Ferences krónika: jelentős események a tartomány életében

0
1055

A Kisebb Testvérek Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartományának 35 tagja van. A testvérek Kolozsváron, Désen, Kaplonyban, Gyergyószárhegyen, Székelyudvarhelyen, Csíksomlyón, Déván és a felső-háromszéki Esztelneken élnek, de szolgálják a szászsebesi és brassói ferences templomba járó híveket is. A lelkipásztorkodás mellett fontos tevékenységeik közé tartozik a fiatalok nevelése is. Székelyudvarhelyen a középiskolások, Kolozsváron és Brassóban az egyetemisták számára kollégiumot működtetnek, illetve a ferences ifjúsági programok által számos fiatalnak segítenek az Istennel való kapcsolat elmélyítésében. Az alábbiakban a kolostorok második negyedévének eseményeit, történéseit ismertetjük a teljesség igénye nélkül.

Urbán Erik ferences tartományfőnök beszámolója

Az erdélyi ferences tartományfőnök április-június közötti határidőnaplója mondhatni, semmi újdonságot nem tartalmaz az előző negyedév krónikájához képest, azonkívül, hogy az események, szolgálatok megnevezései változtak, cserélődtek, kivéve a lelkület és a hozzáállás, amellyel azokat végezte. A provinciális atya aktívan részt vett az április 22-i egyházmegyei regionális szerzetesi találkozó előkészítésében, amelyet az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővéreinek, Sepsiszentgyörgyhöz közeli árkosi kolostorában szerveztek. Mivel a ferences rend idén ünnepli a Szent Ferenc által írt Regula Bullata jóváhagyásának 800. évfordulóját, ebből kiindulva a találkozó témája a regulák világának körüljárása volt, amely minden szerzetes számára „evangélium és élet”! Az előadást Magyar Marietta Mirjam OP, budakeszi domonkos nővér tartotta.

A hónap utolsó csütörtökén, azaz április 27-én a Barátokkal a tudományról sorozat keretében a Sapientia EMTE, Csíkszeredai Kar nagyaulája adott otthont a tartományfőnök és munkatársa előadásának. A Ferencesek a 20. században (Iskolák, népmisszió, kommunizmus) című előadást jelentős számú érdeklődő hallgatóság követte.

A májusi hónap különösen is a szolgálat és az ünnep hónapja volt. Az idei, 456. pünkösdszombati fogadalmi búcsú szónokának az erdélyi ferences provinciálist kérték fel. Prédikációjában a Kis-és Nagysomlyó közötti nyerget élő templomhoz hasonlította, majd a ferences jubileumok (Megerősített Regula, Grecció, Stigmatizáció, Naphimnusz, Végrendelet, Tranzitus) 800 éves aktualitásáról elmélkedett a több százezres tömeg előtt.

Arra kérte a zarándokokat, hogy tudatosítsák, „az értékskálánk nem lehet más, mint: a bölcsesség, a megbecsülés, a türelem, a tudatosság, az emberség, a testvériség, a béke, a család, a nemzet, az egyház. Szolgálni és nem uralkodni, termelni és nem csupán fogyasztani, adni és nem csak elvárni, csodálni és nem kizsákmányolni, óvni és nem tönkretenni, mindezekkel és mindezeken túl (is) nem feledve: A szeretet és annak műve marad meg örökre.”

Külön megtiszteltetés volt, hogy a búcsús időszakban testvéri látogatást tett az erdélyi rendtartományban fr. Massimo Fusarelli OFM, a ferences rend legfőbb elöljárója és fr. Albert Schmucki OFM definitor generális, Rómából. Pünkösdvasárnap a miniszter generális mutatta be a csíksomlyói kegytemplomban a délelőtti ünnepi szentmisét, amelyen szintén több ezer hívő vett részt.

