Gyermeknapi néptáncfesztivál Gyimesközéplokon

0
430

A gyimesbükki Csalóka Néptáncegyüttest (is) vezető Varga Zsuzsanna által több mint egy évtizede kezdeményezett és szervezett, de aztán többek között a világjárvány miatt is pár évig szünetelő rendezvényt tavaly felkarolta az Erdélyi Hagyományok Háza. Azóta ismét a térség egyik kiemelkedő kulturális és hagyományőrző eseménye a gyimesközéploki gyermeknap.

A tavalyi eseményre Moldvából Lábnyikról látogatott el egy vendég gyermekcsoport, idén Magyarfaluból utazott oda a Kerek Alma Falapi Hagyományőrző Együttes gimnazista korosztályú gyermekcsoportja Iacob Liliana hagyományőrző, Szilágyi Dániel, Vrencsán Dávid és Bálint Róbert hangszeroktatók vezetésével.

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége keretei között működő csoportok közül jelen voltak és fel is léptek még a rendezvény már emlegetett lelke, Varga Zsuzsanna által vezetett gyimesbükki Csalóka, a Vaszi Levente vezette kosteleki Szellő Néptáncegyüttes gyermekcsoportja és az egyre népesebb és jelentősebb színpadi értékű háromkúti Hidegvér Néptáncegyüttes is, melynek vezetője Didici Norbert.

A rendezvény, mint mindig, most is egy a gyermeknap, a gyermekkor témája köré szerkesztett tartalmú szentmisével kezdődött a Mária Magdolna-plébániatemplomban, ahol a népviseletben való megjelenés kötelező volt és ahol a magyarfalusi küldöttség igen megtisztelő, kiemelt helyet kapott.

Ezután a szomszédos Márton Áron Sportcsarnok előtti téren közös tánc és fényképkészítés következett, majd a közeli kicsi kultúrotthon színpadán sorra bemutatkoztak a jelenlévő gyermek-néptáncegyüttesek, a már felsoroltakon túl a hidegségi Forró Gyüngyök, valamint a felső- és középloki népes gyermek-tánccsoportok mellett örvendetesen sok gyermekzenész és népdalénekes is.

A színpadi előadások után ebéd, aztán természetes anyagokkal és népi kézműves technikákkal dolgozó kézműves foglalkozások és a tánccsoportok közötti focibajnokság következett, melyet jelentős erőfölénnyel a magyarfalusi tánccsoport legénykara nyert meg Bálint Róbert furulyás népzeneoktató vezetésével.

A rendezvény táncházzal végződött, amelyben a gyimesi és moldvai gyermekek nagy örömmel tanulták és táncolták egymás táncait, kifulladásig.

Moldvai Csángómagyarok Szövetsége

Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány

Gyimesközéploki plébánia