Ferenc pápa Helen Alford domonkos nővért nevezte ki a Társadalomtudományi Akadémia élére

0
623

A Pápai Társadalomtudományi Akadémia elnökévé nevezte ki Ferenc pápa Helen Alford angol domonkosrendi szerzetesnővért április elsején, szombaton. Helen Alford az angliai Newcastle Sienai Szent Katalin kolostorának tagját, aki jelenleg a római domonkosrendi Angelicum egyetem dékánja.

Ferenc pápa továbbra is követi azt a szándékát, hogy fontos feladatokat nőkre bízzon a vatikáni intézményekben. Ennek jegyében a Pápai Társadalomtudományi Akadémia elnöki tisztét Helen Alford OP 59 éves domonkos nővérre bízta, aki az Aquinói Szent Tamás, más néven Angelicum Pápai Egyetem Társadalomtudományi Karának dékánja.

Helen Alford nővér, aki a newcastle-i Sienai Szent Katalin domonkos rendház tagja, ezzel a megbízásával Stefano Zamagni közgazdászt követi, akit Ferenc pápa 2019 márciusában nevezett ki az Akadémia elnökévé. Helen nővér a Cambridge-i Egyetemen szerzett menedzsmentmérnöki diplomát, majd utána PhD fokozatot is. Tudományos pályafutásának nagy részét a római Angelicum Egyetemen végezte, mint a Társadalomtudományi Kar rendes professzora és mellette az egyetemnek rektorhelyetteseként is működött.

A domonkosrendi szerzetesnővér az üzleti etika nemzetközi szakértője, aki a gazdasági etikával és a keresztény társadalmi gondolkodás történetével kapcsolatos tárgyakat tanította különböző egyetemeken. Több nemzetközi tudományos folyóirat szakértő tanácsainak tagja (mint például a Journal of Catholic Social Thought, a Finance and the Common Good, a Transforming Business és az OIKONOMIA nevű etikai és társadalomtudományi folyóirat). Helen Alford nővér 2020 óta a Pápai Társadalomtudományi Akadémia rendes tagja volt, korábban pedig az Igazságosság és Béke Pápai Tanács konzulenseként működött.

MEGOSZTÁS