Minden májusban kivirágzik az otthon

0
433

A Szent Erzsébet idősek otthona kertjének tavaszi szépítését közösen végzik lakók és dolgozók. Virágvásárlás és ültetés, ágyások rendbetétele képezi a programot ezeken a napokon. Az idén a virágkínálat rózsatövekkel bővült, és nagy jókedvvel végezték a nehéz fizikai munkát.

Dr. Kiss Gabriella szakmai vezető elmondta, a kertszépítő munka mindig közös tevékenység, de azt tapasztalja, évről-évre egyre kevesebb olyan lakó van az otthonban, akinek egészségi állapota megengedi a kertészkedést, de legalább volt tolókocsis nézőközönség. Számukra is lesz lehetőség, hogy aktívan részt vegyenek a kinti tevékenységekben, a magasított ágyások, ha elkészülnek, azok karbantartásában, gyógynövénytermesztésben tudnak segédkezni.

A szokásos nyári kirándulások megszervezése is újabb logisztikát igényel amiatt, hogy a 162 otthonlakónak csak 10 százaléka tud önállóan járni. Olyan autóbuszra lenne szükség, amely tolókocsisok szállítására is alkalmas. Bár egyre kevesebben vannak fennjárók, a virágültetésen szívesen részt vesznek, akár csak nézőként, biztatóként is. Egy idős ember meg is jegyezte: „fiatal korunkban mi is annyit dolgoztunk, most dolgozzanak maguk is!” A 92 éves Jenő bácsi viszont ezúttal is erős fizikai munkásnak bizonyult, a sziklakert karbantartását ő látja el. Így a sziklakertben ma már a legszebb rózsatő látható.

Csapatépítő program volt a kertszépítés, aki részt vett benne, az pirospozsgás lett a közös munka hatására.

Balázs Katalin/Caritas