Ferenc pápa találkozott a magyar jezsuitákkal

0
1090

Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya tagjaival április 29-én, szombaton 18 órakor találkozott Ferenc pápa szálláshelyén, az apostoli nunciatúrán. A zsúfolt, programokban, találkozásokban gazdag szombati nap estéjét rendtársai körében töltötte a pápa. A találkozásról Vízi Elemér korábbi tartományfőnök számolt be portálunknak.

Ferenc pápa hivatalos látogatásain mindig külön találkozik helyi rendtársaival. Magyarországi útja során a magyar jezsuitákkal a nunciatúrán beszélgetett. Az esemény magántalálkozó volt: a pápa kötetlen, testvéri együttlét során ismerkedett magyar rendtársaival és a provincia életével.

Ferenc pápa számára szerkesztett képes album a provinciáról; a Jezsuiták Magyarországon című kötet; az arlói romamisszió által segített családok kézzel készített albuma; a M.I.N.D. tavaszi száma, címlapján a pápával; könyv Kaszap Istvánról; a Szent Ignác útja című zarándokfilm; egy-egy palack a rendtartomány fehér, vörös, illetve rozéborából: ezeket az ajándékokat vitték és adták át a jezsuiták Ferenc pápának. 

A Ferenc pápával való találkozóról Vízi Elemér SJ portálunknak elmondta: személyes, családias és barátságos beszélgetés volt, másfél órát ,,fürödhettek” a pápa közvetlen közelében. ,,Külön ajándék volt, hogy egy zsúfolt nap után külön időt szánt ránk. És még meg is köszönte, hogy elmentünk hozzá a nunciatúrára.”

,,Megérintett a személyes figyelme, ami nemcsak azt jelenti, hogy figyel és meghallgat, hanem azt is, hogy emlékszik és visszautal dolgokra. Az egyik kísérője — nem tudom, honnan tudta meg, hogy Rómában folytatom a szolgálatot — külön odalépett hozzám Ferenc pápa érkezésekor, és kérte, hogy mutatkozzam be a szentatyának. Mintegy odatuszkolt elé. Így hát mondtam, milyen megbízást kaptam, amire mosolyogva rám nézett és a kezével intve — gesztikuláló olasz módjára — mondta: Gyere, gyere. Nos, a másfél órás beszélgetés után, amikor átadtam neki a rám bízott ajándékokat: a Jezsuiták Magyarországon. A kezdetektől napjainkig című könyvünket, valamint a Camino Ignatiano film spanyol nyelvű változatát, visszatért a bemutatkozásra: Akkor jössz Rómába?, kérdezte, és mosolygott. Megérintett, hogy a sok napi benyomás és arc után vissza tudja idézni, amit hallott. És nem azért, mert valami különleges dolog lenne, ami velem történik, hanem mert ilyen Ferenc pápa. Na, ez a személyesség: tud rólad, számon tart, emlékszik arra, amit mondtál — 86 évesen is! Nagyon szép példát adott nekünk a személyes figyelemről, a törődésről és az őszinteségről is, amikor a számára fájdalmas dolgokat is megosztotta velünk a saját életéből.”

,,Többször találkoztam már vele, és mindig az volt a benyomásom, hogy jóindulattal és szeretettel van a magyarok iránt, és nagyon örülök annak, hogy ez most megérkezett az emberekhez. Csodát művel velünk. Azt hiszem, a feltámadt Krisztus szelíd erejének és átalakító  fényének lehetünk tanúi az idős, nehezen járó egyházfő latogatásában. Szent Ignác úgy jellemzi a feltámadt Krisztust a lelkigyakorlatokban, mint aki a vigasztalás szolgálatát végzi, amikor megjelenik övéinek. És ezt teszi most az Úr a magyar néppel Ferenc pápa látogatasa által. Érezzük, hogy szeret minket az Isten, és közel van hozzánk!”

Fotó: Jézus Társasága Magyarországi Rendtartománya

(bm)

MEGOSZTÁS