Még aznap délután a római elöljárók találkoztak az erdélyi ferences nagycsalád számos tagjával: ifjúsági csoportok, világi rendi tagok, szerzetesek gazdag jelenlétével, lelkületével. Másnap Székelyudvarhelyen az erdélyi rendtagokkal találkozott a miniszter generális. A tartományfőnök atya összegzése szerint e látogatás alkalmával „a találkozás örömét és a kölcsönös megerősítés pillanatai élhettük meg!”

Júniusban megkezdődött vagy éppen folytatódott a provinciális atya lelki és kulturális elfoglaltsága, szolgálata. A hónap első szombatján Csíksomlyóra, ismét több ezer zarándok érkezett köszönteni Somlyó szép csillagát. Az ünnepélyes elsőszombati Mária-köszöntő szónoka Erik testvér volt, aki a Szentháromságról elmélkedett.

Hangsúlyozta, „ha meg akarunk sejteni valamit hitünkkel a Szentháromságból, akkor rájövünk arra, hogy a Szentháromság titka igazából adakozás, megajándékozás, találkozás, család és ünneplés. Ezeket a szavakat egymás mellé téve felujjonghatunk: ilyen a családunk is, ugyanezeket a tulajdonságokat kell leképezze a mi közösségünk is! (…) Az igazi szeretet a kapcsolatból fakad és ez a kapcsolat bekapcsol bennünket a Szentháromság életébe (…) a kereszténységünk ott kezdődik, amikor kapcsolat alakul ki köztünk és Isten között!”

A rendtartomány életében június 10-e jelentős alkalom volt, hiszen Csíksomlyón pappá szentelték Csáki Fülöp testvért. A tartományfőnök ezt az alkalmat ünnepnek és ajándéknak nevezte, és arra kérte az újonnan felszentelt rendtársát, hogy ne csak jó pap, hanem szent pap is legyen. Fülöp testvér első ünnepélyes szentmiséje Csíkajnádon volt, a pappá szentelést követő szombaton, amelyen szintén jelen volt az erdélyi ferences elöljáró.

A június 24-e, szombat ismét gazdag volt mind lelkiekben, mind kulturális téren, és nem utolsó sorban találkozásokban. A provinciális a délelőtt folyamán részt vett a VII. zsolozsmatábor elmélkedésén, imaóráján és szentmiséjén, ízelítőt kapva a szárhegyi tábor imádságos légköréből. Ezt követően az este folyamán a Csíki Székely Múzeum Múzeumok Éjszakája eseményén vállalt rendhagyó tárlatvezetést az egykori csíksomlyói ferences nyomda és könyvkötő műhely, illetve az Útkereszteződésben című várostörténeti kiállításon.

A különleges alkalmat nagyszámú érdeklődő követte, hiszen nemcsak történelmi adatokkal ismerkedhettek meg az érdeklődők, hanem Erik testvér személyes és közvetlen jelenléte által a ferencesek egykori és mai mindennapjairól, esetleg a szakma által kevésbé ismert, lényegesnek tartott adalékokat is hallhattak. A figyelmes érdeklődést és a jó hangulatot nagyszerűen bizonyítják a rendezvényen készült pillanatfotók.

Kolozsvár, a provincia központja

A kolozsvári kolostor és templom elmúlt negyedévének krónikája hasonlóan az előzőekhez változatos és programokban gazdag. Az alábbiakban elsősorban a külső misszió beszámolója olvasható a teljesség igénye nélkül.

