Ferences krónika – Fókuszban a nyolcszáz éves lelkiség

0
740
Fotó: Erdélyi Ferencesek

A Kisebb Testvérek Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartományának 35 tagja van. A testvérek Kolozsváron, Désen, Kaplonyban, Gyergyószárhegyen, Székelyudvarhelyen, Csíksomlyón, Déván és a felső-háromszéki Esztelneken élnek, de szolgálják a szászsebesi és brassói ferences templomba járó híveket is. A lelkipásztorkodás mellett fontos tevékenységeik közé tartozik a fiatalok nevelése is. Székelyudvarhelyen a középiskolások, Kolozsváron és Brassóban az egyetemisták számára kollégiumot működtetnek, illetve a ferences ifjúsági programok által számos fiatalnak segítenek az Istennel való kapcsolat elmélyítésében. Az alábbiakban a kolostorok első negyedévének eseményeit, történéseit ismertetjük a teljesség igénye nélkül.

Kolozsvár – a provincia központja

Január első napjaiban Nagy Károly testvér Kerekdombon, majd Désen segédkezett a házszenteléseknél.
Január 12-én került sor az Örökségünk őrei vetélkedőben részt vevő Capistranus csapat szervezésében a Mathias Corvinus Collegium termében egy, az Alvernával kapcsolatos találkozóra, amelyen Oláh Emese, Kolozsvár alpolgármestere és Hunyadi Attila egyetemi tanár volt a meghívott. Ennek a találkozónak egyik gyümölcse Szántai János tollából egy nagyon alapos cikk a Főtér.ro internetes portálon: A kolozsvári Alverna: a ferences földi mennyország, amit a kommunisták és a posztkommunisták elsüllyesztettek.
Január 13-án és 14-én vendégünk volt Matthias Maier, a bonni székhelyű Missionszentral der Franziskaner szervezet ferences vezetője, aki Puvák Marián testvérrel találkozott Kolozsváron.
Január 13–15. között tartották Pantea Tibor és Orbán Szabolcs testvér részvételével Désen a 10Parancsolat katekézis 2021-es csoportjának utolsó hétvégéjét.

Február elsejére utazott Kristóf ferences-jelölt Magyarországra: két hónapot töltött együtt az ottani jelöltekkel, ez egy közös képzési időszak is.

A korábban említett Szántai János február 4-én egy újabb írást közölt a Főtér.ro oldalon Az Erdélyi Ferences Gyűjtőlevéltár: egy Isten áldotta kis birodalom, ahol az iratnak lelke van címmel, amelyben részletesen bemutatja a levéltárunkat.
Február 5–12. között Pantea Tibor testvér Folignóban, a klarissza nővéreknek tartott lelkigyakorlatot. Hazatérése után egy rövid pihenőt követően indult is Temesvárra, az Európai Papi Teremfoci bajnokságra. A magyar válogatott színeiben – Guia Hugó testvérrel együtt – a 16 csapatból a 7. helyen végeztek (egy nagyon jó csoportkör után, az egyenes kiesési rendszerben már nem ment olyan jól a játék). Ez alkalommal Tibor testvérrel készült egy interjú a Krónika – most már online – lap számára.

Idén március 10–12. között szerveztük meg a 20. Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozót, azaz a FITT-et. Az ifjúsági rendezvényt a hagyományoknak megfelelően ezúttal is a dési kolostorban tartottuk, az idén mintegy 120 fiatal részvételével. A téma a Regula volt, ezzel is próbálunk bekapcsolódni a rendi rendezvényekbe. A találkozó főkoordinátora idén is Pantea Tibor testvér volt, Benjamin testvér a konyhai feladatokért felelt. Hugó testvér tartotta a szombati elmélkedést, de jelen volt Marián testvér, Kristóf testvér, illetve Kolozsvárról Szabolcs testvér is.
A találkozó szervezését a Communitas Alapítvány, Magyarország kormánya, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatta, amelyet ezúton is hálásan köszönünk.

Március 17-én, szombaton Benjamin és Tibor testvér szatmárnémeti egyik plébániáján tartott lelki napot. Március 18-án, hétfőn Károly testvér volt a Szent József búcsú szónoka Kaplonyban.
Az idei nagyböjti triduumot március 24–26. között tartottuk. Sebestyén Albert testvér a péntek és szombat esti, illetve mindkét vasárnapi szentmisén próbált ráhangolni bennünket a közelgő ünnepekre. Az alaptémát a Regula adta, a 800 éves jubileum apropóján. A nagyböjti felkészülés része volt a 24 óra az Úrért kezdeményezéshez való csatlakozásunk. A péntek esti szentmise után a szombati szentmise kezdetéig szentségimádást tartottunk.
Pénteken és szombaton Tibor testvér – Rés Márk és Osváth Tamás kollégistákkal – a tasnádi fiataloknak tartott lelki napokat a szatmári Szőlőhegyen.

