Szent Ferenc ereklyéit ideiglenesen Traniba szállítják

0
560
Zarándok Szent Miklós és Assisi Szent Ferenc

Görög ortodox küldöttség is részt vesz a pugliai eseményen, amelyre Assisiből kísérik Szent Ferenc ereklyéit – a XI. században élt Zarándok Szent Miklós ünnepére, akit mostantól már a görög egyház is szentként tisztel.

Assisi Szent Ferenc és Zarándok Szent Miklós – két középkori szent, az egyik itáliai, a másik görög –, akik a végsőkig hittek az evangélium éltető erejében. Mindketten találkoztak Jézussal életükben, aki lenyűgözte őket, és zarándokként követték Jézust, a legradikálisabb szegénységben, örömmel és bizalommal, együttérzést mutatva az emberek szenvedése iránt, akik útjukat keresztezték. A földön nem találkoztak, de a mennyben együtt vannak, és arról tanúskodnak, hogy érdemes bízni Krisztusban, aki az út, az igazság és az élet.

Így született a találkozó ötlete: Olaszország védőszentje látogatóba megy Trani védőszentjéhez, a pugliai város ünnepe alkalmából. A történelemben most először hagyják el Assisit Szent Ferenc ereklyéi és vesznek részt a fiatal görög, Trani védőszentjének ünnepére rendezett eseményeken július 27–31-e között. A Szent Ferenc és az Angyalos Szűz Mária Bazilika ferencesei kísérik el a Poverello ereklyéit a pugliai városba.

Már a görög egyház is szentként tiszteli

Ez lesz továbbá az első alkalom, hogy Zarándok Szent Miklóst a görögök is szentként tisztelik, ugyanis az Olaszországi Görög Ortodox Főegyházmegye a konstantinápolyi Ökumenikus Pátriárkátus részéről equipollens, egyenlő érvényű kanonizációval szentté nyilvánította a rómaiak által Magna Graeciának nevezett délolasz partmenti területek szentjeit (Campania, Puglia, Basilicata, Calabria és Szicília görög telepesek által lakott régiói). Ezek az itáliai-görög szentek a XII. századtól kezdve Dél-Olaszországban éltek, és a katolikus egyház már megemlékezett róluk a naptárban. Közöttük van Zarándok Miklós, akit a római egyház 1099-ben avatott szentté, és akit idén már a görög egyház is szentként tisztel.

 Ökumenikus rangot ad a pugliai város védőszentje ünnepségeinek, hogy jelen lesz a görög ortodox egyház küldöttsége is a krétai püspök vezetésével, Athos-hegyi szerzetesek, valamint Szent Miklós szülőhelyéről érkező zarándokok is Delphoi közeléből. Ferenc és Miklós tehát egybegyűjti a katolikusokat és az ortodoxokat, akik osztoznak a két szent közös tanúságtétele felett érzett örömben.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió