A megosztottság és a támadások mindig az ördög műve

0
1585
A sátánnak nincs reménye az imádsággal szemben. Illusztráció: Vatican News

Ferenc pápa interjút adott Fabio Marchese Ragona újságírónak az Ördögűzők a sátán ellen (Piemme) című könyvéhez, amely április 11-én, kedden került az olasz könyvesboltokba. A pápa a beszélgetésben megismétli, hogy az ördög mindig mindenkit meg akar támadni, és viszályt szít, még az egyházban is. Próbál szembeállítani mindenkit egymással. A szöveg egy apáca történetével kezdődik, akin ördögűzést hajtottak végre.

Szentatya, az ördög által megszállt apáca vallomásában azt olvassuk, hogy a róla beszélő ördög azt mondta: „Utálom őt, mindig rosszat mond rólam. Láttad, mennyi gondot okozok neki?” Hogyan kell fogadni ezeket a kijelentéseket?

Nem ismerem személyesen az esetet, ezért nem tudok értékelést adni róla. De tényleg lehetséges, hogy feldühítem az ördögöt, mert igyekszem követni az Urat, és azt tenni, amit az evangélium mond. És ez idegesíti őt. Ugyanakkor biztosan örül, ha valami bűnt követek el. Keresi az ember kudarcát, de nincs reménye, ha imádkozunk.

Volt már valaha közvetlen dolga démonoktól megszállt emberekkel?

Amikor Buenos Aires érseke voltam, többször fordultak hozzám olyan emberek, akik azt mondták, hogy megszállta őket az ördög. Elküldtem őket konzultációra két jó szakértő paphoz: ők nem gyógyítók, hanem ördögűzők. Az egyiket Carlos Alberto Mancusonak hívják, és ördögűző volt a La Plata-i egyházmegyében. A másik a gyóntatóm volt, Nicolas Mihaljevic atya, egy horvátországi születésű jezsuita volt. Később mindketten elmondták, hogy ezek közül az emberek közül csak ketten vagy hárman voltak valóban az ördögi megszállottság áldozatai. A többiek ostromlottságtól (obszesszió), démoni zaklatástól szenvedtek, ami egészen más, mert nem volt a testükben az ördög. Ezt jól kell meghatározni.

És mint pápa, gyakorolt valaha ördögűzést?

Nem, ez soha nem történt meg. Ha ez megtörténne, egy jó ördögűző támogatását kérném, ahogy már érsekként is tettem.

XVI. Benedekről többen elmondták, hogy pápasága alatt megélte az ördög támadását – aki mindig kísért minket –, de annak ellenére, hogy szenvedett tőle, jól ellenállt. VI. Pál 1972-ben azt mondta, hogy a sátán füstje bejutott Isten templomának egy résén keresztül. Az ördög tehát a Vatikánban is felléphet, és megtámadhatja a pápát?

Az ördög minden bizonnyal mindenkit meg akar támadni, megkülönböztetés nélkül, és mindenekelőtt azokra próbál lesújtani, akiknek nagyobb felelősségük van az egyházban vagy a társadalomban. Még Jézust is érintette az ördög kísértése, és Simon Péterre is gondolhatunk, akinek Jézus azt mondta: „Távozz tőlem, sátán”. Ezért még a pápát is megtámadja a gonosz. Emberek vagyunk, és mindig megpróbál megtámadni minket. Fájdalmas, de az imával szemben nincs semmi reménye! És igaz, amit Szent VI. Pál mondott, hogy az ördög be tud lépni Isten templomába is, hogy ellentétet szítson és egymás ellen fordítson: a megosztottság és a támadások mindig az ördög műve. Mindig megpróbál tőrbe csalni, hogy megrontsa az ember szívét és elméjét. Az egyetlen üdvösség, ha követjük a Krisztus által kijelölt utat.

Félnünk kell az ördögtől?

Úgy gondolom, hogy vannak nagyon veszélyes démonok, és én a „művelt” ördögökről beszélek. Jézus is beszél róla, Lukács evangéliumában olvassuk: azt mondja, hogy ha elűzik a rossz szellemet, az a sivatagban vándorol enyhülést keresve. De egy idő után megunja, és újra „haza” tér oda, ahonnan kiűzték, és látja, hogy a ház rendezett, gyönyörű, mint amikor bent volt.

Mi történik ilyenkor?

Elmegy más, nála rosszabb démonokat szerezni, elhozza őket, udvariasan belépnek abba a házba, becsöngetnek, udvariasan birtokba veszik. A lélek, aki nem törődik a lelkiismeret vizsgálatával, nem veszi észre vagy lelki langyosságból engedi be őket. Ezek szörnyűek, mert megölnek téged. Ez a legrosszabb megszállottság. A spirituális világiasság mindezeket lefedi. Nincs menekvés: az ördög vagy közvetlenül pusztít háborúkkal és igazságtalanságokkal, vagy pedig udvariasan, nagyon diplomatikusan teszi, ahogy Jézus meséli. Megkülönböztetésre van szükség! – hangsúlyozta Ferenc pápa.

Forrás: Fabio Marquis Ragona/Somogyi Viktória/Vatican News