Moldvai csángómagyarok a budapesti pápalátogatáson

0
943

Ferenc pápa budapesti apostoli látogatása alkalmával április 28-május 1. között a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége szervezésében egy 106 fős moldvai csángómagyar delegáció is ellátogatott Budapestre.

Moldvából ezen kívül még két kisebb csoport – egy forrófalvi és egy pusztinai – is kiutazott az eseményre, velük együtt kb. 150 fő lehetett a teljes létszám.

A küldöttség Bahána, Bogdánfalva, Buda,Csíkfalu, Diószeg, Dumbravén, Ferdinándújfalu, Frumósza, Gajdár, Gorzafalva, Klézse, Külsőrekecsin, Lészped, Lujzikalagor, Magyarfalu, Somoska, Szászkút, Szőlőhegy, Szitás, Trunk, Tyúkszer és Újfalu települések azon híveiből állt, akik a Bákó városában havi egy alkalommal megtartott magyar nyelvű szentmisén való részvételben az elmúlt évek során a legállhatatosabbnak bizonyultak. Erre a hosszú, de felemelő útra a bákói magyar nyelvű szentmise celebrálásával megbízott Măriuţ Felix forrófalvi és Varga Andrei bogdánfalvi plébánosok is elkísérték a Fazakas-Timaru Carina, a MCsMSz vallási ügyekért felelős megbízottja által vezetett zarándokokat.

A két autóbusz Magyarfaluból, illetve Szászkútról pénteken este nyolc órakor indult és másnap kevéssel dél után érkezett Szentendrére, ahol előbb ebédelt a már eléggé megfáradt csapat, de ezt követően még meglátogatta a helyi skanzent, ahol zseniális idegenvezetés mellett Jolanda Willemse, a Keresztszülők a Moldvai Csángómagyarokért Egyesület elnöke, Cernic Augustin lujzilakagori származású szentendrei válallkozó és a skanzen vezetősége jóvoltából lehetősége volt megtekinteni Aknay János festőművész kiállított képeit, majd az észak-magyarországi falu, a felföldi mezőváros és/de legfőképpen Erdély tájegységek épületcsoportjait, kiállításait nézték meg.

A múzeumlátogatást vacsora követte, majd a szálláshely elfoglalása Budapesten, a ferences Szent Angéla Gimnázium tornatermében kialakított zarándokszálláson.

Nagyon rövid éjszaka után hajnalban máris talpon volt a társaság, mindenki lázas, örömteli izgalommal legszebb népviseletébe öltözködött, csomagolt és indult, hogy amint a szervezők megnyitják a kapukat, minél biztosabb legyen az érkezés sorrendjében engedélyezett helyfoglalás a Kossuth téren, mely erre az alkalomra szó szerint égig érő templommá változott. A helyszínhez közeledve, ahogy virradt, minden utcából zarándokok százai bukkantak elő, hömpölygő tömegben, amint a Parlament épülete felé tartottak, templomi zászlókkal, énekelve. A rend őrei ezúttal a szokásosnál barátságosabban és felettébb dicséretes segítő szándékkal igazítottak útba mindenkit és segítettek, akinek és amiben csak kellett. Hat órakor nyíltak a kapuk. A sikeres és zökkenőmentes bejutás és nagyon jó helyen való helyfoglalás után – amiért ezúton is hálás köszönet illeti Alliquander Tünde Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság egyházi koordinációs referensét – a szentolvasó közös elimádkozása és annak titkairól való vezetett elmélkedés órái következtek, amelyek mellett a szervezők gondoskodtak arról is, hogy változatos egyházzenei program is segítse a szentmisére való kellő és illő ráhangolódást.

Délelőtt kilenc óra után az óriás kivetítőkön megjelent az élőben közvetített légifelvétel őszentsége Ferenc pápa és kísérete útjáról a városon át, amint a helyszínhez közelednek. Az addig is emelkedett hangulat itt már egészen a tetőfokára hágott, s amikor a pápamobil befordult az Igazságügyi Palota (a régi Néprajzi Múzeum) sarkánál, hangos üdvrivalgás és tapsvihar tört ki a téren.

Az olasz, latin és magyar nyelven celebrált szentmise témája a jó pásztor volt, ami a jelen egyre súlyosbodó kihívásai közepette sokkal erőteljesebben irányította a figyelmet a feltétlen Krisztus-követés szükségességére, mint korábban bármikor. Százezrek közös imája a békéért pedig igazán lélekemelő volt!

A hosszadalmas készülődést és fáradtságot feledve a Moldvából érkezett magyarok és a helyszínen csatlakozott hozzátartozóik boldogan fényképezkedtek még a csodálatos szentmise helyszínén, ezután egy utolsó közös ebéd és egy kis pihenés következett, majd a két autóbusz hátat fordított a délutánt beragyogó napnak és elindult kelet felé. Hétfőn hajnalban már Háromszéken jártak, délre pedig minden zarándok szerencsésen hazaérkezett. Legyen mindezekért köszönet az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságnak a támogatásért és hála Istennek, hiszen egyedül övé a dicsőség!

A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége