Tavaszi koncert a gyulafehérvári székesegyházban

0
787

A tavasz az új kezdetek, a megvalósítások időszaka. Ebből merítkezve szervezett pénteken a kolozsvári Gather Through Music Egyesület koncertet a gyulafehérvári Szent Mihály-székesegyházban.
Az Egyesület 2022 tavaszán jött létre, tagjai pedig fiatal egyetemisták vagy a kolozsvári Zeneakadémia volt diákjai. A diákok által alkotott zenekar célja a szimfonikus koncertsorozatán keresztül közelebb hozni a klasszikus zene művészetét a nagyközönséghez, különösen a fiatalokra figyelve.

Erre a koncertre olyan repertoárt állítottak össze, amely a nagyközönség számára egy kevésbé ismert hangszerre irányítja a figyelmet, és amelyet gyakran összetévesztenek a hegedűvel. A brácsáról van szó, egy különleges hangzású hangszerről. Az est alatt a szólisták és a zenekar jóvoltából felcsendült Georg Philipp Telemann G-dúr négy brácsára írt versenye és G-dúr kettős brácsaversenye, Anton Hoffmeister D-dúr brácsaversenye és  Joseph Haydn 103. Esz-dúr Szimfóniája. A közönség nagy tapssal fogadta a fiatal művészeket. Jelen voltak az egyház képviselői is, Kerekes László segédpüspök, Hurgoi János irodaigazgató, illetve Veres Stelian gazdasági igazgató, aki a szervezésben is nagy szerepet vállalt.

A koncert karmestere Malicski Krisztián volt, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia elsőéves mesterképzéses hallgatója karmester szakon. Elmondása szerint felemelő érzés volt a székesegyház falai között vezényelni, megmutatni a közönségnek a klasszikus zene varázsát.
Fotók: Cziple Hanna-Gerda