Isten lelkesedést és hivatást ad

0
464
Fotó: Molnár Géza

A Temes megyei Óteleken június 18-án tartotta rubinmiséjét Heinrich József plébános. A szentmise bevezető gondolataiban az ünnepelt köszöntötte a 45 éves szolgálatáért való hálaadásán jelenlévőket, és egy Edith Stein-hálaverssel vezette be a szentmisét.

A szentmise szónoka Szabó Péter ny. plébános volt, aki az aznapi szentírási részek meghívás- és elküldéstörténetei értelmezésével kezdte homíliáját. Majd az elhívásra történő pozitív válasz egyik közismert mozzanatát, Mária igenjét elevenítette fel. „A hit istenélményre alapozódik – mondta el homíliájában a szónok. – Bármelyikünk, aki úgy élte meg, hogy Isten közel van az ő szívéhez, lelkéhez, akkor abból az élményből élni tud, erre az élményre építeni tud, ebből az élményből kiindulva egy életre képes hirdetni az evangéliumot.”

Szentbeszédében később rámutatott arra, hogy a 45 éves évforduló is határkő a pap életében. „Határkő, de egyben egy visszaemlékezés. Nem annyira az életút folyamára, mint az első pillanatra, amikor a primiciánk volt, amikor az Isten meghívását megéltük. Mert ha azt nézzük, hogy bizony az évek alatt mennyi megpróbáltatás, öröm és fájdalom és mindenféle elkíséri az ember életét, akkor azt mondja, hogyha tudtam volna előre, ki tudja, hogy lett volna tovább. Isten lelkedesedést ad és hivatást. Hitet ad és istenélményt, hogy abból élni tudjak, a hitem melegével másokat is melegíteni tudjak, továbbadni tudjam ezt a hitet, hiszen erre hívattunk meg.

A szentmise végén szavalatokkal köszöntötték Heinrich Józsefet, majd az óteleki egyházközség mondott köszönetet Heinrich Ferencnek. Végezetül az ünnepelt megköszönte mindenkinek, hogy részt vett az ünnepi szentmisén, hogy imádkoztak érte – mint kiemelte, ez a legfontosabb. A záróáldás előtt egy Reményik-verssel mondott köszönetet a plébános.

Józsefházán július 9-én tartja meg hálaadó rubinmiséjét Heinrich József plébános.

Heinrich Józsefet 1978. június 18-án szentelte pappá Jakab Antal püspök Gyulafehérváron.
Ezt követően lelkipásztorkodott Aradon (1978–1981), Óteleken (1981–1991), Pécskán (1991–2001), a temesvári Gerhardinumban (2001–2004), Újszentesen (2003–2009), majd ismét Óteleken (2009–2021, illetve 2022-től újra.)

Az óteleki ünnepi szentmise visszanézhető az alábbi linken.

Szöveg: Dénes Gabriella

Fotók, digitalizáció: Molnár Géza