Kereszténység és egyházi élet a Bánságban. Nemzetközi kollokviumot tartottak Temesváron

0
658

Különböző vallásfelekezetekhez tartozó hívek, teológiai hallgatók, professzorok, érdeklődők, bánsági svábok, hegyvidéki bánsági németek, erdélyi szászok, Németországban letelepedett románok gyűltek össze a temesvári Nyugati Egyetem Aula Magna termében, hogy részt vegyenek a Kereszténység és egyházi élet a Bánságban a történelemben és a jelenben című nemzetközi teológiai kollokvium ünnepélyes megnyitóján.

A kollokviumot a nürnbergi (Németország) székhelyű Ex Fide Lux Német-Román Teológiai, Tudományos, Kulturális és Párbeszéd Intézet és a Bánsági Román Ortodox Érsekség szervezte a román kormány Vallásügyi Államtitkársága és a Németországi Evangélikus Egyház (EKD) támogatásával, együttműködve a Temesvári Római Katolikus Egyházmegyével és a Német-Román Teológiai Könyvtárral. A rendezvény május 4-9. között Temesváron zajlott, a résztvevők több kirándulást is tettek a régióban, ahol templomokat és kolostorokat látogattak meg. A programban szerepelt egy temesvári városnézés is, a belvárosban található történelmi templomok megtekintésével, valamint a résztvevők által felkeresett bánsági vallási közösségekről szóló előadásokkal.

A Nyugati Egyetemen megtartott ünnepi rendezvényt dr. Ioan Selejan bánsági ortodox metropolita moderálta. Dr. Jürgen Henkel, a Német-Román Teológiai Könyvtár szerkesztője és kiadója, a kollokvium megrendezésének kezdeményezője elmondta: nagy öröm számára, hogy Temesváron az Európa kulturális fővárosa évét vallási dimenziójában is megtisztelhetik. ,,A Bánság, akárcsak Erdély, nagyon gazdag egyházi és vallási kultúrával rendelkezik. Nekünk, Ex Fide Lux nemzetközi ökumenikus intézetnek pedig az a szándékunk és igényünk, hogy beszéljünk erről a kultúráról, megismertessük és eszmecserét kezdeményezzünk róla” – ismertette Jürgen Henkel a nemzetközi konferencia célját.

A megnyitón több romániai és németországi vendég vett részt, köztük Wolfram Göll polgármester, az Ex Fide Lux elnökségi tagja, Wolfram Langpape egyházi főtanácsos az EKD részéről, Cristian Untea tanácsos Florin Frunză vallásügyi államtitkár nevében, Dominic Fritz temesvári polgármester, Regina Lochner temesvári német konzul, valamint a Temesvári Nyugati Egyetem képviseletében Mădălin Bunoiu rektorhelyettes és Loredana Pungă dékánhelyettes. Több felekezet képviselői személyesen mondtak köszöntőt: Pál József Csaba római katolikus püspök, Ioan Călin Bot görögkatolikus püspök, a Lugosi Görögkatolikus Egyházmegye apostoli kormányzója, valamint Gerhard Servatius-Depner lelkész (Medgyes) a Romániai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház képviselőjeként.

Dr. Anton Sterbling fürthi egyetemi tanár a romániai Bánságról mint történelmi társadalmi és kulturális térről beszélt, dr. Alin Scridon előadó a Bánságban működő ortodox egyház történetéről tartott bevezetőt, dr. Claudiu Călin, a Temesvári Római Katolikus Egyházmegye levéltárosa pedig a Bánságban működő római katolikus egyház történetébe és jelenébe adott betekintést. A pénteki programban előadások szerepeltek a Bánságban működő Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyházról és az evangélikus szlovákokról, valamint városnézés és látogatás a Șag – Timișeni kolostorban. Szombaton a Bánsági Falumúzeumban a népi kultúra állt a középpontban, délután pedig a lugosi görögkatolikus székesegyház és a püspöki székhely látogatása szerepelt a programban. A rendezvényen részt vett Ioan Călin Bot püspök, dr. Oliviu Gaidoș, a lugosi múzeum muzeográfusa és dr. Raimondo-Mario Rupp, a lugosi egyházmegye sajtófelelőse és levéltárosa, akik üdvözölték a vendégeket. Lugoson a vendégek megtekintették az kis ágostai hitvallású evangélikus templomot, amelyet Walther Sinn lelkész mutatott be. Vasárnap a kollokvium résztvevői az Arad megyei Szemlakon különböző templomokban (ortodox, római katolikus, evangélikus) szentmisén vettek részt, majd Walter Sinn evangélikus lelkész beszélt nekik a 150 lelket számláló közösségről. Ezt követte a hodos-bodrogi kolostorban, majd az új aradi ortodox székesegyházban tett látogatás, ahol Timotei Seviciu érsek fogadta a csoportot, továbbá a máriaradnai kegyhely megtekintése, ahol Andreas Reinholz kanonok, helyi plébános mutatta be a bazilikát. A hétfői programban Liebling, Birda és Detta városokba tett kirándulások szerepeltek.

A kollokvium megnyitóján a jelenlévőknek átadták a Jürgen Henkel és Martin Eichler (fotók) által szerkesztett és a Kunstverlag/Josef Fink Művészeti Kiadó által nyomtatott új, német nyelvű Temesvár városkalauzt.

Raluca Nelepcu

Forrás: temesvári egyházmegye