Április első hétvégéjén került sor Désen a 2022 őszén indult 10 parancsolatos csoport első lelki napjaira (a 4. parancsolathoz kötődően). Ezen a 32 résztvevő mellett Tibor testvér és Szabolcs testvér vett részt. Nagyszerdán egész napos gyóntatás volt: reggel 8-tól (már a szentmise alatt) folyamatosan voltak gyónók, főleg délután hosszú sor is kialakult. A város papjai nagyjából lefödték a nap minden óráját, időnként ketten is voltak. Olyan időszak is volt, amikor három helyen lehetett szentgyónást végezni. A gyóntatás este 9 óra környékén ért véget. Húsvétvasárnap Károly testvér – akárcsak karácsonykor – a dévai testvéreket kisegítve Szászsebesen, Brádon végezte a szentmiséket. Húsvét másodnapján, hétfőn reggel egy korai (6,30) szentmise után indult az első lánytábor: a fiútáborhoz hasonlóan Assisi környékén, Szent Ferenc nyomdokain a remény és az öröm forrásait keresve. A lánytáboros csapatot Tibor, Benjamin, Antal és Szabolcs testvér kísérte el. Május első hétvégéjén volt az idei első Ferences Ösvény Gyergyószárhegyen, amelyen Tibor testvér vett részt. Május 30-án este érkezett Kolozsvárra Massimo Fusarelli miniszter generális és Albert Schmucki definitor generális. Másnap, kedd délelőttre még belefért egy kis városnézés, kora délután repülővel tértek vissza Rómába.

A júniusi Szent Antal-búcsún az idén is nagyon sokan részt vettek: főleg a délelőtti szentmisén voltak nagy számban hívek és papok is. A szentmise szónoka Leó testvér volt, az esti szentmisén pedig Tibor testvér tartotta a szentbeszédet. A szentmise végén a családos csoport tagjait, a Palánta vegyes egyetemista csoportot és a kollégistákat meghívtuk egy közös együttlétre.

Június 10. és 17. Fülöp testvérről szólt: előbb Csíksomlyón volt a papszentelése, az első ünnepélyes szentmiséje Csíkajnádon. Ezeken is részt vettünk több fiatallal együtt. Közben az anyagiak fényében törekszünk haladni a munkálatokkal: a nyugati földszinten elkezdtük a víz-, a fűtés- és a csatornarendszer kiépítését. A templom homlokzati részén is volt haladt a kivitelező a munkálatokkal, sőt a toronymunkálatokra is visszajöttek az alpinisták.

Kaplony

Áprilisban a szent három napot szép, ünnepi liturgiákkal ünnepelték a kaplonyi testvérek. Reggelente imádkozták Jeremiás siralmait, délután voltak a liturgiák. Nagycsütörtökön a közösség részt vett Szatmáron az olajszentelési misén. Az esti szentmisében Marián testvér megmosta az egyháztanácsosok lábát. Nagyszombaton a Szívgárda őrizte a szent sírt. A hívek közül sokan imádkoztak a szentsírnál. A feltámadási körmeneten nagyon sokan részt vettek, a kórus szépen énekelt, mindezt ünnepélyesé tette a fúvószenekar. Április 11-én elkezdődött a Szent Antal-kilenced, amelyet ebben az évben Marián testvér tartott meg. Április 14-én kezdtük el a házassági felkészítőket azoknak a pároknak, akik ebben az évben kötnek házasságot. Április 16-án Leánder testvér megtartotta ezüstmiséjét Kaplonyban. Április 16–18. között Marián testvér a női hittancsoporttal Vajdahunyadra és környékére látogatott. Április 30-án Leánder testvér prédikált Píron a Szent József a munkás búcsún. Május 3-án a provincia testvéreivel megünnepelték Marián testvér névnapját. Május 7-én, a 11 óra 30 perckor kezdődő szentmisén Schönberger Jenő megyéspüspök megbérmálta a 45 kaplonyi fiatalt, akiket Marián testvér készített fel a szentség felvételére. Május 13-án a közösség részt vett Nagykárolyban a Fatimai Szűzanya templom búcsúján, ahol Leánder testvér prédikált. Május 21-én volt az elsőáldozás. 21 gyerek volt elsőáldozó, akiket Leánder testvér készített fel a szentség befogadására. Június 3-án közösségünk a krasznabélteki Szent Orbán-kápolna búcsúján vett részt, ahol Marián testvér prédikált. Június 4-én, Szentháromság vasárnapján, Leánder testvér Éradonyban misézett és prédikált a templombúcsún. Június 13-án volt a kaplonyi Szent Antal-templom búcsúja (Nagy király), amelynek főcelebránsa és ünnepi szónoka Gegő Julianus ferences testvér volt. Június 27–29. között volt a Szeretetszolgálat lelkigyakorlata Szatmárhegyen.