A viszonylag enyhe időjárás engedte, hogy komolyabban is foglalkozzunk a kolostor nyugati szárny földszintjének felújításával. A több mint egy éve beomlott boltozatot sikerült javítani. Itt újabb középkori boltozatok és bordák kerültek elő, amelyeknek a bemutatására is megoldást kell majd keresni. Egy keveset haladtunk a nyugati homlokzat renoválásával is, de a további munkálatok elvégzéséhez szükséges a melegebb időjárás.

Februárban újabb játékot hirdettünk az IV.−X. osztályos diákoknak. A ferences nagycsalád szerte a világon nagyon fontos évfordulókat ünnepel 2023−2026 között. Ehhez kapcsolódva, mi, az erdélyi ferencesek, ismét játékra, együtt tanulásra hívunk minden kreatívkodni szerető tanulót. Célunk, hogy 2023. február és december között (nyári szünidővel együtt) különböző, játékos feladatok által közelebb hozzuk a ferences lelkiséget, különösen is az idén 800 éves Megerősített Regula és az első betlehemes, Grecció részleteire összpontosítva. A változatos feladatok célja, hogy minden érdeklődőben elmélyítse és/vagy új adalékkal gazdagítsa mindazt, amit eddig tudott/vagy még nem ismert a ferencesekről. A havi feladatokat a Vasárnap hetilap, a romkat.ro portál és a Hargita Népe minden hónap elején közli.

Esztelnek

Január 20-án Bernardin testvér házszentelést végzett az Esztelnekhez tartozó Csángótelepen.
Január 24-én Baróti Tibor gelencei segédlelkész plébániájának közösségével és csoportvezetőivel tartott lelki napot kolostorunk konferenciatermét és kápolnáját igénybe véve. A résztvevők szerint a város zajától távol lévő, a szép természet ölén meghúzódó csendes kolostor igen alkalmas az efféle visszavonulásra, találkozók megszervezésére, az egyéni és közösségi imára, a lelki töltődésre.

Február másodikán, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén, a Brassóból, Sepsiszentgyörgyről, Árkosról, Kézdiszentlélekről és a bukaresti egyházmegyéből, Câmpináról érkező szerzetesnők és a helyi szerzetesek az esztelneki ferences templomban ünnepelték a megszentelt élet világnapját. Jelen voltak az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei, a Szent Családról nevezett Mallersdorfi Szegény Ferences Nővérek, a Szeretet misszionáriusai (Szent Teréz Anya leányai), egy Ágoston-rendi nővér és természetesen a ferences házigazdák. A találkozó a kolostor rövid bemutatójával kezdődött, majd rózsafüzért végeztünk a szerzetesnői és szerzetesi hivatásokért. Ezt követte a Bernardin atya által bemutatott ünnepi szentmise gyertyaszenteléssel, majd csoportkép készült az Esztelneki Madonna szobránál, aztán elénekeltük a Salve Reginát és a kolostor konferenciatermében agapéval zártuk a találkozónkat, közös ünneplésünket. Szentmisénkben a szerzetesi és szerzetesnői hivatásokért és azok megőrzéséért imádkoztunk.

Február 4-én és 5-én tartottuk az idősek és betegek napját a polgármesteri- és a plébániahivatal szervezésében. Szombaton délután 5 órakor az idősek napjára ráhangoló szentmisével, szentbeszéddel és szentgyónási lehetőséggel kezdődött az esemény. A szentmise igehirdetője és gyóntatója a kézdiszentkereszti plébános, Tódor Attila volt. Az ünnep a ferences templomban bemutatott vasárnapi szentmisével folytatódott, amelyen kiszolgáltattuk a betegek szentségét. Az ünnepi alkalom a meghívott idősek számára kulturális programmal és ebéddel zárult a kultúrotthonban.


Február 11-én, a betegek világnapján autóbuszos zarándoklatot szerveztünk a plébánia hívei számára Csíksomlyóra. A résztvevők nagy része a szentmisében, felvette a betegek szentségét. A zarándoklat a Jakab Antal Tanulmányi Házban közös ebéddel zárult.
Február 24. és 26. között a kaplonyi férfi hittanosokat láthattuk vendégül az esztelneki ferences kolostorban. A hittanosok plébánosuk, Marián testvér vezetésével érkeztek hozzánk. Jó volt újra találkozni a régi ismerősökkel, hívekkel, akik nemcsak a téli tűzifa előkészítésébe segítettek be, hanem a vasárnapi ebédet is megfőzték, s gondoskodtak az elfogyasztásához szükséges jó hangulatról, sváb humorral fűszerezve azt.

