Minden forrásom belőled fakad – Beszélgetés Fábry Kornél kinevezett segédpüspökkel

0
2815
Fotók: Vatican News

Ferenc pápa 2023. június 27-én Fábry Kornélt guardialfierai címzetes püspökké és az Esztergom-Budapesti Római Katolikus Főegyházmegye segédpüspökévé nevezte ki. Szentelése szeptember 2-án, 10 órakor lesz a budapesti Szent István-bazilikában. A Vatican News telefonon gratulált az új főpásztornak és arra kérte, ossza meg érzéseit a Vatikáni Rádió hallgatóival.

„Jól érzem magam, végre megoszthattam a hírt, amit egy hete tudtam meg nuncius úrtól, eddig pápai titoktartás kötelezett” – mondta el az interjúban Fábry Kornél. A szentatya egy derűs, pozitív, sportos, imádságos személyt választott, hiszen így ismerjük sokan Kornél atyát, aki Varga László kaposvári megyéspüspököt idézte: „A kereszténységhez három dolog kell: hit, humor és gyomor.” Az új főpásztor ennek igyekszik eleget tenni, odafigyelve a test és lélek egyensúlyára, tehát sportol is.

Jézushoz vezetni az embereket

Az Emmánuel közösség elkötelezett tagjaként és most kezdődő püspöki szolgálatában is ugyanaz a cél vezérli: Jézushoz vezetni az embereket, illetve a szentmise, a szentségimádás, az eucharisztia fontosságát hangsúlyozni. Az imádságra segíteni minél többeket, hiszen erre kaptak az apostolok is meghívást Jézustól. Vigyük az örömhírt, legyünk kovász a világban, a remény hordozói. Püspökként is erre akar törekedni Fábry Kornél, tovább élni normális keresztény életét. Örömmel tölti el, ha mások számára példát adhat, ha pedig nem, az jelzés, hogy változtatnia kell néhány tekintetben.

Világegyházi tapasztalatok

A szűkebb otthon, Kaposvár mellett az új segédpüspök életében jelen van a világegyház: római, párizsi tanulmányok, az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Általános Titkársága főtitkára, az Országos Lelkipásztori Intézet igazgatója… Fábry Kornél ezzel kapcsolatban elmondta: Nem tudhatjuk, mikor lehet megérni a püspöki feladatra, de az elmúlt 23 év papi szolgálata során szerzett tapasztalatok ebben segítségére lehetnek. Betekintést nyerhetett a világegyház életébe, a szervezés során sokakkal kapcsolatba került, a papi hivatását is a Fülöp-szigeteken kapta. Bízik abban, hogy mindez hozzájárul ahhoz, hogy a Budapest-Esztergomi Főegyházmegye híveit is tudja szolgálni ezzel a lelkülettel, átadni mindazt, amit másutt tapasztalt: „hogy közös legyen a keresztény hit öröme mindannyiunkban”.

Az eucharisztia a középpontban

Püspöki jelmondatául a 87. zsoltár 7. versét választotta: „Minden forrásom belőled fakad” (Zsolt 87,7). Ez volt az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus jelmondata, mint ahogy keresztény életünknek az eucharisztia a csúcsa és forrása. „Számomra fontos, hogy minden forrásom, minden, amire szükségem van, az Jézustól jöjjön” – mondta el az interjúban Fábry Kornél.

Püspökszentelés és imák az új főpásztorért

Püspökszentelése szeptember 2-án, délelőtt 10 órakor lesz Budapesten, a Szent István-bazilikában. Júliusban valószínűleg Rómában szerzi be mindazt, ami egy új püspöki szolgálathoz szükséges.

A szentatya guardialfierai címzetes püspökké nevezte ki Fábry Kornélt (a segédpüspökök esetében él ez a szokás, akiknek nincs saját egyházmegyéjük, de a cím nem jár plusz feladattal). Guardialfiera egy apró település a dél-olaszországi Pugliában. 1100 lakosa van, kedves kis temploma egy dombra épült.

Fábry Kornél a beszélgetés végén a hallgatók imáját kérte felelősségteljes megbízatásához.

Forrás: Gedő Ágnes, Vatican News