Esztelnek

Április 21-én Csíksomlyón volt az idei év tavaszi továbbképző alkalma, amelybe az esztelneki testvérek is bekapcsolódtak. A folyamatos továbbképző moderátora: Kálmán Peregrin OFM, pasaréti ferences plébános volt. Előadásának témája a Ferences küldetés: imádságos élet és evangelizáció. Április 22-én volt az egyházmegye regionális szerzetesi találkozója. Ennek helyszíne az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővéreinek Sepsiszentgyörgyhöz közeli, árkosi kolostora volt. Magyar Marietta Mirjam OP, budakeszi domonkos nővér adott elő és moderálta a találkozót. Az értékes előadás címe: Regula – útjelző, kötelék, identitás volt – a megerősített ferences regula 800. évfordulója apropóján. Április 23-án a ferences templomban délelőtt 11 órakor bemutatott hálaadó szentmisében mondottunk köszönetet a 88 éves Réti Adalbert Ernő kántornak, aki a 65 éves kántori szolgálatból 44 évet Esztelneken végzett. Ebből 23-at a ferences templomban nyugdíjasként, önzetlenül, díjmentesen.

Április 26-án volt az esztelneki plébánia 56 fiataljának a bérmálása és a ferences templom búcsú ünnepe. Az összevont két esemény főcelebránsa dr. Kerekes László segédpüspök volt. A fiatalok felkészítését Fülöp István iskolaigazgató, Bernardin és Szilveszter ferences atyák végezték.

Június 4-én volt az esztelneki gyermekek elsőáldozási ünnepsége. Az Oltáriszentséget öt gyermek vette magához. Felkészítőjük Bernardin atya volt. Június 5–7. között Esztelneken és Brassóban volt megtartva a COTAF Evangelizáció és Misszió titkárainak találkozója, gyűlése és kirándulása. Jelen voltak: Fr. Matthias Maier, Németország. Fr. Andreas Holl és Fr. Patrik Zami, Ausztriából. Fr. Vlatko Maric, Franciaország. Fr. Piet Pots, Hollandia és Zarándy Kleofás testvér Magyarországról. Június 10-én az esztelneki ferences testvérek is részt vettek Csáki Ferenc, Fülöp diakónus papszentelésén a csíksomlyói kegytemplomban.

Június 11-én megszerveztük a „templomtól templomig” tartó úrnapi körmenetet. Az ünnepélyes szentmise a plébániatemplomban kezdődött és a befejező szentségi áldást a ferences templomban adta a jelenlévő hívekre és a község lakóira a plébános.

Június 13-án a szebeni ferences templom Szent Antal-búcsújának ünnepi szónoka és főcelebránsa Bernardin testvér volt.

Csíksomlyó

„Imádkozzunk azért, hogy a mi szívünk méretei is legyenek a Jézus szívének méretei szerinti szívvé. Ne akármilyen szívünk legyen, amely félelemből bezárkózik, és nem enged be egyeseket az életébe azért, hogy nehogy szenvedjen miattuk” – hangsúlyozta Guia Hugó ferences szerzetes az áprilisi csíksomlyói Mária-köszöntőn.

A nagyhetet megelőző elsőszombati ünnepen ez alkalommal is zarándokok sokasága köszöntötte a Szűzanyát.

