A pápa köszönetet mondott a keleti egyházak humanitárius szervezetének

0
375

Ferenc pápa köszönetét fejezte ki a Keleti Egyházak Segélyszervezetének (ROACO), a Szentszék keleti egyházakért felelős humanitárius szárnyának tevékeny szolidaritásáért és nagylelkűségéért a háború sújtotta Ukrajnában, továbbá Törökországban és Szíriában, a Szentföldön és szerte a világon tapasztalható szenvedések enyhítésére irányuló munkájáért.

Június 22-én, csütörtökön délelőtt Ferenc pápa a Vatikánban fogadta a ROACO tagjait és átadta nekik előkészített beszédét. Kifejtette, hogy nem fogja felolvasni a beszédét, mert a június 7-i műtét során használt altatás miatt még mindig nehezen lélegzik. Örömét fejezte ki azonban a Keleti Egyházak Segélyszervezetének és annak Ifjúsági Konferenciája képviselőinek látogatása miatt, akik Rómában tartják plenáris ülésüket. Köszönetet mondott tevékeny szolidaritásukért, amely „segíti a sebek begyógyulását, mint egy simogatás annak az arcán, aki szenved”. „Egy simogatás, amely visszaadja a reményt a konfliktusok forgatagában.”

Küzdelem a nehéz helyzetben lévők napi szenvedései ellen

„A szenvedés sivár földjén tevékenykedtek, hogy növekedjenek a remény magvai” – mondta a pápa. „Azokra a közelmúltbeli erőfeszítéseikre gondolok, amelyek a törökországi és szíriai földrengés sebeinek gyógyulását célozták, a nehéz helyzetben lévő népek mindennapi szenvedései közepette.” „Remélem, hogy továbbra is tudunk segíteni nekik; annyi ígéretet tettek már, de még mindig nehéz a hagyományos bankrendszerek segítségével segélyt küldeni az áldozatoknak.” A pápa köszönetet mondott az ukrajnai nagy erőfeszítéseikért, amelyeket a lakóhelyüket elhagyni kényszerült személyek és menekültek támogatása érdekében tettek. „Néhány évvel ezelőtt a Pápa Ukrajnáért elnevezésű kezdeményezésen, majd más folyamatban lévő projekteken keresztül szerettem volna egyesíteni a saját erőfeszítéseimet a ROACO-éval e szeretett ország érdekében” – emlékeztetett.

„Szeretném megragadni az alkalmat arra, hogy mindenkit arra buzdítsak, fejezze ki konkrét közelségét, az ima és a szeretet közelségét a háború sújtotta ukrán népnek.” A pápa emellett felhívta a figyelmet a Szentföldre és a Közel-Keletre, valamint kiemelte a ROACO iráni, törökországi és eritreai segélyprojektjeit. „Használjátok jóra a hatalmas emberi és természeti gazdagságot, amelyet Isten adott ezeknek a gyönyörű országoknak, és hozzon békét lakóiknak.”

Isten ölelésétől megvilágosulva

Jelenleg, kifogásolta a pápa, Isten béketerve megszakadt. Megállapította, hogy bár a Biblia Isten béketervéről beszél, „a kezdetektől fogva megmutatja nekünk a testvérek – Káin és Ábel – közötti erőszakot és egy ártatlan ember megölését”. „Milyen jó, különösen nekünk, keresztényeknek – mondta a pápa –, hogy nyitott szívvel hallgatjuk a szent Igét, és engedjük, hogy ne saját terveink világosítsanak meg és vezessenek bennünket, hanem Isten irgalmas terve, aki át akar ölelni és meg akar menteni minden férfit és nőt, Jézus minden testvérét!”

A pápa üdvözölte, hogy a találkozó a keleti egyházak fiataljaitól érkező várakozásokra összpontosított. Felszólított mindenkit, hogy hallgassák meg együtt a kimondott és a szívükben hordozott vágyakat. Hangsúlyozta, hogy a fiatalok „a közjó főszereplői akarnak lenni, aminek a társadalmi cselekvés iránytűjének kellene lennie. „Kedves jelenlévő fiatalok, olyan területeken éltek, ahol a közjó helyreállítása a túlélés elengedhetetlen feltétele. Legyetek mindenki számára a béke őrszemei, próféták, akik álmodnak és hirdetnek egy olyan világot, amely más, és már nem megosztott!”

Tartós barátság Jézussal

A pápa emlékeztetett arra, hogy XVI. Benedek pápa az Ecclesia in Medio Oriente (A közel-keleti egyház) kezdetű apostoli buzdításában arra ösztönözte a fiatalokat, hogy „az ima ereje által ápoljanak igaz és tartós barátságot Jézussal”. Ferenc pápa szerint a keresztények számára ez a cselekvés elsődleges forrása. „Isten átszúrt szíve megszabadít attól, hogy a jótékonyságra, mint hivatásra, a puszta jótékonykodás számítgatására, a jóság bürokráciájára vagy ami még rosszabb, a politikai érdekek hálózatára gondoljunk” – nyomatékosította a pápa. „A kereszt, Isten végső részvétele az emberiség szenvedésében” az, amely a keresztények, különösen a fiatalok számára biztosítja a hitelességet, amelyet keresnek, és a bátorságot a tanúságtételhez, valamint az erőt ahhoz, hogy legyőzzék a ma divatos individualizmust és a közömbösséget, és növeljék az együttérzést.”

Folyamatos együttérzés

A pápa folyamatos együttérzésre szólított fel, mondván, hogy ez „áll hitünk középpontjában, mert megmutatja nekünk Isten szeretetét, aki teljes mértékben részt vesz az emberiség szenvedésében”.Ferenc pápa azzal zárta beszédét, hogy megismételte háláját szolgálatukért, és áldását adta rájuk és munkájukra.

A Keleti Egyházak Segélyszervezete (ROACO) különböző országok finanszírozó ügynökségeit egyesíti, hogy segítse a keleti katolikus egyház papjait és híveit Rómában és a különböző származási országaikban. A 23 sui iuris keleti részegyház mind teljes szeretetközösségben áll Rómával, és mindegyik a katolikus egyház részét képezi. A II. Vatikáni Zsinat tanítása szerint minden részegyház, legyen az akár keleti, akár nyugati, „egyenlő méltósággal bír, úgyhogy egyikük sem magasabb rendű a többinél”.

Deborah Castellano Lubov / Somogyi Viktória – Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS