E közös ,,hazáért élni kell inkább, mint meghalni”

0
548

Az ősök példájából feladatunk erőt meríteni, de kérnünk kell Isten segítségét a jelen helyes megéléséhez, hogy megalapozzuk a holnapot. Áldásért esdekeltünk március 15-én nemzetünknek, a velünk együtt és a szomszédságban élő népeknek, hogy szeretetben, békében tudjunk élni. A háború sújtotta családok számára új reménységért és erőért fohászkodtunk a Mindenhatóhoz, hogy az áhított békében majd az újrakezdés, talpraállás megvalósulhasson. Imádkoztunk, hogy a szívekben dúló gyűlöletet az Úr jósága változtassa, alakítsa át testvéri szeretetre. Képes összeállításunk csupán néhány helyszínt, ünneplést tud megmutatni.

Marosvásárhelyen a Keresztelő Szent János-templomban a hányattatott sorsú katolikus iskola diákjai és tanárai ünnepeltek együtt.

Petrozsényban a Zsil-völgye katolikus közösségei ünnepeltek és örültek az iskolások műsorának.

Kolozsváron az ünneplők rendezett sorokban vonultak be a Szent Mihály-templomba. A bevezetőben László Attila kolozs-dobokai főesperes békéért fohászkodva Istennek ajánlotta népünket, jövőnket, hogy az ő mennyei áldásával kiteljesedhessen békevágyunk. Kovács István, a Magyar Unitárius Egyház püspöke beszédében hálát adott azért, mert népünk évszázadokon át, mint apró búzaszem Európa történelmi viharaiban, az őrlő malomkövek között is meg tudott maradni. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke kiemelte, hogy most is, 175 évvel az 1848-as forradalom után jó, hogy ünneplőbe öltözve megemlékezünk hőseinkről és nem a megszóló, hamis beszédekre hallgatunk. Az életre igent mondva, örökségünket továbbadva kérhetünk békét nemzetünknek, Európának és az egész világnak, mert a ,,hazáért élni kell inkább, mint meghalni”.

Az ökumenikus imádság-csokrot a történelmi egyházak képviselőinek áldásközvetítése zárta. Grezsa Csaba, Magyarország kolozsvári főkonzulja Orbán Viktor magyar miniszterelnök üzenetét tolmácsolta. A templomi ökumenikus imát felemelővé tették a beszédek között felcsendülő egyházi és népi énekek, melyet a kolozsvári magyar iskolák, a János Zsigmond Unitárius Kollégium, Református Kollégium és a Báthory István Elméleti Líceum IX–XII-es kórustagjai adtak elő. A nemzeti ünnep a Főtéren, a szabadban, a Mátyás király szoborcsoport előtt folytatódott, népviseletbe öltözött táncosok és a zenészek tették hangulatossá az ünnepi együtlétet. Közéleti személyiségek szóltak bátorítólag, köztük Varga Mihály, Magyarország pénzügyminisztere, Oláh Emese kolozsvári alpolgármester, Hatos Attila, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség elnöke. Nicolae Ciucă román miniszterelnök is üzenetet küldött március 15-re. A Kolozsvári Gyermekkórus az ünnephez illő énekekkel tette emlékezetessé az eseményt.

Feladatot kaptunk: itt becsületesen, e földi ,,hazáért élni kell inkább, mint meghalni”, más nemzetek közt szeretetben és egyetértésben, Isten rendelése szerint, az ő országát építve és szépítve.

Bíró Jolán-Ilona