Először tartottak Máltai Szabadegyetemet

0
748

Első alkalommal szerveztek Máltai Szabadegyetemet július közepén a szervezet munkatársai számára Mikóújfaluban. Az egyhetes rendezvényen a legkülönbözőbb területekről hallhattak a jelenlevők, szó volt a szervezeti kommunikációtól a szociális törvényhozás kérdésköréig sok mindenről, ami a segítő munkában hasznos tudnivaló.

,,Életünk minden mozzanatában velünk van, így ennek a fontos eseménynek a megnyitásakor is kértük Isten segítségét és áldását”, írták a közösségi médiában. A szabadegyetem a szeretetszolgálat országos lelkivezetője, dr. Veres Stelian által celebrált szentmisével kezdődött.

A szabadegyetem első napján Keresztes Olivér, a kolozsvári csoport lelkivezetője és Veres Stelian országos lelkivezető együtt tartott előadást arról, hogy a Máltai Szeretetszolgálat egészének, munkatársainak, önkénteseinek életében Jézus áll az első helyen, segítő tevékenységük így több, mint egyszerű humanitárius segítség, jótékonykodás.

,,A legjobbaktól tanulunk a Máltai Szabadegyetemen”, áll a szeretetszolgálat bejegyzésében. Szó esett Cristina Rigman előadásában a szervezetfejlesztésről, Makkai Péter a szociális szolgáltatások finanszírozásáról, Butka Gergő pedig a szervezeti kommunikációról beszélt a közösségi felületeken. Az előadók a professzionális hozzáállását is megcsodálhatták a résztvevők.

Milyen hasonlóság van Steve Jobs és Boldog Gellért között? Ajroldi di Robbiate Eugenio, a Máltai Lovagrend kommunikációs igazgatója ezt és hasonló kérdéseket boncolgatott a Máltai Szabadegyetem harmadik napján. A felvetett kérdésre a válasz: sokkal több, mint gondolnánk! Hasznos tanácsokat és fontos információkat kaptak a munkatársak a szervezet vizuális elemeit illetően.

A következő nap interaktív módon tanultak, hiszen a hatékony tanulás eleme az interaktivitás. A Máltai Szabadegyetemen Bogdán Beáta, a Caritas önkéntes koordinátora, Szabó István, a FIF munkatársa, Puskás Bálint, a Máltai Szeretetszolgálat tiszteletbeli elnöke, valamint Madaras Kata és Friedl Beatrix mutatták be saját tevékenységeiket, tapasztalataikat.

Kérdésünkre Madaras Katalin elmondta, brassói pszichológus kollégájával, Friedl Beatrixszal együtt az Alzheimer Cafét mutatták be, amelyet a Máltai Szeretetszolálatnál ők ismernek legjobban. Brassóban indult előbb, a brassói tapasztalatak megosztásával indult a bemutatás. ,,Szervezeti szinten most ismerték meg a kollégák ezt a programot, a román ajkúak is betekintést nyertek. A bemutatót követte egy csoportos foglalkozás, szerepjáték betegként és hozzátartozóként. Többüket megérintette, visszajelezték, hogy nem tudták, milyen nehéz terhet ró a gondozóra ez a betegség”, számolt be Madaras Kata. Ez a sajnos ma már nagyon gyakori betegség sokakat sújt, több más, nehéz állapothoz hasonlóan nem ismert, a hozzátartozók nagyon elenyésző támogatást kapnak, örömteli, hogy a szervezeten belül további két fiókszervezet szeretné elkezdeni rövid időn belül a városukban az Alzheimer Cafét.

Románia az utolsó helyen áll Európában az elsősegélynyújtást ismerők számát tekintve, a lakosság 90%-a nem tudja, mit tegyen egy baleset esetén. A Máltai Szeretetszolgálat elsősegélyes csapatai Nagybányáról és Sepsiszentgyörgyről egy műhelymunka keretében dolgozták fel a résztvevők számára az elsősegély alapjait.

A Máltai Szeretetszolgálat munkatársai azért szeretnek fejlődni, hogy naprakész és professzionális módon tudjanak segíteni a sérülékeny csoportoknak. Sok új és érdekes tudással lettek gazdagabbak az előadóktól kapott információk nyomán, valamint azáltal, hogy minden kérdésre is választ kaptak.

Csép Andrea parlamenti képviselő a szociális törvényhozás kérdéskörét mutatta be; Tóth Anna, a Diakónia alapítvány munkatársa szolgáltatás -modelleket ismertetett az időskorúak számára; Lülsdorff Michael, az MHD nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője pedig a németországi Máltai Szeretetszolgálat sikertörténetéről számolt be.

Mérföldkő, így nevezték a rendezvényt, és a résztvevők úgy tértek haza, hogy gazdagodtak, ötleteket, megoldásokat tanultak, új ismereteket sajátítottak el, amelyek egyrészt lendítik, motiválják őket a mindennapi teendők közt, másrészt új irányt, rálátást adnak a tevékenységeknek.

Az egyhetes rendezvény rövid mozgóképes összefoglalóját ITT nézhetik meg.

Fotó: Romániai Máltai Szeretetszolgálat

(BM)