A CSIT harmadik napja

0
1043

A CSIT csütörtöki napjának az elmélyülés kulcsszót adhatnánk. A fiatalokon mind a himnusz éneklésében-táncolásában, mind a kiscsoportokban és előadásokban egyre inkább látni tekintetük ragyogását.

Egyediségében is kiemelkedő nap volt, hiszen a CSIT egyik alapítója, Pál József Csaba temesvári megyés püspök tisztelte meg jelenlétével a rendezvényt, főcelebránsként és egy pódiumbeszélgetésen is.

Szentbeszédében a szívből jövő megbocsájtásra és a kapcsolatok békés rendezésére bátorította a jelenlévőket. A megbocsájtás ne felszínes, hanem egész lényünket beleadó legyen. A háborús időkben Ady Endre szavaival buzdította a fiatalokat, hogy a békére törekedjenek mindenben: „Uram, háborúból jövök én,/ Mindennek vége, vége:/ Békíts ki Magaddal s magammal,/ Hiszen Te vagy a Béke.” Kiemelte: Isten csak 100%-kal tud szeretni, ezért „miért mérjek más mércével másokat, mint amilyen mércével engem szeret Isten?”

A pódiumbeszélgetésen többek közt a CSIT történelméről kérdezték. Kifejtette: először 1978-ban gyűltek össze, főként kispapok, összesen nyolcan, és a szeptember 8-ai búcsúhoz kötötték az első CSIT-eket. 1989-re már mintegy 1200-an vettek részt a CSIT-en. Nem akartak hagyományt létrehozni, hanem közösségre vágytak – később jöttek rá, hogy ez lett a CSIT. Egymást lelkesítve, kispapokként mindig lelkileg feltöltődve tértek vissza a teológiára. Kiscsoportok alakultak ki a fiatalok kezdeményezésére a falvakon, és ezek a csoportok mind tudtak egymásról. A kommunizmus útvesztőit is kikerülve, főleg születésnapokkor, szilveszterkor gyűltek össze az év többi részében.

A tanítások a mottó jegyében folytatódtak: mit jelent félszívű lenni az Istennel szemben, hogyan törekedhetünk a teljes szívű követésére? Ezt követően szabadidős műhelyek: pingpong, méta, hímzés, színtanácsadás, fából ékszerkészítés, buborékfoci várta többek közt az érdeklődőket. A nap záró pontja a szentségimádás volt – az Oltáriszentség jelenlétében több száz fiatal együtt dicsőítette Istent.

A CSIT kegyelmei egyre csak gyarapodnak, és a program vége felé közeledve elmondható: a félszívek egyre jobban Istennél vannak, a teljesség felé haladva.

Csiki Eszter

Fotók: Csog István Csaba, Vajna Éva, Antal Zsófia, Juga Kincső