Ökumenikus imahétvége volt Túrterebesen

0
331
(Fotó: Szatmári Friss Újság)

Túrterebesen többéves hagyománya van az ökumenikus imaalkalmaknak. Ehhez híven a három felekezet elöljárói felváltva szolgáltak a református, római katolikus és görögkatolikus templomban – tájékoztat a Szatmári Friss Újság.

Zelicskovics József görögkatolikus parókus több mint két évtizede szolgál Túrterebesen, s elmondása szerint mindig is nagy szeretettel várták mind a római katolikus, mind pedig a református és a görögkatolikus hívek ezeket a drága alkalmakat. Ebben az esztendőben a református templomban vette kezdetét az imaalkalom az elmúlt héten. Zelicskovics József az irgalmas szamaritánus történetén keresztül tanított. Kiemelte, hogy mennyire fontos dolog a mai világban is odafigyelnünk egymásra. Figyelmeztetett, hogy a szamaritánus önzetlen, és látja a bajban lévőt, és azért segít, mert ez emberi kötelessége. Mi is sokat tanulhatunk a samaritánustól alázat, tisztelet és felebaráti szeretet tekintetében. Nem menjük el a bajban levők mellett úgy, mint a pap és a lévita, mert semmi sem lehet fontosabb az emberi életnél. A mi Urunk az emberét adta életét a kereszten – hangsúlyozta a parókus.
A második nap a görögkatolikus templomban folytatódott az imasorozat. Igehirdetési szolgálattal Seffer Dániel római katolikus főesperes készült. A Jn 21,19 alapján beszélt arról, hogy a húsvéti események után a zárt ajtók mögött megjelenő Krisztus békességet hirdet az ő tanítványainak. Az feltámadott középen akar lenni az életünkben, folyamatosan a szívünk és az életünk közepe felé tart, mert neki ott van a helye. Ez a Krisztus békességet hoz, ő maga teremti meg a békességet az emberek között – monda az esperes.

A harmadik napon Túrterebes római katolikus templomában gyűltek össze a község imádkozni vágyó tagjai. Elek Arnold Zoltán túrterebesi beszolgáló lelkipásztor a Préd 4,1–3 alapján hirdette Isten igéjét. Az elnyomottak könnyei ma is látszanak, a társadalmi igazságtalanságokat Krisztus halála hozza egyenesbe. A kereszt egy híd, egy kapcsolat, Isten világa és az immanens világ között, ugyanakkor híd ember és ember között – mondta a lelkipásztor. Az imaalkalom után a római katolikus egyháztanács jóvoltából mindhárom felekezet vezetősége egy asztalközösségbe ült le a helyi pizzázóban, egy finom vacsorára. Éjfélig beszélgettek, megélve a hit és a közös magyar sors ajándékát Ugocsa ezen vidékén.

Az imaalkalmak utolsó mozzanata vasárnap délután, Túrterebes-Szőlőhegyen zajlott, ahol a római katolikus templom kicsinek bizonyult a hívek befogadására. Itt Elek Arnold Zoltán református lelkipásztor a Tit 3,8 verse alapján hirdette az igét, misét mutatott be Seffer Dániel római katolikus főesperes, koncelebrált Zelicskovics József görögkatolikus parókus. Az ünnepi együttlét után a „hegyesi” hívek páratlan vendégszeretetét élvezhették az összegyűltek. Köszönet Istennek ezekért a lehetőségekért. Áldott alkalmak voltak, baráti kapcsolatok születése, már meglevő emberi kötelékek szorosabbra fűzése. Mindezt, hisszük Isten cselekedte, így munkálkodva Túrterebesen is a Krisztus hívők egységéért.

Rácz Ervin/Szatmári Friss Újság