Szeretnék Argentínába utazni – megválasztásának tizedik évfordulóján kérdezték Ferenc pápát

0
566
Fotók: Vatican News

A szentatyával készített interjút az Infobae argentin internetes portál pápaságának 10. évfordulója alkalmából, ugyanis 2013. március 13-án választották meg Szent Péter utódának. A beszélgetésben többek között szólt a venezuelai változás reményeiről, az ukrajnai háború befejezéséről, a nicaraguai helyzetről, a cölibátus „fegyeleméről”, az egyházban a „gonosz ellenállásról”, valamint a Szűzanyának tett fogadalmáról, hogy nem néz televíziót.

Ferenc pápa mindenekelőtt Közép- és Dél-Amerikára koncentrált abban az interjúban, amelyet Daniel Hadad, az Infobae portál tulajdonosa készített a Szent Márta-házban. A pápa szólt a geopolitikai kérdésektől az egyházi kérdéseken át egészen a személyes témákig.

A nicaraguai helyzet

A pápa különösen azokról a nehézségekről beszélt, amelyeket a nicaraguai egyház és a nép ma megtapasztal, ahol a nunciust kiutasították, és betiltották a nagyheti körmeneteket, valamint folyamatos támadások érik a püspököket és a papokat. Elítélte az országot vezetők egyensúlyhiányát, és a 26 év börtönre ítélt matagalpai püspökre, Rolando Álvarezre utalva hozzátette: „Van egy püspökünk, akit bebörtönöztek. Nagyon komoly és rátermett ember. Tanúságtételt akart tenni, és nem fogadta el a száműzetést. Ez olyasvalami, ami nincs összhangban azzal, amit most tapasztalunk, olyan, mintha visszahoznánk az 1917-es kommunista diktatúrát vagy az 1935-ös hitleri diktatúrát. Ezek olyasféle durva diktatúrák. Vagy, hogy egy szép argentin definíciót használjunk: guarangas (durva)”.

Az Argentínába utazás kérdéséről

Argentínáról szólva felmerült az elkerülhetetlen kérdés egy esetleges látogatásról hazájába. „2017 decemberére volt tervezve” − hangsúlyozta Jorge Mario Bergoglio, megismételve, amit már az Irakból visszafelé tartó repülőúton mondott: „Először Chilébe utaztunk volna, majd Argentínába és Uruguayba. Ez volt a menetrend. De mi történt? Akkoriban választások voltak, így Chilét át kellett helyezni decemberre, majd januárban Argentínába és Uruguayba mentünk volna. Aztán megváltozott a program, a chilei és perui utat megszervezték, Argentína és Uruguay későbbre maradt… „Nem tartózkodom semmilyen módon attól, hogy látogatást tegyek” – folytatta a pápa. „Az utazás tervben volt. Nyitott vagyok a lehetőségre… Szeretnék Argentínába menni.”

Remény Venezuelában

Ferenc pápa ezután Venezuelára fordította a tekintetét, és reményét fejezte ki, hogy a rendszer megváltoztatható. „Szerintem igen, mert a történelmi körülmények arra kényszerítik őket, hogy megváltoztassák a párbeszédmódjukat… Soha nem zárom be az ajtót a lehetséges megoldások előtt. Ellenkezőleg, bátorítom azokat” – jelentette ki a pápa.

Ukrajna

A pápa azonban óvatosabb volt az ukrajnai háború megoldását illetően. Azt mondta, „mindnyájan dolgoznak rajta”, majd utalt arra, hogy több államfő is mozgósít ennek érdekében.

„Az egyház mindenkié”

A pápa foglalkozott még interjújában a homoszexuális emberek, az újraházasodott elvált személyek, a nők és a cölibátus témájával is. A homoszexuális emberek befogadása kapcsán Ferenc pápa közvetlenül Jézus szavaira utalt (Mt 22,2−14), amikor azt mondta: „Mindenkit. Mindenkit. Mindenkit hívjatok be. Amikor a »kifinomult« emberek nem akartak elmenni a menyegzőre, a király elküldte szolgáit az útkereszteződésekhez, és mindenkit meghívott: jókat, rosszakat, öregeket, fiatalokat, gyerekeket, mindenkit. Mindenkit. Az egyház mindenkié. És mindenki a maga erejével oldja meg helyzetét az Úr előtt. Ez a bűnösök egyháza.”

