Remény a hit által. Szorongás-megelőzés képzés révén

0
502

A csíksomlyói székhelyű Pro Educatione Egyesület egy szakmai hálózatba kapcsolja a gyulafehérvári egyházmegye területén felnőttképzéssel (is) foglalkozó szervezeteket. Emellett az egyesület maga is kapcsolódik nagyobb léptékű (pl. több európai országból katolikus felnőttképző szereplőket tömörítő) szakmai hálózatokba. Egy ilyen a bonni székhellyel működő Európai Katolikus Felnőttképzési Szövetség (továbbiakban FEECA), amely évente szervez olyan szakmai napokat, amelyek a tagszervezeteknek tanulási alkalmat jelentenek. A 2023-as szakmai napokat Kolozsváron tartották a Manréza Központban április 17‒19. között, és a program tartalmi részének felépítését a Pro Educatione munkatársai biztosították. 

A FEECA szakmai napokon általános felnőttképzési témákról, illetve kimondottan a katolikus képzési mozgalmak lehetőségeiről tanulhatnak, cserélhetnek tapasztalatot a tagszervezetek. Hubert Petrasch, a szövetség új elnöke mind az állami, mind az egyházi képzési rendszerben tapasztalt szakember, hisz a bécsi főegyházmegye felnőttképzési osztályának vezetője, de évekig az osztrák Katolikus Felnőttképzési Fórum és az Osztrák Felnőttképzési Konferencia vezetője is volt. A kolozsvári szakmai napok programja olyan erdélyi szakembereket vonultatott fel, akik bőséges tapasztalattal rendelkeznek a címben megjelölt téma több aspektusában. Az előadások és műhelymunkák német nyelven folytak és ahogyan a konferencia címe is sugallja, arra fókuszáltak, hogy miként segíthető az ember és a társadalom a szorongás leküzdésében, a reményadás mely eszközei állnak rendelkezésünkre a felnőttekkel való munkában (pl. felnőttképzésben, pasztorális munkában, lelkivezetésben). 

Előadásában dr. Vik János, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának oktatója és a Dél-Német Logoterápia Intézet szakmai vezetője, először alapfogalmakat pontosított, majd olyan példákat hozott a Szentírásból, amelyekben láthattuk, amint Jézust felkeresik, megszólítják, kérdezik az emberek a szenvedésről, a nehézségekről, az őket foglalkoztató kérdésekről. Beszélt továbbá a logoterápia és egzisztenciaanalízis emberképéről, az ember kísérésének mikéntjéről ebben a szemléletben. A témában elmélyülni vágyók további olvasmány-ajánlatokat kaptak az előadótól. 

A nap további részében gyakorlati példákat, projekteket, foglalkozásokat ismerhettünk meg, amelyek direkt vagy indirekt módon a felnőttekkel való munkában a szorongás oldását, a szorongással való egyéni és közösségi megküzdést segítik. Péter Boglárka a Pro Education Egyesület munkájának tematikusan idekapcsolódó részét mutatta be, Török Bernadett, a Gyulafehérvári Egyházmegye Családpasztorációs Központjának munkatársa pedig a központ programjairól beszélt, kiemelve, milyen megközelítésekkel és módszerekkel szolgálják a családokat. Az előadásokat beszélgetések követték, majd a késő délutánban a résztvevők a segítőnővérek által Kolozsváron működtetett 4D (dialógus, dinamika, döntés, isteni dimenzióban) központot ismerhették meg. A napot egy, a Kolozsvár központjában zajlott idegenvezetés zárta. 

A második tanulmányi napon dr. Bodó Márta a katolikus média által képviselt értékekről, megközelítés- és működésmódokról beszélt. Kiemelte, hogy e téren is milyen fontos a szakmaiság, a fejlődés, a tanulás, az odafigyelés arra, hogy a média jó eszköz legyen a reménykeltésben, reményadásban. Második programpontként egy műhelymunkában dr. Bereczki Silvia sa és Tomka Magdolna sa nővérek arra hívták a résztvevőket, hogy a célcsoportjaikkal való munkájuk kontextusában gondolják át,  fogalmazzák meg és osszák meg a  többi résztvevővel, hogy mi az, ami éltető, az életet képviseli számukra, és mi az, amit halálosnak, pusztítónak érzékelnek. A továbbiakban pedig  szintén a célcsoportokkal való munkára vonatkoztatva ‒ a „Ki remél/reménykedik?”, „Mit remél?”, „Kiben remél?” kérdésekre válaszoltak a résztvevők, amely programpontot csoportos megosztás, megbeszélés követte. 

A tanulmányi napokat a program rövid közös kiértékelője zárta. A találkozó programpontjai során a résztvevők reflexióra kaptak alkalmat a képzésszervezői, segítői, pasztorációs munkájukkal kapcsolatosan, ugyanakkor  elméleti megközelítések kontextusából is figyelhettek saját tevékenységeikre, ám emellett  a választott téma különlegessége az, hogy sok kérdésfelvetés az egyéni életút, az önismeret szemszögéből is újragondolható. Mindezen hatások mellett viszont a találkozó lényege, hogy találkozási, kapcsolatépítési lehetőség volt, eszmecserékkel, beszélgetésekkel.  

Összességében a tanulmányi napokon tapasztaltak alapján elmondhatjuk, hogy számos olyan eszközünk van, amelyekkel a felnőtteknek reményt adhatunk, érdemes ezeket megmutatni, felhívni rájuk a figyelmet, hogy a kereső és szenvedő ember rátaláljon ezekre az erőforrásokra, élhessen velük. Szakmai házigazdaként pedig a Pro Educatione az erdélyi szakemberek jártasságára, kiváló oktatói kompetenciáikra való büszkeségről tesz tanúságot. 

Kiss Adél