Ferenc pápa magánkihallgatáson fogadta Novák Katalin köztársasági elnököt

0
351

Napra pontosan egy évvel a tavalyi vatikáni látogatása után, Novák Katalin köztársasági elnök augusztus 25-én, pénteken reggel 9 órakor találkozott Ferenc pápával a Vatikánban, aki magánkihallgatáson fogadta őt dolgozószobájában. Minthogy Novák Katalin beszél spanyolul, ezért a kihallgatás idén is tolmács nélkül zajlott a két tárgyaló fél jelenlétében.

A Szentszék Sajtóterme a látogatásról pénteken délben a következő jelentést tette közzé: „Ferenc pápa ma audiencián fogadta Novák Katalint, a Magyar Köztársaság elnökét, aki ezt követően találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Mirosław Wachowski prelátussal, az Államközi Kapcsolatok helyettes titkárával.

Novák Katalin és a magyar delegáció tagjai a szentatyánál

Az államtitkárságon tartott szívélyes találkozón a felek a 2023. április 28–30-i budapesti apostoli pápalátogatás témáját érintették, majd ezt követően néhány közös érdeklődésre számot tartó téma került szóba, így például a család és a keresztény értékek. A beszélgetés további részében az ukrajnai háború állt a középpontban, különös tekintettel a humanitárius helyzetre, valamint a konfliktus lezárására tett erőfeszítésekre. Végül szó esett a vallásszabadság témájáról és az üldözött keresztények helyzetéről a világban.”

Békeszimbólumok

A magánkihallgatást követően a köztársasági elnök asszony bemutatta a szentatyának a kíséretét, és ekkor került sor az ajándékok átnyújtására. A magyar delegáció tagja volt többek között Habsburg-Lotharingiai Eduárd szentszéki magyar nagykövet és Németh Norbert, a Pápai Magyar Intézet rektora.

A Kárpátalján készült ikonnal

A rektor a Vatikáni Rádiónak válaszolva elmondta: „Novák Katalin elnök asszony egy Kárpátalján készült ikont nyújtott át a szentatyának, mely a Szűzanyát ábrázolja a kis Jézussal, és amit a kárpátaljai magyar közösség tagjai készítették azzal a céllal, hogy az elnök asszony – közvetlenül az Ukrajnában tett látogatása után – nyújtsa át a szentatyának. Vagyis ezt az ikont azok a magyarok készítették, akik a háború miatt Ukrajnában szenvednek, és akik az ottani, kárpátaljai magyar közösség tagjai. Az elnök asszony a szentatyának ajándékozta azt az albumot, mely a 2023-as áprilisi pápalátogatásnak állít emléket színes fotókkal. Ennek az albumnak egy második példányába az elnök asszony ajánló sorokat kért a szentatyától, aki azt szívesen megtette és amit végül a vendég Novák Katalin visz haza Magyarországra.

Az áprilisi pápalátogatás emlékalbuma

Ezenkívül Novák Katalin még a Magyarország zarándokhelyeinek apró kegytárgyait adta át Ferenc pápának, egy kerámiából készült békegalambbal együtt, ami 》rímel《 arra az ajándékra, amit a szentatya adott az elnök asszonynak, ez pedig a szentatya ez évi, béke világnapi üzenete, melyet 2022. december 8-án írt. Ezt kísérte egy olyan bronzszobor, melynek címe a Béke hírnöke. Így igazából a béke szimbólumait nyújtották át egymásnak.”

Vértesaljai László SJ / Vatikáni Rádió

Fotók: Vatikáni Rádió