Emlékkonferenciát szerveznek Márton Áron tiszteletére

0
1340
Forrás: Márton Áron Múzeum Facebook-oldala

Tizenkettedik alkalommal rendeznek Csíkszentdomokoson Márton Áron püspök tiszteletére megemlékezést és konferenciát 2023. augusztus 26-án, szombaton. A plébániatemplomban tartott ünnepi szentmise után a konferenciára a nagy püspökről elnevezett zarándokközpontban kerül sor. Lázár Csillát, a Márton Áron Múzeum vezetőjét kérdeztük az emlékkonferencia kezdeteiről, fejlődéséről, a várható programról.  

Lázár Csilla (Fotó: Bodó Márta)

Tizenkettedik kiadásához érkezett a Márton Áron tiszteletére szervezett emlékkonferencia. Milyen reményekkel, tervekkel indítottátok el annak idején, és ez hogyan változott az évek során?

Az első emlékkonferenciát 2012-ben azzal a kettős céllal indítottuk útnak, hogy egyrészről bemutassuk a szélesebb közönségnek (például Márton püspök tisztelőinek vagy a jelenkori egyház- és társadalomtörténet iránt érdeklődőknek) a Márton Áron-kutatás eddigi eredményeit, másrészről ösztönözzük az újabb kutatásokat. Az első cél, azt gondolom, szépen megvalósult, hála Istennek. Ha valaki végigpörgeti a honlapunkon (www.martonaronmuzeum.eu) az eddigi konferenciák plakátjait, láthatja, hogy szinte minden olyan történész, hitoktató, lelkipásztor, szociológus, néprajzkutató, pedagógus, újságíró, levéltáros, művészettörténész, filmrendező, szerkesztő megfordult a konferenciákon, aki Márton Áron püspökkel kapcsolatosan kutatómunkát végzett és publikált az elmúlt két évtizedben. Ez nagyjából félszáz előadót jelent. Ha valaki úgy érzi, helye lett volna a tudományos vagy ismeretterjesztő előadók között, és nem hívtuk meg, ezúton megkövetjük, és egyben kérjük, jelezze felénk, hogy legközelebb meghívhassuk. Vannak előadóink, akiket – tekintettel kiemelkedő érdemeikre – több konferenciára is meghívtunk, hiszen folyamatosan dolgoznak, folyamatosan közölnek újabb kutatási eredményeket vagy értelmező műveket. Marton József nagyprépost, Virt László szociológus, hitoktató, Denisa Boneanu történész (aki a püspök lehallgatási anyagait publikálja), Nagy Zoltán hitoktató, gyűjtő, és természetesen Kovács Gergely érsek, korábbi posztulátor voltak a konferenciák rendszeres meghívottjai, mellettük mindig helyet kaptak olyan kiváló előadók, kutatók is, akik a püspök életének és korának egy-egy szeletét, egy-egy korszakát kutatták. Az előadásokat minden alkalommal megemlékező szentmise előzte meg. Hálásak vagyunk Jakubinyi György emeritus érseknek, Tamás József emeritus püspöknek és természetesen Kovács Gergely érseknek, hogy a szentmiséket főcelebrálták, és a nagyszámú papságnak és híveknek is a megtisztelő jelenlétért. A konferenciánk másik céljának megvalósulása – ti. hogy ösztönözzük a Márton Áron-kutatást – kevésbé követhető, számszerűsíthető. Ahhoz, hogy a jelenkori egyháztörténeti kutatás újabb „szárnyakat kapjon” egy kifejezetten kutatási céllal létesült, egyházi és világi kutatókat is ösztöndíjjal támogató, a mienknél sokkal komolyabb intézményre volna szükség, de ennek talán egyelőre nincsenek meg az (elsősorban anyagi) feltételei. Tehát mi maradunk egyelőre az ösztönzésnek azokkal a módozataival, amit lehetőségeink megengednek: a hála, az elismerés és az előadások anyagainak közlése a Székelyföld folyóirat hasábjain. 

Az idei alkalmon megismerkedhet a nagyérdemű Márton Áron szenttéavatási ügyének új posztulátorával. Milyen vezérgondolattal hívtátok meg őt? 

Dr. Cristiana Marinelli szakemberként került a Márton Áron püspök szenttéavatási ügyének posztulátori szerepkörébe, mi a munkája szakmai részéhez valószínűleg kevesebb segítséget tudunk adni, viszont szeretnénk kifejezni neki a hálánkat, hogy elvállalta ezt a feladatot, biztosítani őt feltétlen támogatásunkról, és ízelítőt adni neki Márton Áron püspök ma is eleven, széles körben hatást kifejtő tiszteletéről, közösségformáló erejéről. Abban bízunk, munkájához sok erőt és lelkesedést tud meríteni erdélyi útjából és a megemlékezés résztvevőivel való találkozásból és a tartalmas, kicsit a posztulátori szempontokat is szem előtt tartva tervezett előadásokból. 

