A közös éneklés új energiát ad mindenkinek

0
384

Szent László szobrát, valamint kopjafát koszorúztak meg, majd tizenhat kórus lépett fel a XXXII. Tordaszentlászlói Kórustalálkozón június 24-én, szombaton. Az első tordaszentlászlói kórustalálkozó megálmodói között ott van Guttman Mihály tanár, karnagy, az RMD örökös tiszteletbeli elnöke, Boldizsár Zeyk Imre tanár, helytörténész, Szőke Zoltán református lelkipásztor, esperes és a tordaszentlászlói énekkar tagjai. Guttman Mihály volt a találkozó zenei mindenese, részéről 1990-ben ez a kezdeményezés nagy bátorságot, bölcsességet és összefogást követelt. A jeles zenepedagógus magas mércét állított a karéneklés szempontjából, és a kórustalálkozónak nemzeti, nemzetközi tekintélyt szerzett.

Tóth-Guttman Emese, a Romániai Magyar Dalosszövetség (RMD) elnöke a kórustalálkozók kezdetére visszatekintve édesapjára, Guttman Mihály karnagyra emlékezett halálának tizedik évfordulóján, kiemelte közösségszervező erejét, zeneszeretetét. Széman Péter EMKE-elnök a kultúra újrateremtésére buzdított. Mátyás István gyergyószentmiklósi lelkipásztor az öröm megéléséről beszélt, Balázs Ágnes kántor-karnagy a közös éneklés és a zene szépségéről új energiát ad mindenkinek. Csoma Botond RMDSZ-es képviselő a település élni akarását méltatta. Gyurka Izabella, Tordaszentlászló alpolgármestere pedig örömmel adta hírül: „A hagyomány folytatódik. Ismét seregszemlét tartunk.”

A tordaszentlászlói seregszemlén részt vett a gyergyóditrói Jézus Szent Szíve templom kórusa (karvezető: Bakos Ferenc) is. Résztvettek, felléptek: a tordaszentlászlói gyermek- és énekkar (karnagy: Balázs Ágnes), a marosvásárhelyi Bernády György kamarakórus (karnagy: Márton Zsolt Barna), az aranyosgyéresi református vegyeskar és az aranyospolyáni református egyházközség kórusa (karvezető: Nagy Csongor), a magyarfenesi gyermekkórus és vegyeskar (karnagy: Fábián Apolka), a kolozsvári belvárosi református egyházközség Kálvin kórusa (karvezető: Gombár Árpád és Szabadi Ildikó, szólót énekelt Szabadi Ildikó és Zsigmond László), a kolozsvári Guttman Mihály Pedagóguskórus (karnagy: Bedő Ágnes), a marosújvári vegyeskar, amely nagyenyedi és székelykocsárdi dalostársakkal egészült ki (karvezető: Basa Annamária), a szatmárnémeti Bel Canto kamarakórus (karvezető: Higyed Gyöngyi), a kolozsvári református földészek Bethlen Gábor dalköre (karvezető: Adorjáni Júlia Katalin), a tordai magyar dalkör (karnagy: Balázs Győző Balázs), a sepsiszentgyörgyi Cantus Firmus vegyeskar (karvezető: Jakab Árpád), a gyergyószentmiklósi Grádics református vegyeskar (karnagy: Vass Annamária), és Magyarországról érkezett a veresegyházi Cantemus kórus (karvezető: Vadász Ágnes).

A templomi közös éneklés (karnagy: Tóth-Guttman Emese RMD-elnök), Szent László szobrának és Guttman Mihály kopjafájának megkoszorúzása után következett a templomban a kórustalálkozó, amely közös énekléssel, az emléklapok és -plakettek, a zászlószalagok kiosztásával zárult.

Tóth Guttman Emese elmondta: Guttman Mihály és a tordaszentlászlói énekkar a kezdetektől fogva szétválaszthatatlan volt. Guttman Mihály karnagyot 1988-ban kérték fel az akkor alakult tordaszentlászlói női kar vezetésére a százéves évfordulóját ünneplő tordaszentlászlói férfi dalkör köszöntésére. Guttman Mihály a saját kertjéből két tiszafacsemetét hozott ide, a templom mellé ültette őket. Nem véletlenül állítottak a tordaszentlászlóiak kopjafát emlékére a templomkertben, Szent László szobrával szemben – emelte ki Tóth-Guttman Emese.