak identitásmegőrző szerepe van, hanem gyakorlati haszna is, mert a gyermekek anyanyelvükön sajátíthatják el legjobban a fejlődésükhöz elengedhetetlen tudásanyagot, mondta Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, aki Grezsa István korábbi miniszteri biztossal és Lukács Bence vezető konzullal együtt képviselte Magyarország kormányát az ünnepségen.

A minden szempontból modern épületet Kovács Gergely érsek áldotta és szentelte meg. A főegyházmegye elöljárója az ünneplőkhöz szólva arról beszélt, hogy miért is állíthatta Jézus Krisztus a felnőttek számára is példaképnek a gyermekeket. „Ha nem változtok meg, s nem lesztek olyanok, mint a gyerekek, nem mentek be a mennyek országába.” Ezzel nem azt akarta mondani, hogy a gyerekek jobbak, mint a felnőttek. Inkább azt akarta hangsúlyozni, kiemelni, hogy miért példák a gyermekek, akik rászorulnak szüleik és mások gondoskodására. „Nincs választásuk, a gyerek rá kell hagyatkozzon szüleire, nélkülük életképtelen. A gyerek vágyik a szeretetre, szüksége van rá. Akkor érzi igazán jól magát, ha szeretik, akkor tud harmonikusan fejlődni. Éreznie kell szülei szeretetét, egész szívvel rájuk hagyatkozik, teljes bizalommal van irántuk. Mi, felnőttek is ilyenek kell legyünk. Nekünk is vágyakoznunk kell a szeretetre, és Isten gyermekeiként meg is kapjuk ezt a mennyei Atyától. Körbenézve a világban, társadalmunkban, akár a szűkebb körben is, mennyi fedezhető fel abból, hogy mi vágyunk Isten szeretetére, rá akarunk hagyatkozni Isten jóságára? Ha nem változtok meg, nem lesztek olyanok, mint a gyerekek, nem mentek be a mennyek országába! Fontos, hogy ismerjük a Szentírást. Fontos, hogy imádkozzunk, de ha nem tudunk ráhagyatkozni Istenre, ha nem tudunk gyermeki bizalommal odamenni hozzá, ha nem hisszük el, hogy Isten gondviselő, szerető Atya, akkor kérdezzük meg, hogy mennyit ér a hitünk, a vallásos életünk”, jegyezte meg Kovács Gergely érsek arra kérve a jelenlévőket, hogy idézzenek fel egy olyan emléket, képet, amikor egy önfeledten nevető kisgyermek boldogan, harsányan nevetve rohant a biztonságot nyújtó szülői ölelésbe. Ezt a végtelen Istenre való ráhagyatkozást és teljes önátadást kívánta az új óvoda minden gyerekének, minden nevelőjének, mindannyiunknak.

Az ünnep résztvevőit köszöntötte Tamás Levente, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium igazgatója, Borboly Csaba, Hargita megye Tanácsának elnöke és Csíkszereda polgármesterének üzenetét tolmácsolva Bors Béla alpolgármester is. A Kisherceg és a Csiga-biga óvoda tanítványai, valamint Ádám Katalin és Ádám Rebeka pedagógusok gyermekcsoportja hangulatos előadással színesítette a rendezvényt, amelynek záró részében az Angyalkert ovisai szüleik társaságában vették birtokukba az új létesítményt.

Erdély legnagyobb katolikus bölcsődéje és óvodája egyelőre a Kisherceg napközi mellett kezdi el működését, és a még szükséges akkreditációk megszerzése után vonják a Segítő Mária-gimnázium keretébe.

Csúcs Mária

Fotók: Csúcs Endre