Archív felvétel egy korábbi Márton Áron-megemlékezésről

Bár a szervező nem lehet elfogult, azért csak megkérdezném, hogy van-e az idei programból „kedvenced”, olyan, amit kimondottan vársz, amire kíváncsi vagy?

Kedvencem nincs, nem is lehetne, de van a programban új elem a posztulátor asszony jelenlétén túl is, amit itt hálatelt szívvel azért megemlítenék: 2015 óta a konferencia környékén általában szervezünk valamiféle Márton Áron-tábort is, ahol kifejezetten a fiatalokra összpontosítunk, hozzájuk igyekszünk a püspök szellemi-lelki hagyatékát közelebb hozni. 2016-ban (amely évet a magyar kormány Márton Áron-emlékévnek kiáltott ki), illetve 2017-ben Kárpát-medencei középiskolásoknak szerveztünk társadalomtudományi diáktáborokat, ahol a konferencia előadói és további fiatal társadalomtudósok tartottak foglalkozásokat. A táborok résztvevői közül idén néhány fiatal visszajön önkénteskedni és „tanúságot tenni”. Az eltelt hat év alatt sokan elvégezték már felsőfokú tanulmányaikat, olyan is van, aki családot alapított, és mindannyian vallják, hogy komoly hatással volt az életükre az Áron püspök szellemi, lelki hagyatékával való gondviselésszerű találkozás. A felvidéki Léváról, a magyarországi Bajáról jön egy-egy fiatal, illetve többen Erdélyből. Közéjük illik korban és lelkesedésben is – és szintén bemutatkozik a konferencián – a tavalyelőtt (szintén Domokoson) megnyílt Márton Áron Zarándokközpont egyik fiatal munkatársa is, akinek munkája nyomán megélénkült az ifjúsági élet Csíkszentdomokoson. A konferencia további hangsúlyos programpontjai – a posztulátor bemutatkozása mellett – Marton József professzor előadása, Virt László könyvbemutatója, illetve Nagy Zoltán filmvetítése lesznek. Ugyanakkor a helyszínen megnyílik egy nagyon színvonalas, kifejezetten a Márton Áron Zarándokközpontra szabott fotókiállítás Ádám Gyula munkáiból, ahol az erdélyi katolikus örökség „gyöngyszemei” láthatóak a tehetséges fotográfus sajátos, érzékeny látásmódjával.

Hogy látod, kik látogatják / kiket érdekel az emlékkonferencia? Inkább a témával foglalkozókat, vagy az utca emberét is akár? 

Márton Áron püspök tisztelői mellett nagyszámban eljönnek olyanok is, akiket a XX. századi történelem érdekel, vagy akik követni szeretnék Áron püspök szenttéavatási ügyének fejleményeit. Tudatosan igyekszünk úgy összeállítani a programot, hogy a szakmai előadások mellett „könnyedebb” műfajok (kiállítások, beszélgetések, filmvetítés) is legyen a kínálatunkban minden évben. Fontosnak tartjuk, hogy a szakmai oldal és a szélesebb körű tiszteletmegnyilvánulások egymás támogassák Márton Áron püspök emlékének őrzése és szellemi, lelki hagyatékának terjesztése terén. A jó értelemben vett „szakmai kontroll” segíthet talán abban, hogy a tiszteletmegnyilvánulások ne a valóságtól elrugaszkodott mitizálás, legendaképzés irányába hajoljanak el, vagy – aminek még nagyobb lehet a veszélye – ne silányodjanak politikai eszközökké. Ugyanakkor a szakmai munka, a kutatók jeles eredményei sem maradnak csak szűk szakmai kör számára elérhető könyvesboltok polcain, hanem sikerül sokak érdeklődését rájuk irányítani.

Archív felvétel (Fotó: Márton Áron Múzeum Facebook-oldala)

Kell egy alaposabb tudományos beágyazottság, vagy egyszerű kíváncsiság is elég lehet ahhoz, hogy hallgatóként valaki részt vehessen a rendezvényen? 

Bőven elég egyszerű kíváncsiság is. Köszönhetően annak, hogy az előadók pontosan tudják és méltányolják, hogy szélesebb közönséghez szólnak, akik eljönnek ezekre a konferenciákra, soha nem azzal az érzéssel távoznak, hogy „ez nekem magas”, hanem sokkal inkább lelkesen, új ismeretekkel és maguk életére nézve is hasznos tanulságokkal, tapasztalatokkal gazdagodva köszönnek el tőlünk.