Kántorok találkoztak a szatmárnémeti Megmaradás Házában

0
1050
Fotók: A szatmári egyházmegye honlapja

A szatmári egyházmegyében szolgáló kántorok lelki napját, találkozóját tartották március 11-én Szatmárnémetiben a Megmaradás Házában, ahová szép számban érkeztek a kántorok. Ahhoz, hogy szépen formálható legyen a hívek zenei ízlése, fontos, hogy az esperességek kántorai véleményt cseréljenek, találkozzanak, közös lelki napokat tartsanak.

A programot Czier István mezőfényi plébános nyitotta meg rövid köszöntő beszédével, majd közös keresztúttal folytatódott a szatmári székesegyházban, amelyet a kántorok a saját családjukért ajánlották fel. A lelki töltekezés után átvonultak és megtekintették a három szintes, nemrég újonnan átadott Megmaradás Házát, és annak egyik előadótermében kezdetét vette a szakmai megbeszélés.

Mivel közeledik húsvét ünnepe, a mostani találkozón fontos hangsúlyt kapott a nagyhétre való felkészülés. A lelki nap tematikája a virágvasárnapi és a nagyheti szertartások dallamvilágának gyakorlása volt. Hangsúlyt fektettek a kántorok a gregorián dallamok begyakorlására, amelyet Scheitli Erik székesegyházi kántor irányított. Befejezésként Czier István megköszönte mindenkinek az áldozatot, hogy részt vett a lelki napon, és kitért arra, hogy a közeljövőben szeretné, ha a szatmári egyházmegye kántoraiból egy kántorkórus jönne létre. Adja az Úr, hogy úgy legyen! Az összejövetel közös agapéval zárult. Minden lelkes szervezőnek köszönet és hála mindenért.

Forrás: Gnandt Tünde, a szatmárnémeti Szent Család-plébánia kántornője/ A szatmári egyházmegye honlapja