Cigányok világnapja az alcsíki főesperesi kerületben

0
788

Az alcsíki főesperesi kerület ismét bebizonyította, hogy a cigányok is tudnak együtt mulatni és az ő ünnepük, a nemzetközi roma nap, azaz a cigányok világnapja bizony történelmi eseménynek minősül.

A most már három éve működő alcsíki főesperesi kerület cigánypasztorációs szolgálata szervezésében került megrendezésre április 15-én a cigányok világnapja Csíkszentsimonban. Társszervezők Hargita megye Tanácsa, Hargita megyei kulturális központ, Csíkszentsimon község önkormányzata, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány és lovarda.

A rendezvény megnyitója a 11 órától kezdődő szentmise volt, melyet Kalányos Ottó cigánypasztorációért felelős lelkipásztor celebrált, ugyanakkor a szentmisén ifjúsági énekeket játszott a Szeb-B-Ifik.

A szentbeszédben kitért arra, hogy fontos gyakorolni a vallást, és mindenkinek törekedni kell arra, hogy hitében megerősödjék, mert a mennyek országa mindenkié, Jézusnál nincs különbség sem az élők, sem a holtak között. Bátorította a felnőtteket, hogy gyerekeiket neveljék arra, hogy legyenek krisztushordozók, higgyenek és reméljenek, mert imáik és kéréseik meghallgattatnak.

A szentmisét követően a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyerekei lovasbemutatót tartottak, majd a délutáni órákban kulturális programok várták a résztvevőket.

Tánc- és énekegyüttesek léptek színpadra, köztük a Folkfusion zenekar, a Lungo Drom néptánccsoport, a Jóarcok Együttes, a Vadrózsa Néptánccsoport, Sós Norby, Szávuly Balázs és Kaly.

A szervezők hálásak a sok résztvevőért, a támogatókért, a jelen levő polgári elöljárókért és az önkéntesekért!

Ugyanakkor megemlítendő, hogy a résztvevők is kifejezték hálájukat a szervezőknek, jóleső érzés volt körbenézni és látni a sok elégedett, boldog arcot. Szívből köszönünk minden segítséget, a támogatásokat, a csíkszentsimoni községi önkormányzat munkatásainak és Balázs Gábor szakácsnak a finom ebédet, a helyi cigány közösség négy tagjának, aki felügyelte a biztonságot és a forgalmat, a cigánypasztorációs önkénteseknek az önzetlen munkájukat, a helyszínt a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak.

A munka folytatódik, rengeteg terv van idénre is, hálatelt szívvel haladunk előre Isten legnagyobb szeretetében!

Tőrsők Boglárka, az alcsíki cigánypasztoráció önkéntes sajtófelelőse