Magyar kezdeményezésből jött létre a Ferences Mária Liga

Interjú Bodon Péterrel, a kezdeményezés elindítójával

0
779
Bodon Péter, a liga alapítója a ferences rend római képviselőivel. Fotók: Vatican News

A társadalmi felelősségvállalás célkitűzésével született az új sportszövetség. „Legyünk egymás testvérei; a béke és az elfogadás üzenetének átadása” – emeli ki az alapító a liga számos célja közül a beszélgetésben. Bodon Péter a magyar ferences rendtartomány és a római ferences rendi elöljáró, valamint a Nemzetközi Pápai Mária Akadémiával karöltve indította útjára az új kezdeményezést.

Magyar magánkezdeményezésből megalapult a Ferences Mária Liga (Lega Mariana Francescana) elnevezésű sportszövetség, amely együttműködik a Nemzetközi Pápai Mária Akadémia vatikáni intézménnyel. A liga létrejöttéről kérdezte a Vatican News Bodon Pétert, a sportszövetség kezdeményezőjét, alapítóját. „A sport az összefogás egyik módja a különböző nyelvű, kultúrájú, vallású és származású emberek között, különösen a mai megosztott világban” – hangsúlyozta a liga megálmodója.

Honnan jött az ötlet, hogy egy ligát alapítson, és kik támogatták ebben a kezdeményezésben?

Hálásan köszönöm a sok segítséget azoknak az embereknek, akik segítették a kezdeményezést. Egy nemzetközi jótékonysági program elindításából nőtte ki magát a liga. Ebben a kezdeményezésemben először a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány és annak tartományfőnöke, Berhidai Piusz segített, ők vállalták az esemény fővédnökségét. Kaptam ajánlólevelet Massimo Fusarellitől, a ferences rend generálisától, a Szent Antal Nemzetközi Kollégium vezetőjétől, Angel E. Montoyatól is. Idővel a Római Kúriához, azaz a Vatikánhoz tartozó Nemzetközi Pápai Mária Akadémiával együttműködve és támogatásából sikerült létrehozni a Lega Mariana Francescana sportszövetséget.

Milyen programokat tartottak eddig és milyen terveik vannak a közeljövőre?

Eddig a liga szervezésében két esemény volt, mind a kettő Rómában kispályás labdarúgás: az első 2023 márciusában, a második májusban. A szerzetes testvérek több csapattal is részt vettek az eseményeken Francescana (Ferences) néven, ezen csapatok mellett szerepelt a magyar papi válogatott és a Bodon FC is. A jövőben a labdarúgáson kívül más sporteseményeket is szervezünk, mindemellett egy jótékonysági programot is elindítunk.

Mi a sportszövetség célja?

Több célú társadalmi felelősségvállalás. A társadalom peremére szorult emberek, a kirekesztettek és a fogyatékkal élők segítése. A drog és szenvedély betegség elleni küzdelem a sporton keresztül. Legyünk egymás testvérei; a béke és az elfogadás üzenetének átadása. Assisi Szent Ferenc is a béke embere volt és a Nemzetközi Pápai Mária Akadémia is a békét és az elfogadást, a testvériességet tartja fontosnak. A jótékonysági események szervezése is a célkitűzéseink közé tartozik.

A sport az összefogás egyik módja a különböző nyelvű, kultúrájú, vallású és származású emberek között, különösen a mai megosztott világban. Azt is tudjuk, hogy a sporton keresztül elérhetjük azokat, akik nehéz helyzetben élnek. „Örömmel működünk együtt és támogatjuk a Ferences Mária Liga sportszövetséget” – buzdított bennünket Stefano Cecchin ferences, a Nemzetközi Pápai Mária Akadémia elnöke.

További információkért és a Ferences Mária Liga rendezvényein való részvétellel kapcsolatban érdeklődjenek a bodonfc@gmail.com e-mail-címen.

Forrás: Somogyi Viktória/Vatican News