„Nem tudom, hol van a szentek egyháza, itt mindannyian bűnösök vagyunk” – hangsúlyozta a pápa, és megismételte, amit 2013-ban, első Rio de Janeiró-i útja alkalmával mondott: „Ki vagyok én, hogy megítéljek egy embert, ha jóakaratú, igaz? Ha inkább az ördög bandájához hasonlít, akkor védjük meg egy kicsit. De ma nagyon nagy figyelem irányul erre a kérdésre. Jézus mindenkit hív és mindenki úgy oldja meg az Istennel való kapcsolatát, ahogy tudja, vagy ahogy akarja, néha akarják, néha nem tudják, de az Úr mindig vár.”

A pápa az újraházasodott elváltak szentségekhez járulása kapcsán – amely a 2014–2015-ös, a családról szóló szinódus központi témája volt – „a püspök lelkiismeretére” emlékeztetett, és azt javasolta az elvált pároknak, hogy „menjenek el a püspökükhöz és mutassák be neki a helyzetüket”.

A férfiak és nők kiegészítik egymást

A nők szerepével kapcsolatos kérdésre a pápa kiemelte, hogy most többen dolgoznak az egyházban: ez szükséges előrelépés, mert „a machizmus rossz”. „Néha a cölibátus machizmushoz vezethet. Egy papból, aki nem tud nőkkel dolgozni, hiányzik valami, és nem érett. A Vatikán nagyon macsó volt, de ez a kultúra része, senkinek sem a hibája. Mindig is így volt.” De most a dolgok változnak. „A nők más módszerrel működnek. Van időérzékük, van idejük várni, van türelmük, másak a férfiakhoz képest. Ez nem csökkenti a férfi értékét. Különbözőek, és ki kell egészíteniük egymást” – mondta a pápa.

A nyugati egyház cölibátusának kérdésével kapcsolatban pedig Ferenc pápa egy pillanatig csendben maradt, majd elmagyarázta, hogy „ez egy ideiglenes előírás… Nem örökkévaló, mint a papszentelés… A cölibátus másrészt fegyelem”. „Szóval felül lehetne vizsgálni?” – kérdezte az újságíró. „Igen” – válaszolta a pápa.

Megosztottság az egyházon belül

Daniel Hadad ezt követően idézte a 92 éves Julián Herranz bíborost, aki azt mondta, hogy a hat pápából, akikkel együtt dolgozott, „talán az ördög munkálkodott kettővel, VI. Pállal és Ferenccel, mindig azon dolgozva, hogy megosszák az egyházat és megakadályozzák az Evangélium terjedését”. „Nem tudom megítélni, hogy ez igaz-e vagy sem” – hangzott a pápa válasza. „Néha van ellenállás, a rossz fajta. Nem a jó fajta. Mert a jó ellenállás az, hogy ha jó projektet csinálok, azt látják és megvitatják. A rossz ellenállás az, amiről itt szó van, és visszafelé fordul árulást keresve. De vagy naiv vagyok, vagy nem hallgatok rájuk.” Vannak ilyen dolgok az egyházban „ott vannak, egy sarokban, elrejtve”. „Ha a szakadás határán állnánk, az rossz lenne − kommentálta a pápa. Például „egy nagyon ismert amerikai püspök esete, aki nuncius volt. Nem tudni, hogy ez az ember katolikus-e vagy sem, a határon van. Ezeket az ellenállásokat rosszul kezelik. Az egyházban kezdettől fogva van ellenállás”.

„Amikor élesen kritizálnak, nagyra értékelem. Néha nem szeretem, de nagyra értékelem” – jegyezte meg a pápa.

Nem a televízióra!

Végül megemlítette fogadalmát, amit a Kármel-hegyi Boldogasszonynak tett harminchárom éve, hogy nem néz televíziót. 1990. július 15. volt, és miközben a közösséggel tévézett, „olyan dolgokat sugároztak, amelyek nem tesznek jót a szívnek. Nem bűnös dolgokat, hanem olyan relativizmusokat mutattak, amelyek gyengítik a szívet”. Másnap a Kármel-hegyi Boldogasszony ünnepi szentmiséjén Ferenc pápa úgy érezte, „nem szabadna néznem, minden probléma nélkül”. Így hát azt mondta, hogy „elég volt”, néhány kis engedményt leszámítva.

Forrás: Salvatore Cernuzio / Somogyi Viktória, Vatican News

MEGOSZTÁS