Március 6. és 9. között kolostorunkban lelkigyakorlat volt az egyházmegyés papoknak és templomunkban a híveknek: „mert megnyugszik rajtuk az Úr Lelke, s lakóhelyet és szállást készít náluk magának…” (1LHív1,6–10) jeligével. Nálunk gyűlt össze a gyulafehérvári főegyházmegye papságának egy kis csoportja (13 egyházmegyés és 2 ferences pap) lelkigyakorlatra. A találkozó vezetője Albert testvér volt, aki Désről jött hozzánk. Három este értékes és mély gondolatokkal segített ráhangolódni a híveknek is a közelgő húsvétra.
Március 20-án a kézdi-orbai főesperesi kerület papjai számára a nagyböjti rekollekciós napot Bernardin atya vezette.
Március 25-én tartottuk az immár hagyományossá vált házaspárok nagyböjti zarándoklatát Csíksomlyóra. Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén nyolc házaspár részvételével és Szilveszter testvér közreműködésével látogattunk a kegyhelyre. A zarándoklatunk a kegytemplomban a Mihály testvér által bemutatott ünnepi szentmisével kezdődött, majd a Jézus-hágóján elvégzett keresztúti ájtatossággal folytatódott. A zarándoklatot a Jakab Antal Tanulmányi Házban ebéddel zártuk.

Március 28-án és 29-én Kovács Gergely érsek vezetésével tartották az iskolalelkészek találkozóját Kézdivásárhelyen. A találkozó a Nagy Mózes Gimnáziumban kezdődött, majd a vacsorával összekötött szakmai megbeszélés, az értékes tapasztalatok megosztása pedig a Keleti-Kárpátok lábánál, a festői környezetben, csendes, visszavonulásra alkalmas esztelneki ferences kolostorban volt.
Március 30. és április 1. között tartották a lemhényi plébánia híveinek háromnapos lelkigyakorlatát, amelynek moderátora Nagy József esperes, kézdimartonosi plébános volt. A gyóntatásban mi – Bernardin és Szilveszter testvér –, esztelneki ferencesek vállaltunk oroszlánrészt.

Székelyudvarhely

Már egy pár éve hagyománnyá vált, hogy Szilveszter testvér a névnapját minden év januárjában tartja, és ekkor hívja meg a rendtartomány testvéreit a névnapra, ami egybe van kötve az esztelneki rendház házszentelésével. Ez évben január 9-én találkoztunk a testvérekkel ebben a formában. Így mi is mindketten – Antal testvér és Kristóf testvér – jelen voltunk ezen a szép ünnepségen.
Mint minden évben a kollégium diákjai megszervezik a farsangi ünnepséget húshagyókedd este. Ez évben a vakáció miatt egy héttel korábban, február 14-én ünnepeltünk. Erre meghívtuk az alkalmazottainkat is. A kollégisták ilyenkor készülnek egy kis előadással is.

Március 4-én, szombaton délelőtt kezdődött rendházunkban Ferences Világi Rend (FVR) közösségének lelki napja, amelyet Antal testvér vezetett.
Március 10-én kollégistáinkkal részt vettünk a dési Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozón. Nagyon szép és tartalmas lelki hétvége volt.
Március 16-án kezdődött el templomunkban a hívek részére a háromnapos triduum, amelynek vezetésére Antal testvér Laczkó-Dávid Anaklét, szárhegyi házfőnök testvért kérte fel.
Március 18-án, szombat délelőtt kezdődött a Ferences Világi Rend nagykáptalanja, amelyen megválasztották az új vezetőséget is.

Kaplony

Január 2–5. között volt a házszentelés Kaplonyban, amelyet Marián és Leánder testvér végzett. Jó volt látni, hogy ünnepként fogadták a helyiek a szent keresztet otthonaikban.
Január 6-án megtartottuk rendházunkban is a házszentelést.

Február 11-én kiszolgáltattuk a betegek szentségét azoknak az idősöknek és betegeknek, akik kérték.
Február 11-én tartottuk az egyházi bált azokkal a csoportokkal, amelyek plébániánkon működnek. A járvány miatt utóbbi két évben nem szervezhettük meg, ezért különleges alkalom volt, hogy újra vidám hangulatban együtt ünnepelhettünk.
Február 24–26. között Marián testvér a felnőtt férfi hittancsoporttal Esztelnekre látogatott.

Nagyböjtben Józsefházán tartottunk missziót, Kisiratoson és Szatmáron a Szent Család-plébánián triduumot.
Március 25-én, Urunk születésének hírüladása ünnepén megemlékeztünk arról, hogy a sváb ősök a Szűzanya iránti tisztelet jeleként betelepedéskor magukkal hoztak egy képet, amelyet a hívek Kaplonyi Madonnaként tisztelnek. A képet, amely most a folyosón van (kemerliben), ünnepi körmenetben hozták be az egyháztanácsosok a templomba és helyezték az oltár mellé az ünnepi szentmise után, amelyet Marián testvér celebrált. Ez alkalommal ünnepi Mária-köszöntőt tartottunk, amelyen közreműködtek a gyermekek, a fiatalok, a fúvószenekar, illetve a gyermek- és felnőttkórus, és jelen volt számos hívő is. Felemelő ünnep volt.
Virágvasárnap délután megtartottuk a falu-keresztutat, amely már évek óta hagyomány a kaplonyiak számára.

