Vár a CSIT!

0
746

Újabb hétvégét szenteltek a Csíksomlyói Ifjúsági Találkozó (CSIT) szervezői a találkozásnak, a munkafolyamatok ellenőrzésének, a következő lépések meghatározásának, és nem utolsó sorban a csapattá kovácsolódásnak. A hétvégét a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség által működtetett Boldog Özséb Ifjúsági Házban tartották.

A főegyházmegye legnagyobb katolikus ifjúsági rendezvényének háttérmunkálatai ismét megerősítették május utolsó előtti hétvégéjén a fiatalokban: fontos, amit tesznek, hisz az önkéntesség nemcsak megerősít a képviselt értékek mellett való elköteleződésben, hanem másokat is épít. Vagyis: az önkéntes szolgálat azáltal teremt, hogy a szolgáló összhangban van önmagával, munkakörével, csapatával. Így az tapasztalható meg, hogy feladatról feladatra szélesedik látókörük, a saját és a társak munkájának jobb és mélyebb megismerése, tisztelete.

Pénteken a megérkezésé volt a főszerep, az egymásra hangolódást ima és beszélgetés segítette elő. A beszélgetés szervezett formában történt; a csapattagok gondolatban a találkozó tipikus helyszíneire látogattak el és az annak megfelelő asztalnál foglaltak helyet (a csíksomlyói kegytemplom, a sátortábor, a kávézó, a színpad előtti tér, ahol a himnusztánc, közös imák, koncertek zajlanak). Az est célja nemcsak a helyszínekhez kötődő mély emlékeik felidézése volt, hanem az azokból való építkezés, és egymás életének jobb megismerése is, mely által kapcsolódási pontok alakultak ki a szervezők között.

Szombaton elsősorban munkacsoportokban zajlott a tevékenység, újabb feladatok lettek kiosztva úgy kommunikációsnak, mint helyszíni logisztikáért felelősnek, mentornak vagy épp a Living Stone kávézó vezetőjének, és ezzel korántsem soroltunk fel minden feladatkört. A délután egy nyomozó jellegű csapatjátékban megtapasztalhatták, milyen különböző személyiségek formálják a szervezői gárdát és ezekkel a különböző személyiségeikkel hogyan képesek építeni az egységet. Egy rejtélyes törzs útjának titkait kellett megfejteniük, egy szokatlan időszámításba csöppentek be, s ezt a folyamatot majd a CSIT-re tudták átvonatkoztatni. Este egy lelki jellegű programként egy mozgással egybekötött imamóddal ismerkedtek meg, így elmélkedve a mi – én – Isten énbennem kérdéskörről.

A vasárnapi szentmisét Kalányos Ottó csíkszentkirályi segédlelkész celebrálta, aki szeretetteljes jelenlétével és bátorításával ragadta meg a fiatalokat. Hangsúlyozta a fiatalok fiatalokért való munkájának szépségét és példaértékűségét, kiemelve, hogy figyeljék meg a Szentlélek munkálkodását életükben, valamint, hogy mennyire mernek az ő sugallataira hallgatni.

A Csíksomlyói Ifjúsági Találkozóra a 14-30 éves fiatalokat várják. A találkozó mottója: „Nem akarsz félszívű követőt – Lényem Tiéd!” – a mi Lisszabonunk! A programok közt a mindennapi tanítás a mottó jegyében és az arról való beszélgetés adja a találkozó szellemiekben-lelkiekben építő keretét, továbbá nagycsapatos játékok, ifjúsági szentmise, szentségimádás, szabadidős műhely- és sporttevékenységek (méta, vizes lufi csata, csocsó, pingpong), valamint lelki műhely is várja a fiatalokat.

A találkozón kiscsoportokba szervezik a résztvevőket, akik kisközösségeket alkotva tudnak a találkozó során elmélyülni hitükben. A találkozó augusztus 15–19. között zajlik. Aktuális információkat, híreket a találkozóról a Facebook-oldalon találhatnak, és nagy szeretettel várják az alábbi linken a fiatalok – résztvevők és önkéntesek – jelentkezését a CSIT JelentkezŐ platformon.

Csiki Eszter

Fotók: Györfi Albert

MEGOSZTÁS