Jók vagyunk valamiben. Gyergyó-kerületi nagyböjti ifjúsági lelkinap

0
694

A gyergyószentmiklósi Szent István-plébánián tartották az idei Gyergyó-kerületi nagyböjti ifjúsági lelkinapot március 17-én. A nap mentora Jére Noémi gyógypedagógus-logopédus, a Keresztirány szolgálat tagja volt, akit László Sarolta asszisztens-önkéntes és Dezső Renáta FIF-munkatárs segített. Mindhárman az esemény jelmondata köré fonták segítő-tanító jelenlétüket, mely a következő zsoltáridézet volt (nem szokványos fordításban): „Magasztallak, hogy olyan megrendítően csodálatos lettem!” (Zsolt 139,14) Az eseményről Rausch Dalma és Fehér László Koppány számol be.

A rendezvényt egy rövid bemutatkozással kezdtük, melyet kinti csapatépítő játékok követtek, mind-mind azt erősítve bennünk, hogy igenis jók vagyunk valamiben.

Ekként alakultak a kiscsoportok, melyek a nap folyamán erős kisközösségek összekovácsolódását eredményezték. A játékokat követően nagytermi kreatív feladat vette kezdetét, ami szorosan kapcsolódott a lelkinap témájához. Minden kiscsoport plakátot készített „Ki vagyok én?” címmel, mihez alapanyagként reklámújságokban fellelhető újságcikkeket használhattunk, kizárólag olló és ragasztó eszköztárral segítve azt. Ezen kreatív plakátkollázsok bemutatásánál főként a nézői feedback minősége jelezte, milyen munkát is végeztek a csapatok: volt jutalomként mosoly-taps, jelbeszéd-köszönöm-taps és hasonlók.

A kreatív műhelyt elmélkedő zenehallgatás, majd témarávezetés követte, pontosabban Noémi tanúságtevő élettörténete és tanítása következett. Itt hallhattunk arról, milyen fontos elfogadni önmagunkat és tisztában lenni azzal, hogy Isten mindnyájunkat csodálatosnak teremtett. És bár tapasztaljuk, hogy nem igazán tudjuk elfogadni, hogy mi a legszebbek és legjobbak vagyunk, érdemes esélyt adni a jó Istennek és önmagunknak azért, hogy a világ tényleg egy jobb hely lehessen.

Ezt követően mindenki, egyénileg választott színes papírra leírta, hogy milyennek látja önmagát, majd kiscsoportban a tanítással kapcsolatban beszélgettek a jelen lévők mindarról, ami elfogadás, tükör, erény, feladat, visszajelzés. Egy ebédszünettel később – melyben csoportvezetői rövidtréning is zajlott – Noémi elmesélte személyes történetét, melynek éle a megbocsájtás fontossága felé villant: megérteni, hogy a sértődés nem vezet új utakra, a bántás-erőszak sosem megoldás.

A nap hálája a szentmise volt, melynek evangéliuma alapján a kereszténység és az imádság helyes megélése felé terelődött figyelmünk. Mindezt a prédikációban látványelemekkel és egy kis, dramatizáló betoldással is megerősítették a számunkra.

Mindannyian nagyon hálásak vagyunk ezért a rendezvényért, amelyen a szórakozás és tanulás mellett tükröt is kaphattunk önmagunkról. Emellett köszönetet szeretnénk mondani Noéminek, amiért hitelesen és bizalommal osztotta meg velünk az életét, segítőinek, hogy nem engedték lankadni lelkesedésünk, a Szent István-plébániának a helyért és a házigazdai nyitottságért, a Benedek húsüzemnek és a Fapicom pékségnek, hogy mindig támogatják a gyergyói medence ifjúsági rendezvényeinek éhes pillanatait, a pap bácsiknak, hogy a fiatalokat kísérték és biztatták, valamint a JKI-ificsoportnak a logisztikáért és helytállásért.

Adventben újra találkozunk!