A CSIT első két napja

0
1429

Régi és új arcok az Önkéntes Napokon, keddtől pedig többszáz résztvevő – így alakultak a CSIT napjai.

Kedden a hivatalos megnyitón Csíki Szabolcs korábbi ifjúsági főlelkész, dr. Kerekes László segédpüspök és több száz fiatal jelenlétében átadta a főlelkészi szolgálatot Simon Imrének, aki ünnepélyes fogadalmat tett a fiatalok szolgálatára.

Ezután dr. Kerekes László segédpüspök megnyitotta a találkozót és Ózeás próféta könyvéből vett gondolattal – „Azért íme, én majd magamhoz édesgetem, és kiviszem a pusztába, hogy szívére beszéljek” (Óz 2,16) – elmélkedett a CSIT mottója jegyében.

Végül a fiatalok megismerték a főszervezőket és a szervezőcsapatot.

Az első kiscsoport utáni nyitóest színes, zenés, berobbanó hangulattal indította CSIT-es kalandjukra a résztvevőket. Az estén a fiatalokat Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke is köszöntötte, aki örömét fejezte ki, hogy a fiatalok inspirálják egymást a CSIT-en.

A szerdai nap zsolozsmával kezdődött, majd reggeli torna és dicsőítés, illetve a himnusztánc gyakorlása következett. A 14-15, 16-17 és 18 év fölötti korosztályok előadásain a CSIT mottóját kezdték elmélyíteni. Küsmödi Csongor Ignác a helyes önértékelés és belső gyógyulás fontosságát hangsúlyozta. Szőcs Csilla az önismeret helyes felhasználására buzdította a fiatalokat, a főparancs fényében világított rá a helyes önszeretetre. A jót érdemes szabadon tenni, tisztességgel, önmagunkat egyre jobban megismerve – emelte ki Rapa Annamária.

Lezajlottak az első kiscsoportos beszélgetések, délutáni programként pedig csoportban kihívásokat teljesítettek a résztvevők, és erősítették baráti kapcsolataikat.

A szentmisét dr. Kovács Gergely érsek celebrálta. Szentbeszédében rávilágított: sokan elítélik az egyházat mondván, hogy nem eléggé alkalmazkodó, túl merevek a keretei. De ezek a törvények valójában megtartó keretet adnak az életnek. „Jézus senkit sem akar elveszíteni”, épp ezért a testvéri megintés pedagógiájának használatára buzdította a jelenlévőket. A szentatya Ifjúsági Világtalálkozón elhangzott gondolataiból idézett: „Az Úr hívott titeket. Nemcsak ezekben a napokban, hanem életetek kezdete óta hív benneteket. Halljátok meg ezt a hívást (…) életetek minden napján.”

A szentmise végén Soltész Miklós államtitkárt köszöntötték, aki idén is megtiszteli jelenlétével a CSIT-et. Beszédében a felelősségvállalásra, keresztény értékrend felvállalására bátorította a fiatalokat, kiemelve: mennyivel jobb New York-feliratú póló helyett például a CSIT-es pólót viselni, hisz ez szintén tanúságtétel.

Az esti alternatív programok párhuzamosan zajlottak: zenés est, keresztény party, társasjátékest, valamint a Made by God tehetségkutató előválogatója zajlott.

Szerda este egy résztvevőt kérdeztünk meg, hogyan élte meg eddig a találkozót: „Nagyon kíváncsian vártam a CSIT-et a kezdettől fogva. Nyitottan állok hozzá a programokhoz, eseményekhez. Nagyon tetszik, hogy sokféle szerteágazó program van, viszont meg tudtam kapni azokat a pontokat, amelyek engem érdekelnek, és át tudtam élni mélységében. Úgy érzem már most, második nap, hogy fogok tudni valamivel hazamenni” – fogalmazta meg a 19 éves Balázs Bence.

Csiki Eszter

Fotók: Csog István Csaba, Vajna Éva

MEGOSZTÁS