Isten jó kedvében teremtette őt Háromszék vármegyének. Szentkereszthy Stefániára emlékeztek Kézdivásárhelyen

0
407

,,Több intézmény létrehozójaként, a szegények jótevőjeként ismert Szentkereszty Stefánia (Stephanie) bárőnőre (1842–1906) emlékeztek május 26-án a kézdivásárhelyi Közösségi Szolgáltatási Központban lévő kis kápolnában.

A bárónő a kiváltságosok kényelmes élete helyett felelős és eredményes keresztényi munkát, jótékonykodást vállalt életfeladatul, Háromszék nagyasszonyaként is emlegetik.

A Háromszék nagyasszonyaként is ismert bárónőre való emlékezést a halála évfordulójára időzítik minden évben: a szentmise főcelebránsa és szónoka Vargha Béla főesperes-plébános volt, aki kiemelte, hogy Isten jó kedvében teremtette őt Háromszék vármegyének”. A szentmise végén Bálint Olga, az intézmény vezetője hangsúlyozta: Stephanie a szeretet diadalmas eszméjével teremti meg Kézdivásárhelynek négy büszkeségét: a Háromszék megyei Erzsébet Árvaleánynevelő Intézetet, a munkaképtelen szegények Stefánia Menedékházát, a Rudolf Kórházat és a kézdivásárhelyi Oltáregyesületet.

A mai Közösségi Szolgáltatási Komplexum idén lesz 150 éves. A hagyományokhoz hűen a jelenlévők elénekelték a Bojtorján együttes Összetartozunk dalát, majd az emlékezés koszorúit helyezték el az alapító mellszobra előtt.

Kantai Szentháromság Plébánia