Meghalt Alexandru Mesian görögkatolikus püspök

0
649

Március 11-én reggel, 86 éves korában, a lugosi városi kórházban elhunyt Alexandru Mesian, a Lugosi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke − adta hírül a Lugosi Görögkatolikus Egyházmegye Sajtóirodája.

„Szelíd és alázatos pásztor volt, aki szerette és örömmel szolgálta az Urat és egyházát, a hit példamutató tanúságtételét hagyta ránk, amiért mélyen hálásak vagyunk” − írta Iosif Păuleț, a Iași Egyházmegye püspöke Lucian Mureșannak, a Fogaras-Gyulafehérvári Görögkatolikus Főegyházmegye főpásztorának és Ioan Călin Botnak, a Lugosi Görögkatolikus Egyházmegye segédpüspökének küldött részvétnyilvánító levelében. A két levelet Petru Sescu segédpüspök és Petru Gherghel emeritus püspök is aláírta.

A Lugosi Görögkatolikus Egyházmegye sajtóirodája közölte, hogy Alexandru Mesian püspök egészségi állapota az elmúlt hónapokban fokozatosan romlott. Március 4-én este akut légzési elégtelenséggel szállították be a lugosi kórházba, ahol többféle kórképet diagnosztizáltak nála.

Alexandru Mesian 1937. január 22-én született a Máramaros megyei Fernezelyben. 1957-ben iratkozott be a Iaşi-i Római Katolikus Teológiai Intézetbe; de még ugyanabban az évben eltanácsolták a bukaresti Vallásügyi Minisztérium utasítására, arra hivatkozva, hogy erdélyi görögkatolikus családból származik. 1960 és 1965 között titokban tanult teológiát; az 1964-ben megítélt általános amnesztia után ellenőrizhették teológiai tudását, amikor a teológia néhány tanára is kijöhetett a börtönből. 1965. május 8-án titokban szentelte pappá Ioan Dragomir máramarosi püspök. 1965 és 1990 között ugyanilyen titkos körülmények és megfigyelés mellett végezte a katekézist és a lelki segítségnyújtást azok számára és körében, akik ezt igényelték, és nem akarták megszakítani a katolikus egyházzal való kapcsolatukat az üldöztetés és a tiltások ellenére.

Az első nyilvános, szabad görögkatolikus szentmisét 1990. január 21-én ünnepelték Nagybányán a művelődési ház előtti téren.

1994. július 20-án II. János Pál pápa kinevezte Lugos segédpüspökének, 1994. szeptember 8-án pedig Balázsfalván Lucian Mureșan nagyérsek-metropolita, Ioan Ploscaru püspök és George Guțiu püspök segédletével püspökké szentelték.

1994 októberében a szentatya a Keresztények Egységét Előmozdító Pápai Tanács tagjává nevezte ki Rómában, 1995-ben pedig a katolikus és az ortodox egyház közötti teológiai párbeszédért felelős közös nemzetközi bizottság tagjává nevezte ki. 1995 októberében II. János Pál pápa a lugosi egyházmegye püspökévé nevezte ki. 1996. május 5-én iktatták be.

Alexandru Mesian görögkatolikus püspök temetési szertartásáról később közölnek részleteket.

Nyugodjon békében!

Forrás: ercis.ro

MEGOSZTÁS