Ferenc pápa Budapesten. A látogatás képekben 1. nap

0
655

Ferenc pápa április 28-án, pénteken megérkezett Budapestre, délelőtt a Sándor-palota előtti Szent György-téren Novák Katalin köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett fogadta őt. Az apostoli látogatás egyes mozzanatait, azok hangulatát igyekszünk képek segítségével megmutatni olvasóinknak.

A repülőút

Érdemes újraolvasni Ferenc pápa szavait, mellyel a vasárnapi Regina Coli imádság során „bemutatta és értelmezte” küszöbönálló magyarországi útját: „Most azonban szeretettel fordulok hozzátok, magyar fivéreim és nővéreim, várva, hogy zarándokként, barátként és mindenki testvéreként meglátogassalak benneteket, és találkozzam többek között hatóságaitokkal, a püspökökkel, a papokkal, az Istennek szentelt személyekkel, a fiatalokkal, az egyetemi hallgatókkal és a szegényekkel. Tudom, hogy nagy elkötelezettséggel készültök fogadásomra: szívből mondok ezért köszönetet. És mindenkit kérek, hogy imádsággal kísérjen el engem ezen az utazáson”.

A megérkezés Budapestre

A sajtóközpont

A Sándor-palota előtt: A Liszt Ferenc repülőtérről a fővárosba érkező Ferenc pápát a Sándor-palota előtti téren Novák Katalin köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, a parlament elnöke és a magyar kormány tagjai fogadták. A vatikáni és a magyar himnusz elhangzása után a díszszázad tisztelgett a szentatya előtt, majd bemutatták a pápának a magyar politikai élet vezető személyeit.

A Sándor-palotában

A szabadtéri ceremónia után Ferenc pápát Novák Katalin köztársasági elnök fogadta a Sándor palota első emeletének Mária Terézia termében. Időközben Pietro Parolin bíboros államtitkár folytatott rövid tanácskozást Orbán Viktor miniszterelnökkel, Edgar Pena Parra érsek, helyettes államtitkár, Paul Richard Gallagher érsek, a Vatikáni Államközi kapcsolatok titkára és Michael W. Banach érsek, budapesti apostoli nuncius jelenlétében.

Ferenc pápa az elnök asszonnyal folytatott megbeszélés után találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, majd a Sándor-palotában tett látogatása és tárgyalásai után a közeli karmelita kolostorban találkozott az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel.

Az egyházi delegáció tagjai: Pietro Parolin bíboros, államtitkár; Edgar Pena Parra helyettes államtitkár; Paul Richard Gallagher államközi kapcsolatokért felelős államtitkár; Claudio Gugerotti, a Keleti Egyházak Dikasztériumának prefektusa; Robert Francis Prevost, a Püspöki Dikasztérium prefektusa; Erdő Péter bíboros, prímás; Michael W. Banach magyarországi apostoli nuncius; Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita; Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke; José Nahúm J. Salas Castaneda, a budapesti Apostoli Nunciatúra tanácsosa és Tóth Tamás, az MKPK titkára, a pápalátogatás általános koordinátora.

Szabad pillanatok…

Ritka pillanat… Hivatalos tárgyalások után, mintegy „szabad programként” megismerni egy várost, melynek történelméről, hídjairól és szentjeiről beszélt már és most láthatja is…

Találkozások a Szent István-bazilikában: Látogatása első napjának délutánján egyházi szolgálattevőkkel és munkatársakkal találkozott Ferenc pápa a Szent István-bazilikában.

Forrás: Vatican News

MEGOSZTÁS