Elindult a regisztráció a 2023-as Psallite Gitártáborba

0
1038

A nyáron is tevékeny csíkszeredai Psallite Együttes a 9. Psallite Gitártábort tartja Szelterszfürdőn, a Boldog Özséb Ifjúsági Házban augusztus 1–5. között. A jelentkezés már elindult, a szervezők nagy szeretettel várják a 14–30 éves gitározni vágyó fiatalokat!

Mi is a Psallite Együttes és miről is szól ez a tábor? Az együttes már közel 30 éve aktív a csíkszeredai Szent Kereszt-plébánián, és bár tagjai (főleg gimnazista és egyetemista fiatalok) folyamatosan cserélődnek a generációk váltakozásával, céljuk azóta is ugyanaz: a zene által kapcsolatot teremteni Isten és ember között. Elsődleges feladatuk a vasárnap esti ifjúsági szentmiséken való zenei szolgálat, de más eseményeken (szentségimádásokon, keresztelőkön, esküvőkön, koncerteken stb.) is gyakran zenélnek. Egy évente ismétlődő nagy projektjük pedig a gitártábor, a következőkben az egyik szervező mutatja be a rendezvény lényegét.

„Közösségünknek, a Psallitének többek között az a célja a gitártáborral, hogy a jelentkező magyar fiatalokat megismertessük a keresztény gitáros könnyűzenével, és egyáltalán a gitárjáték rejtelmeivel, szépségeivel. Az ötnapos táborban a résztvevők 8–10 fős csoportokban tanulnak a gitárkurzusokon. Mindenkit az előzetes gitártudása alapján osztunk be kezdő, haladó, vagy épp tapasztalt csoport(ok)ba, ezzel a módszerrel tudjuk biztosítani minden egyes résztvevő egyéni fejlődését, mivel szeretnénk, hogy mindannyian a saját szintjüknek megfelelően tanulhassanak, senki ne érezze azt, hogy számára túl nagyok az elvárások, vagy éppen unatkozik.

A teljesen kezdő csoportokban az a cél, hogy a tábor utolsó napjára a fiatalok 2–3 akkordos, rövid dalokat tudjanak gitárral kísérni, egyszerű pengetéseket használva. A haladó csoportokban elsősorban az akkorddíszítéseken és az ún. barrés akkordok helyes lefogásán van a hangsúly, ők a tábor végével új akkordokkal, bonyolultabb pengetésekkel és nem mellékesen új dalokkal a tarsolyukban térnek haza. A tapasztalt gitárosok csoportjában a bonyolultabb ritmusképletekkel és metrumokkal ismerkednek meg a résztvevők, valamint a gyakorlati fejlesztés mellett ebben a csoportban zeneelméleti kérdésekkel is többet foglalkozunk. A táborban a Psallite Együttes tapasztalt zenészei, pedagógusai foglalkoznak a résztvevők oktatásával.

A gitárkurzusok azonban a tábor idejének csak egy részét teszik ki, ezeken túl szabadidős programokat, kirándulást, csapatépítő játékokat, műhelymunka-foglalkozásokat, kreativitást fejlesztő tevékenységeket is szervezünk. Szeretnénk, hogy a résztvevőink bővíthessék a kapcsolataikat, lehetőségük nyíljon igaz barátságok kialakítására, és a zenélés mellett más téren is fejlődhessenek.

Mindemellett a lelki programokat sem hanyagoljuk el, hiszen a közösségünk a hétköznapokban is ezáltal fejlődik, növekedik, ezért fontosnak tartjuk továbbadni, hogy mit jelent számunkra kereszténynek lenni. A katolikus lelkiséget képviselve mindennap közös reggeli és esti imádságokat tartunk, a táborunk egyik csúcspontja pedig a szentségimádás, ahol reményeink szerint a résztvevők még személyesebben, közvetlenebbül megtapasztalhatják a jó Isten jelenlétét.

A rendezvényünk hagyományosan ünnepi szentmisével zárul augusztus 5-én, amelynek során minden gitárcsoport megmutathatja az újonnan szerzett tudását. A résztvevőkkel közösen zenélünk a szentmisén, így őket is bevonjuk abba, hogy a tudásukat és képességeiket Isten dicsőítésére is használják. Ez nyitott alkalom, örömmel várjuk a résztvevők családjait, a környék híveit és minden érdeklődőt a záró szentmisére. Utolsó mozzanatként a résztvevők oklevelet is kapnak majd, így köszönjük meg nekik a befektetett munkájukat, kitartásukat.”

Ha te is kedvet kaptál, hogy az augusztusodat zenéléssel, tanulással, szórakozással és mindenekelőtt hozzád hasonló fiatalokkal indítsd, jelentkezz a táborunkba a következő linken, tárt karokkal várunk! További információk a Psallite Együttes közösségi oldalain (Facebook, Instagram) érhetők el.

Botár Márta

MEGOSZTÁS