Zarándokok százai vettek részt április 7-én pénteken hajnali öt órakor a csíksomlyói Jézus-hágón tartott keresztúti ájtatosságon. A télies időjárás ellenére a havas, csúszós Kissomlyó-hegyén lévő stációknál lámpákkal és mécsesekkel a kezükben haladtak a hívek és bekapcsolódtak a ferences Mária-kegyhely őrei vezette keresztúti ájtatosságba, amely a Salvator-kápolnánál ért véget. A hegyről lefelé vezető úton a fájdalmas olvasót, majd a kegytemplomban Jeremiás siralmait imádkozták a hívek.

Április 11– június 6. között Szent Antal-nagykilencedet tartottunk a kegyhelyen. Megújították szerzetesi fogadalmaikat az erdélyi ferences rendtartomány tagjai és a világi ferencesek az irgalmasság vasárnapján. A fogadalmak megújítását abból az alkalomból tartották, hogy III. Ince pápa ezen a napon, az április 16-án szóban jóváhagyta a ferences életformát. A csíksomlyói kegytemplomban a délelőtti szentmisét Urbán Erik tartományfőnök mutatta be. Április 21-én Albert Leánder OFM pappá szentelésének 25. évfordulója alkalmából hálaadó szentmisét mutatott be a csíksomlyói kegytemplomban.

Május 6-án ismét ezrek zarándokoltak Csíksomlyóra a Szűzanya köszöntésére. Az ünnepélyes szentmisét Timár Sándor Asztrik ferences, a kegytemplom igazgatója mutatta be. A május 27-i pünkösdi búcsú szónoka – amint a fentiekben a tartományfőnök beszámolt – Urbán Erik, az Erdélyi Ferences Rendtartomány provinciálisa volt. A szentmise főcelebránsa Kovács Gergely, a gyulafehérvári főegyházmegye érseke volt, és a fogadalmi zarándoklaton jelen volt Massimo Fusarelli, a ferences rend miniszter generálisa, Albert Schmucki definitor generális, illetve Felföldi László pécsi megyéspüspök, Fazakas Márton csornai premontrei apát, Kerekes László segédpüspök és Tamás József nyugalmazott segédpüspök is.

„Ma nem lehetünk keresztények csupán a hagyomány alapján, hanem elsősorban személyes meggyőződésből és örömteli döntés alapján. A Szentlélek kísér bennünket, hogy növekedjünk a hitben, és Szűz Mária közel van hozzánk, amikor a hit, a remény és a szeretet életével Krisztust tesszük jelenvalóvá – hangsúlyozta Massimo Fusarelli, a ferences rend miniszter generálisa, aki pünkösdvasárnap a csíksomlyói kegytemplomban mutatott be szentmisét. A Szentlélek eljövetelének ünnepén még mindig ezrek voltak jelen a kegyhelyen. A ferences rend legfőbb elöljárói vasárnap a Ferences Nagycsalád tagjaival is találkoztak. Június A hónap első szombatján, ugyancsak ezrek zarándokoltak Csíksomlyóra. Ezúttal a Mária-köszöntőn imádkoztunk égi édesanyánkhoz. A szentmisét Urbán Erik tartományfőnök mutatta be.

Június 10-én a csíksomlyói kegytemplomban pappá szentelte a csíkajnádi származású Csáki Ferencet, ferences rendi nevén Fülöp testvért Kerekes László, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspöke. A szombat délelőtti ünnepen a segédpüspök Szent II. János Pál pápa szavaival arra biztatta Fülöp testvért, hogy Istennek olyan szolgája legyen, akinek arcáról leolvasható a misztérium tükröződése és szívében veszik észre egy nagyobb szeretet meghívását. Június 13-án délelőtt fél 11 órakor a kedvezőtlen időjárás miatt a kegytemplomban ültük meg a Szent Antal-kápolnánk búcsúját. Az esti szentmisén megáldott a gyermekeket. Több százan voltak jelen az ünnepen, sokan liliomokkal érkeztek a kegyhelyre.

Krónikások: a ferences testvérek

Fotók: erdélyi ferencesek