Közzétették Ferenc pápa útitervét az idei Ifjúsági Világtalálkozóra

0
286

A Szentszék Sajtóterme kedden közzétette Ferenc pápa augusztus 2. és 6. közötti portugáliai látogatásának menetrendjét. A 37. Ifjúsági Világtalálkozó alkalmából utazik az országba.

A Szentszék Sajtóterme június 6-án, kedden nyilvánosságra hozta Ferenc pápának a 2023-as Ifjúsági Világtalálkozóra tervezett programját, amelyre augusztus 1–6. között Lisszabonban, Portugáliában kerül sor. Több mint 400.000 fiatal regisztrált, hogy részt vegyen az augusztusi nemzetközi rendezvényen. A hónap elején közzétett videóüzenetében a szentatya hangsúlyozta: örömmel tölti el ezeknek a fiataloknak a vágya, hogy ebben az évben a portugál fővárosba utazzanak.

Ferenc pápa eddig három Ifjúsági Világtalálkozót vezetett: a brazíliai Rio de Janeiróban 2013-ban; Krakkóban, Lengyelországban 2016-ban; és Panama Cityben 2019-ben. A lisszaboni Ifjúsági Világtalálkozó a 37. lesz, és eredetileg 2022-ben tartották volna a portugál fővárosban, de a Covid-19-világjárvány miatt elhalasztották. Az idei Ifjúsági Világtalálkozó mottójául Ferenc pápa Lukács evangéliumának egy idézetét választotta: „Mária felkelt és sietve elindult” (Lk 1,39), amely az angyali üdvözlet történetéhez kapcsolódik, amikor Szűz Mária az angyal bejelentése után, hogy ő lesz az Isten Fiának anyja, meglátogatja unokatestvérét, Erzsébetet.

Augusztus 2., szerda: megérkezés Portugáliába

A pápa augusztus 2-án, szerdán reggel 7.50-kor indul a római Fiumicino repülőtérről, és 10 órakor érkezik meg a lisszaboni Figo Maduro légibázisra. Közvetlenül ezután a belémi Nemzeti Palotában, a volt királyi palotában Marcelo Rebelo de Sousa köztársasági elnök köszönti. Szintén a Belém városrészben, a kulturális központban találkozik a hatóságokkal, a civil társadalom és a diplomáciai testület tagjaival. 16.45-kor az apostoli nunciatúrán találkozik a miniszterelnökkel, majd 17.30-kor a híres Szent Jeromos-kolostorban vesperást vezet a püspökökkel, a papokkal, a diakónusokkal, a szerzetesekkel és szerzetesnőkkel, valamint a szeminaristákkal és a lelkipásztori munkatársakkal.

Augusztus 3., csütörtök: az Ifjúsági Világtalálkozó megnyitó ünnepsége

Csütörtökön délelőtt Ferenc pápa a Portugál Katolikus Egyetem területén találkozik a diákokkal. Ezután Lisszabonból a közeli Cascaisba indul, ahol a Scholas Occurentes-kezdeményezés portugál székhelyén köszönti a szervezethez tartozó fiatalokat. Délután visszatér a portugál fővárosba az Ifjúsági Világtalálkozó nyitó ceremóniájára, amelyre a VII. Edward parkban kerül sor.

Augusztus 4., péntek: Keresztút a fiatalokkal

Augusztus 4-én, pénteken délelőtt a pápa kiszolgáltatja a kiengesztelődés szentségét az Ifjúsági Világtalálkozó résztvevői közül néhány fiatalnak a belémi „so Impèrio” téren. 9.45 perckor Ferenc pápa a „de Serafina” plébániaközpontba látogat, hogy találkozzon néhány segély- és jótékonysági központ képviselőivel. Délben az apostoli nunciatúrán fiatalokkal ebédel, este 6 órakor pedig a pápa vezeti a keresztutat a fiatalokkal a VII. Edward parkban.

Augusztus 5., szombat: látogatás Fatimában és az Ifjúsági Világtalálkozó virrasztása

A fatimai Szűzanya kegyhelyet augusztus 5-én, szombaton délelőtt látogatja meg a pápa. Reggel 8 órakor indul helikopterrel Lisszabonból a Fatimai Stadionba, és 9.30-kor a Jelenések kápolnájában a beteg fiatalokkal együtt elimádkozza a rózsafüzért. Dél körül a tervek szerint visszatér a fővárosba. Szombaton még két programja lesz a pápának: 18 órakor a szokásos zártkörű találkozó a Jézus Társasága tagjaival a Colégio de S. João de Brito-ban, majd 20.45-kor kezdődik az imavirrasztás a fiatalokkal a Tejo parkban.

Augusztus 6., vasárnap: Szentmise és visszatérés a Vatikánba

Az Ifjúsági Világtalálkozó zárómiséjét a pápa ismét a Tejo parkban mutatja be augusztus 6-án, vasárnap délelőtt 9 órakor. Délután az algès-i Passeio marìtimo koncerthelyszínen találkozik az Ifjúsági Világtalálkozó önkénteseivel, a búcsúzási ceremónia előtt, amelyre a Figo Maduro légibázison kerül sor. A pápa este 18.15-kor indul vissza Rómába és a tervek szerint 22.15-kor érkezik meg a Fiumicino repülőtérre.

Francesca Merlo / Somogyi Viktória – Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS