Gyermek- és családos napot tartottak Lemhényben

0
891
Fotók: Lemhényi Szent Mihály Római Katolikus Templom és Plébánia Facebook-oldal

Újabb sikeres gyermek- és családos napot szervezett Lemhényben a római katolikus egyház. Az elmúlt években nagy érdeklődésnek örvendő rendezvényt idén harmadik alkalommal tartották meg 2023. augusztus 5-én, szombaton a lemhényi Szent Mihály római katolikus plébánián. A családos nap megvalósítását önkéntesek, a helyi önkormányzat, az RMDSZ Lemhényi Nőszervezete, a Bem József Általános Iskola segítette.

Közel 130 gyermek hangjától volt hangos a templom, valamint a plébánia udvara, hiszen ismét lehetőség nyílt az odalátogatóknak színesebbnél színesebb programokon részt venni. A keresztény szellemben összeállított minőségi program a közösség minden tagját megcélozta, és hívogatta a családokat, kicsiket és nagyokat egyaránt, feltöltődni, megpihenni.

Az idei év mottója, Viseljétek el egymást szeretettel (Ef 4,2), megerősíti azt a tényt, hogy mindenkinek meg kell fognunk a kezét, s oda kell állnunk a Krisztus keresztje alá, hogy megkönnyítsük azt a terhet, mellyel egymás életére nehezedünk. Az ünnepi szentmise keretében Hölgyes Pál Zsolt helyi plébános a kenyérszaporítás csodájáról elmélkedve kifejtette, hogy Jézus maga az adományozó és az élet forrása. A Jézus által felkínált út nem várt eredményt, nem várt bőséget hoz. Amikor mi emberileg nem látunk kiutat, az isteni beavatkozás megoldja a helyzetet.

A családi nap egyik fontos mozzanata Kertész Tibor és Mária családpasztorációs szakemberek tanításához kapcsolódott. Saját életükről mesélve céljuk, hogy ösztönözzenek másokat a szeretetben való újrakezdésre, egymás elviselésére, az igazi krisztusi családi közösség építésére. A házaspár vallja, hogy egy családnak szent háromszögben kell élnie Istennel, csak úgy érhető el a megbocsátás és a hosszan tartó családi szentség.

A gyermek- és családnapra ellátogató személyek nemcsak lelkiekben gazdagodhattak; az izgalmas kalandok, a programok, a közösen eltöltött minőségi szabadidő a pihenést, a lazítást, a nyugalmat is szolgálta. Különféle szórakoztató vetélkedőket szerveztek a szülők és a gyermekek számára: kötelet húztak, zsákbaugrás-bajnokságon és fociversenyen vettek részt, ügyességi játékokban próbálhatták ki magukat, vízibomba-csatáztak. A közös programok mellett a gyerekeknek számos kézműves tevékenység, játék, tánc, arc- és körömfestés, hajfonás állt rendelkezésükre, így senki nem unatkozhatott egy pillanatig sem. A gyermekek kacaja, öröme, lelkesedése beragyogta a napot. Az esemény tábortűzzel, közös énekléssel zárult.

Mindenki elégedetten, a szentmise áldását magán hordozva, lelkiekben feltöltődve nyugtázta, hogy a szeretet segít elviselni minden nehézséget, elfogadni a másikat úgy, ahogy van. A gyermek- és családos nap lelkének mondható Hölgyes Pál Zsolt plébános úgy gondolja, hogy a családi nap az egyházközség meghatározó, fontos ünnepe.

A nap során a templom udvarán béke volt, erőt adó tekintetek, gyermekzsivaj, derű, tartalmas beszélgetések és rengeteg alkalom a kapcsolódásra. Igazi közösségi élmény volt, amit folytatni kell, amit folytatni fognak. Jó volt látni a sok kisgyermekes családot és a fiatalokat, hiszen ahol megjelennek, ott élet és remény tölti be a helyet.

Az ilyen jellegű találkozásokra való igény jól leolvasható a kapun betérő személyek arcáról, de látszott azon is, hogy milyen szeretettel vállalták sokan, önkéntesen a kézműves- és sporttevékenységek, az ügyességi játékok megszervezését, a hűsítő limonádé, málnahab és az ízletes ebéd készítésének feladatát is.

Nagy Zsuzsanna