Noé bárkája, avagy fókuszban a teremtésvédelem

0
658

Noé bárkája címmel szervezték meg június végén a nagyvárad-olaszi plébánia napközis táborát. A nyári táborozás immár hagyománynak számít a Barátok templomához tartozó közösség életében, ugyanakkor az idén újító szándékkal bibibliai témát feldolgozó, tematikus tábort szerveztek, teremtésvédelmi céllal.

Noé törtenete népszerű a gyerekek körében, és könnyen feldolgozható, így minden foglalkozás, kirándulás ezen tematika köré épült. A tábornak 53 résztvevője volt, akiket mind az öt nap jól felépített és alaposan megtervezett program várt. Fontosnak tartottuk olyan helyszíneket választani amiből egyértelműen látható, hogy a teremtő Isten gondját viseli teremtményeinek.   Az volt a célunk ezzel a táborral, hogy tudatosan neveljük a gyerekeket, hogy elkötelezettek legyenek a teremtett világ jelen esetben az állatok védelmére. A hét minden napjára olyan élményeket választottunk amelyek közelebb hozták a gyerekeket a természet szépségéhez, egyszerűségéhez, az állatok pedig elvarázsolták táborozóinkat. Minden nap végén elhangzott az ,,én ide még vissza akarok jönni”, ,,én még simogatni akarom” kijelentés.  

A tábor minden napja reggeli imával és játékkal kezdődött a plébánia udvarán, ahonnan azután indultunk a különböző kalandokra. Hétfőn megalakultak a csoportok, amelyek elkészítették plakátjaikat és kitűzőiket. Megtanultunk egy tábori dalt, amely végigkísérte a hét eseményeit, majd vasárnap a zárómisén is felcsendült. Hétfő délután az állatkertbe, kedden a varázslatos szépségű Kakukkmezőre látogattunk, ahol az érintetlen táj szépsége az állatok sokszínűségével lenyűgözött mindenkit. Lámát simogattunk, a bátrabbak rá is ültek, kecskét etettünk, megnéztük a bivalyokat, minden gyerek lovagolhatott, nyuszit simogattunk, mindezt egy gyerekbarát játszótérrel ellátott környezetben. A házigazda kedvessége, a finom bográcsos, a meglepetés vattacukor csak tetőzte az élményt.

Szerdán különleges élményben volt részünk, nemcsak eljátszottuk a doktorosdit, hanem élesben kipróbáltuk, hogyan kell a kis kedvenceinket gyógyítani, ugyanis ellátogattunk egy állatorvosi rendelőbe. Megnéztünk egy állati jó bemutatót, és sok érdekességet tudtunk meg az állatokról.

Csütörtökön Csatárba utaztunk, egy csacsifarmra, ahol megtudtuk miért van kereszt a szamár hátán, megbarátkoztunk velük, és megkóstoltuk a világ legegészségesebb tejét.  

A tábor utolsó napján a püspöki palota kertjében egy nagyon izgalmas teremtésvédelemfoglalkozáson vettünk részt. Megismerkedtünk a bibliai növényekkel, madarakat kutattunk fel, megkerestük a kert  legnagyobb fáját, megismertük a kávé- és a kaktuszfát és még sok minden mást. 

Táborunk vasárnap zárult hálaadó szentmisével, ahol könnyes szemmel egymás kezét szorongatva ígértük meg, hogy ezt az élményt mindenképp megismételjük. Hálásan köszönjük minden segítőnek, aki munkájával hozzájárult ahhoz, hogy táborunk célja teljesülhessen, úgy érzem mindannyian remek munkát végeztünk, hisz a tábor kis lakói egy szívvel, egy lélekkel a változásra eltökélten távoztak.

Mátyási Fischer Enikő táborszervező

Fotók: Olaszi Római Katolikus Plébánia/Facebook