A pásztor sem hagyja el a nyájat

0
1384

Jó Pásztor vasárnapján a madéfalvi, Szent Anna tiszteletére 2017-ben felszentelt Siculidicium-kápolna ünneplőkkel telt meg. Aranymisére gyűltek a hívek.

Azt ünnepelték, hogy Isten négy választottja 50 tartalmas, szolgálattal kitöltött évet tudhat maga mögött.

Befogadták a legfőbb Pásztor hívását, a lelkekben, épületekben is lakást készítettek, ahová érdemes az Úrnak betérni, hogy ott kegyelmeit bőven oszthassa, legyen az Erdélyben, az anyaországban, a világ más tájain, ahová a a most jubilálók meghívása és rendeltetése szólt.

Törekedtek, dolgoztak, bizonyára megszívlelték és magukévá tették akkori főpásztoruk, tanítójuk, Márton Áron szavait, miszerint ,,a lelkipásztor nem üdvözülhet egyedül”, hanem arra hivatott, ,,hogy megmentse életét” és ,,mások lelkét” is, de ezért ,,magát egészen Isten rendelkezésére kell bocsátania az Egyház és a lelkek szolgálatában”. Az 1973. április 29-én felszenteltek, az ünnepelt aranymisések: Sebastian Augustin a temesvári egyházmegyéből, aki jelenleg Ausztriában, a máriazelli Nagyboldogasszony-kegytemplomban éli meg hivatását; Horváth János szatmári születésű, aki Németországban szolgált a lelkek javára, de nyugdíjasan segítő éveinek Magyarországon örvendenek; Bakos Balázs, aki mint nyugalmazott plébános a borszéki fenyvesek jó illatú árnyékában, az összetartó hívek társaságában az alsóborszéki, 2014-ben a Lourdes-i Szűzanya védelmébe felszentelt új kápolna környezetében kamatoztatja Isten országában való elköteleződését és végül a házigazda, Bartalus Zoltán Jakab, aki a madéfalvi közösség aktív lelkipásztora, e kápolna megálmodója és felépülésének kiharcolója. Isten a papságra való meghívásuk által őket a lelkek javára és üdvüknek munkálására szentelte.

A főcelebráns a bolgár származású Sebastian Augustin volt. Szentbeszédben Musits Antal érdemes esperes, a budapest-lágymányosi Szent Adalbert-plébánia szőlőmunkása az elhangzott evangélium részletre (Jn 10,1-10) alapozva az ajtó hasonlatával élt, ahol az ajtó maga Jézus Krisztus. A jubiláló paptestvéreknek és minden papnak az örök élet ajtajához Jézus adja a kulcsot. Így kapta meg elsőként Péter apostol e kulcsot. A papok felelősséget vállalnak a rájuk bízott népért, mint a pásztorok juhaikért. Ők azok, akik tanításukkal kinyitják az örök élet ajtaját a rájuk bízottaknak. Buzdította a jelenlévőket, hogy imádkozzanak egymásért, másokért, papjaikért, mert az ima összekötő kapocs Isten és az emberek között. A homíliát mondó Tóni atya maga is közel jár az aranymiséjéhez, mert már 49 éve gyakorolja az Istenre való mély ráhagyatkozást. De a szükséget sem palástolja, hanem felkarolja és orvosolja tevékenysége folytán, mert ennek alapján Budapest Lágymányos kerületében adományozók segítségével felépíttette Boldog Meszlényi Zoltán oltalmába ajánlott, 2014-ben felszentelt templomot. Rugalmassága abban is megnyilvánult, hogy az ünnepi szentmisében a könyörgésben aktívan résztvevő fiatalt, de padban ülőket is, így, a hivatások vasárnapján igyekezett megnyerni Isten mélyebb szolgálatára, a papságra. Az ünnepséget felemelővé tette Ványolós András kántor-karnagy vezetésével a helybéli kórus szolgálata.

A szentmise befejező részében helyet kaptak a köszönetnyilvánítások is a hívek részéről. Ők is hálát adtak a Teremtőnek Bartalus Zoltán Jakab lelkipásztorukért a körükben, szolgálatukban töltött eddigi 19 tartalmas évért.

A messze elhangzó harangok zúgása így gyűjtötte össze a nyájat, hogy sokan együtt imádkozzanak az értük fáradozóért, aki lelki fejlődésüket, e keresztény közösség virágzását, kibontakozását esdte ki Istentől.

A jót, a tudást, amit szereztek a Teológián, az 50 gyümölcsöző év fáradtságos küzdelmében kamatoztatták, a megvalósításokkkal alátámasztották lelki téren és Isten házainak gyarapításában, ott, ahol a jubilálók szolgálatot teljesítettek. Hát még azok a lelki és egyéb értékek, megvalósítások, amiknek csak Isten a tudója! Keresztény lelkülettel, Istenbe vetett bizalommal cselekedtek, a legfőbb pásztor pedig áldásával sokak javára fordította mindezt. Hála érte, értük! Áldás kísérje továbbra is életüket!

A szentmise az aranymisések ünnepi áldásával zárult.

Bíró Jolán-Ilona

Fotó: Bíró Ernő

MEGOSZTÁS