Csíksomlyó

„Köszöntünk Somlyó szép Csillaga: Üdvözlégy áldott Szűz Mária!” Több száz zarándok ajkán csendült fel az ének január első szombatján az ünnepélyes Mária-köszöntőn. Délután négy órától a gyimesvölgyi hívek, majd a csíksomlyói kegytemplom kórusának tagjai vezették az imaórát. A hat óráról kezdődő szentmisét Asztrik testvér, a kegytemplom igazgatója mutatta be. A szentmise után ugyancsak a kegytemplom kórusának tagjai vezetésével az örvendetes rózsafüzért imádkozták a hívek. A gyertyás körmenetben a Szűzanya kegyszobrának másolatát szintén a kórustagok vitték.

„Mi is a Szentlélek indíttatására vagyunk itt, aki mint oxigén táplálja a mi küldetésünket. A Lélek az, ami indít azért, hogy találkozzunk a világossággal, Jézus Krisztussal, és ez a legmegfelelőbb szó a mai estére: Jézus Krisztus a Szegletkő, a Szikla, akire lehet építeni életet, közösséget, házasságot, családot akár vér szerintit, akár szerzetescsaládot, hivatást és küldetést” – mondta Urbán Erik, az Erdélyi Ferences Rendtartomány elöljárója Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén a csíksomlyói kegytemplomban tartott szerzetesek találkozóján, ahol együtt ünnepelték a megszentelt élet napját a környék szerzetesei.

„Ez legyen lelkiismeret-vizsgálati kérdés: Valóban őrködök én a nyájam fölött, akit a jó Isten rám bízott, a család, a munkahely, a papi, szerzetesi közösség, és lehetne folytatni a sort. Valóban pásztora vagyok én a nyájamnak? Tanuljunk a Jó Pásztortól szelídséget, gyengédséget és ezzel forduljunk egymás felé” – mondta Urbán Erik, az Erdélyi Ferences Rendtartomány elöljárója a februári csíksomlyói elsőszombati Mária-köszöntőn. Az ünnepre ezúttal is zarándok százai érkeztek a ferences Mária-kegyhelyre.

Február 10-én a Csíksomlyói Ferences Ifjúság-csoport farsangi mulatságra gyűlt össze a kegyhelyen.
Több száz zarándok érkezett február 11-én, szombaton, a betegek világnapján a csíksomlyói kegytemplomba. A Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök által celebrált szentmisén a betegekért és gondozóikért imádkoztak. A szentmise végén Kerekes László segédpüspök és a jelen lévő plébánosok kiszolgáltatták a betegek szentségét.

Február 12-én az orvosokért és az egészségügyben dolgozókért imádkoztunk a csíksomlyói kegytemplomunkban. A délelőtti szentmise végén külön áldásban is részesültek az egészségügyben dolgozók. Isten fizesse munkájukat, szolgálatukat!
Február 22-én új és korszerű kivetítőt szereltettünk fel a csíksomlyói kegytemplomban.

„Személyes és közösségi életünkben kiemelten fontos az Istennel és az egymással való kapcsolatunk. Nagyon is emberi módon azt gondolhatnánk, hogy kizárólag az előírások és törvények képesek rendezni a viszonyainkat. A mondás szerint is a jó szerződés a hosszú barátság titka. Azonban, ha a vallásos életünket nézzük, tapasztaljuk, hogy mennyire fontos az előírások és betűk mögött meglátni és felfedezni Isten személyes arcát” – mondta Bőjte Mihály ferences szerzetes a márciusi elsőszombati Mária-köszöntőn. Csíksomlyóra ezúttal is zarándokok ezrei zarándokoltak. Délután négy órakor a gyimesi hívek vezette imaórával kezdődött az ünnepélyes Mária-köszöntő, öt órától a csíkszentsimoni és a csatószegi egyházközség hívei mondták az áhítatot.
A március 10–12. között szervezett FITT-en a Csíksomlyói Ferences Ifjúság-csoport tagjai is jelen voltak Hugó testvér vezetésével.
Minden hónap első péntekén a Ferences Ifjúság című, 25 perces műsorral jelentkezünk Mária Rádióban. A műsorban közreműködik a csíksomlyói ifjúsági csoport.

Krónikások: a kolostorok házfőnökei

MEGOSZTÁS