Esztergomban temették el Cserháti Ferenc püspököt

0
1367
Fotó: Lambert Attila

Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be gyászmisét Cserháti Ferenc nyugalmazott esztergom-budapesti segédpüspök lelki üdvéért augusztus 18-án az esztergomi bazilikában. Püspöktársak, paptestvérek és hívek jelenlétében helyezték örök nyugalomra földi maradványait a bazilika altemplomában.

Jelen volt a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia számos tagja, többek között Ternyák Csaba egri érsek, Udvardy György veszprémi érsek, az MKPK alelnöke, Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita; Michael Wallace Banach érsek, Magyarország apostoli nunciusa, külhoni főpásztorok, így Német Lászó, a belgrádi főegyházmegye érseke, Schönberger Jenő, a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye püspöke, valamint nagy számban paptestvérek.

Ferenc pápa üzenetben búcsúzott az elhunyt püspöktől amit Süllei László érseki általános helynök olvasott fel. Atyai közelségéről biztosította a gyászoló sokaságot, háláját fogalmazta meg azért a szolgálatért, melyet Cserháti Ferenc lelkipásztorként végzett a külhonban élő magyarokért és segédpüspökként az Esztergom-Budapesti Főegyházmegyében.

Ferenc püspök Krisztus szolgálatát vállalta. A Szatmári Egyházmegye növendéke, majd papja lett. Gyulafehérváron készült hivatására. Isten szolgája, Márton Áron püspök szentelte pappá. Több helyen működött káplánként, legtovább Máramarosszigeten. Ezután Frankfurtban, Insbruckban tanult, ott szerezte meg a teológiai doktorátust is. Új hazája Németország lett, ahonnan a barokk korban ősei elindultak, hogy segítsék újjászületni Magyarországon az európai és keresztény életet és új hazát találjanak. Münchenben azután Ferenc püspök a magyarok lelkipásztori szolgálatában tűnt ki. Különös szeretetet tanúsított a menekültek és kivándoroltak iránt. Németországi főlelkész lett, majd 1996–2006-ig Miklósházy Attila püspök úr európai delegátusa. 2007. június 15-én nevezte ki püspökké XVI. Benedek pápa. Ő volt az első, aki a világban élő magyar szórvány lelkipásztori támogatására már nem közvetlenül a Szentszéktől, hanem a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciától kapta megbízását. 

A szentmise záróáldása után a gyászszertartás keretében búcsúztak püspöktársak, paptestvérek, hívek Cserháti Ferenc ravatalánál. Elindult a gyászmenet, püspökök, a lovagrendek képviselői, paptestvérek, hívek kísérték Cserháti Ferenc koporsóját. Földi maradványait a templom kriptájában helyezték örök nyugalomra.

Forrás: Trauttwein Éva / Magyar Kurír