Szentlélek Isten, jöjj szívünkbe!

0
604

A világjárvány miatt három évig szünetelt a nagy népszerűségnek örvendő dalosünnep, most a Kézdi-Orbai Főesperesség szervezésében sikerült újból tető alá hozni a találkozót.

A kézdivásárhely-kantai templomban tartották a felső-háromszéki katolikus templomi kórusok XXVI. találkozóját szombaton, április 15-én de. 10 órától.
Nyitányként a házigazda Vargha Béla főesperes-plébános köszöntötte az egybegyűlteket, buzdította a kitartásra, az áldozatvállalásra, a liturgia gazdagítására, további minőségi munkára. Ugyanakkor szomorúan állapította meg, hogy a világjárvány okozta sebek sajnos itt is megmutatkoznak: közösségek hullanak szét, az emberek nem figyelnek eléggé egymásra, nem hajlandóak tenni a közösségért…

Az idei találkozón a fenti (és egyéb, objektív) okok miatt nem tudott jelen lenni több olyan egyházközség kórusa, akik az elmúlt közel három évtized alatt rendszeres résztvevői voltak a dalosünnepnek. Külön fájlalta a főesperes, hogy egy korábbi állomáshelyén, Szentkatolnán ezelőtt negyven évvel ő maga alapított templomi kórust, amely azóta is kitartóan, példás igényességgel, magas színvonalon tevékenykedett, azonban az idei találkozóra emberhiány miatt már nem tudtak eljönni… Ugyanezen okok miatt maradt távol Altorja, Esztelnek, Kézdialmás, Kézdikővár kórusa is. Reméljük, hogy ez csak átmeneti jelenség és rövid időn belül orvoslást nyer.

A plébános köszöntője után röviden felsoroltuk az idei esztendő főbb zenei évfordulóit – Frescobaldi, Pachelbel, Corelli, Vivaldi, Esterházy Pál, Wagner, Brahms, Erkel Ferenc, Lajtha László, Szabó Csaba neve hangzott el, akiknek idén születési, illetve elhalálozási évfordulójuk van -, de megemlékeztünk néhai Györkovács István ozsdolai karnagy-kántor kollégánkról is, aki tíz éve költözött az örök hazába. Kiemelten fontosnak tartottuk megmlékezni dr. Jakab Antal püspök úrról is, aki épp harminc évvel ezelőtt hunyt el (1993. május 5.), hiszen a meghurcoltatás, a tizenhárom évnyi börtön sem tudta megtörni, és kemény kitartását, egyházához, népéhez való hűségét mindvégig megőrizte.

Idén rendhagyó módon a környék kántorainak közreműködésésével végzett énekes zsolozsma (imaóra) nyitotta a találkozót, majd a hangbemelegítés után (vezette: Gergely Gábor) megkezdődött az énekkarok felsorakozása. Elsőként a házigazda kantai Szentháromság-templom kórusa lépett fel (vezényelt: Fórika Balázs), majd Gelence (karnagy: Kosztándi Botond), a kézdivásárhelyi Maassluis Nyugdíjasklub Rozmaring kórusa (karnagy: Héjja István), Ozsdola (karnagy: Vajda Alpár), Csernáton (karnagy: Lukács Mihály), a kézdiszentléleki Szakács Antal Vegyeskar (karnagy: Dávid István), Nyújtód (karnagy: Klára József) és a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-templom kórusa (karnagy: Gergely Gábor, orgonán közreműködött: Gergely Zsolt f.h.) adtak elő két-két kórusművet.
A kórusok fellépése után közös énektanulásra került sor. Bengt Eriksson Szentlélek Isten, jöjj szívünkbe című művét tanulta meg és adta elő a mintegy százhetven fős egyesített kórus (ITT meghallgatható).

Mivel ezévben térségünkben bérmálás lesz, bizonyára több helyen felhangzik majd e Szentlélek-hívogató mű is.

A közös mű eléneklése után Vargha Béla házigazda plébános – a találkozó fővédnöke – emléklapot adott át a kórusvezetőknek, majd megköszönte a kitartó munkát, folytatásra buzdítva a jelenlévőket. A találkozót a Himnusszal zártuk, orgonán kísért Gergely Zsolt főiskolai hallgató.

Az idei találkozót Kovászna megye Tanácsa támogatta, segítségükért hálás köszönet.

Fórika Balázs

Fotó: Gál Béla