Száznégy éves szerzetesé volt a kezdődobás

0
446
Fotó: Chicago Cubs / Twitter

Jean Dolores Schmidt Chicagóban élő szerzetes, a helyi sportolók Jean nővére, néhány nappal 104. születésnapja után, hétfő este ő dobta a Chicago Cubs baseballmeccsének ünnepélyes kezdődobását. A szerzetes a Boldogságos Szűz Mária Irgalmas Nővérei Rendjének tagja és a chicagói Loyola Egyetem sportolóinak lelkigondozója, régóta a diákok kedvence.

A kedves természetéről, illetve a kosárlabda és minden sport iránti lelkes szeretetéről ismert Schmidt nővér a Loyola Egyetem campusán túl is közmegbecsülésnek örvend, egyfajta chicagói ikon. A keddi, Milwaukee Brewers elleni Cubs-meccs bemondói megjegyezték, hogy ha Jean nővér kijön a meccsre, az mindig rengeteg inspirációt, lendületet ad a játékosoknak. Bár a Cubs végül elvesztette a meccset, Schmidt nővér hatalmas mosolya és energikus szurkolása sok chicagói szurkoló szívét felvidította hétfő este.

A vidám mosoly és a kedves szó mellett Schmidt gyakorlatias bölcsességéről és tanácsairól is ismert, jelmondata a „imádkozz, dolgozz, győzz”.

Februárban Seth Davis sportújságíró és a Harper Select kiadó segítségével Schmidt nővér megjelentette memoárját Wake Up with Purpose: What I’ve Learned in My First Hundred Years (Ébredj céllal: Mit tanultam az első száz évemben) címmel, amely a kiadó szerint  „részben élettörténet, részben filozófiai szöveg, részben spirituális útmutató”.

Az 1919-ben született nővér elmondta, hogy akkor érezte először Isten elhívását, amikor harmadik osztályos korában egy irgalmas nővér tanította. A nagy gazdasági világválságot és a második világháborút átélve Jean Schmidt egész felnőtt életét a tanításnak szentelte.

„Az elmúlt 103 év alatt annyi változást láttam, de a fontos dolgok ugyanazok maradtak – mondta Jean Schmidt nővér emlékiratának megjelenése előtt. – El akartam mesélni az életem történetét az emberek számára, de nem azért, mert úgy érzem, hogy olyan különleges vagyok vagy az életem olyan rendkívüli volt, hanem inkább azért, hogy reményt és optimizmust nyújtsak az embereknek, hogy ha egyszer megtalálják a céljukat, akkor örömmel és beteljesedve élhetik végig az életüket.”

A CNA cikke alapján D. G.

MEGOSZTÁS