Máriás lelkiségek egyházmegyei találkozója a nagyváradi székesegyházban

0
268

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén Nagyváradon tartották a máriás lelkiségek egyházmegyei találkozóját. A program szentségimádással kezdődött, előadással folytatódott és Böcskei László megyés püspök által celebrált szentmisével ért véget, amelyen a rózsafüzér társulatok és máriás lelkiségek tagjai megújították fogadalmukat. Tamás József, a gyulafehérvári főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke a Béke Királynőjéről tartott előadást.

„Igennek Asszonya, akire leszállt a Szentlélek, segíts, hogy újra együtt lehessünk Isten békéjében. Oltsd szívünk szomját, te, a remény áradó forrása.” (Ferenc pápa imája)

A nagyváradi székesegyházban tartották Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, március 25-én a máriás lelkiségek egyházmegyei találkozóját. Délelőtt 10 órakor szentségimádással kezdődött a program Bărbuț Péter, a máriás lelkületű egyesületek és mozgalmak felelősének a vezetésével. Majd Böcskei László megyés püspök köszöntötte a résztvevőket, megjegyezve: ezen az ünnepen arra emlékezünk, hogy Mária elindult egy úton Erzsébet felé, méhében hordozva Jézust, hogy aztán a világnak adja, és elkísérje egészen a keresztig. Ott volt fia sírba tételnél is, majd a feltámadása után, pünkösdig. A jelenlevők is elindultak az otthonról, ki-ki a saját útján, hogy találkozzanak egymással, sok kedves és ismerős emberrel, s az Úr Jézussal. Sokakat kísértek a plébánosok.

Tamás József ny. gyulafehérvári segédpüspök tartott előadást Máriáról, a Béke Királynőjéről. XV. Benedek pápa (1914-1922) az első világháború idején vezette be ezt a megszólítást a lorettói litániába, így figyelmeztetve a híveket a béke fontosságára, azt kérve, hogy imádkozzanak és kérjék a boldogságos Szűzanya közbenjárását. Tamás József Mária-jelenésekre utalt (guadalupei, a lourdes-i, a fatimai és a međugorjei), Mária e jelenések során mindig imára kér. A háborúskodásnak három indoka van: a túlérzékenység, az erőszakosság és az önzéség, magyarázta a nyugalmazott segédpüspök.

Az ünnepi szentmise főcelebránsa és szónoka szintén Tamás József ny. gyulafehérvári segédpüspök volt. Elmélkedésében leszögezte: a köszönetnek és a hálának csak akkor van értelme, ha áldozatot is hozunk Krisztusért, a hitünkért, Istennel és embertársainkkal való kapcsolatunkért. „Ha Mária nem teljesítette volna Isten akaratát, megváltásunk műve sem valósulhatott volna meg”, hangsúlyozta.

A Mária Légió tagjai megújították fogadalmukat, az együttlét szeretetvendégséggel ért véget a Szent László Líceumban.

Ciucur Losonczi Antonius

Forrás: nagyváradi egyházmegye/ erdon.ro