Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

0
289

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) március 7–8-án megtartotta tavaszi rendes ülését, amelyen Michael Wallace Banach apostoli nuncius is részt vett. Az ülésen elhangzottakról az MKPK Titkársága március 9-én tájékoztatott.

Az MKPK tagjai ismételten kifejezték örömüket, hogy Ferenc pápa lelkipásztori látogatásra érkezik Magyarországra a húsvéti időszakban, április 28–30. között. A pápa apostoli útja nagyon fontos esemény nemcsak a katolikusoknak, hanem minden magyarnak határon innen és túl. Az Olaszországon kívüli apostoli utakat tekintve Magyarország az egyetlen ország, amelyet Ferenc pápa kétszer is meglátogat. A szentatya korára való tekintettel a találkozásokra budapesti helyszíneken kerül sor, azonban országlátogatásról van szó, így Tóth Tamás, az MKPK titkára, általános koordinátor és az apostoli utat előkészítő stáb munkáját az egyes megyéspüspökök által kinevezett egyházmegyei koordinátorok is segítik.

Április 28-án, pénteken délelőtt, érkezése után a pápa államfői minőségében először a köztársasági elnökkel a Sándor-palotában, majd a miniszterelnökkel találkozik. Aznap délután 17 órakor a szentatya a budapesti Szent István-bazilikában a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik. A bazilikába csak belépővel lehet majd bejutni; a részvételt az egyházmegyék és szerzetesközösségek koordinálják. A katekétákat, hitoktatókat és minden érdeklődőt szeretettel várnak a bazilika előtti térre, ahol a találkozót a tervek szerint kivetítőn is követni lehet.

Szombaton, április 29-én a pápa magánlátogatást tesz az 1982-ben Fehér Anna nővér által alapított Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthonában, amely mára már országos hatókörben látja el a halmozott fogyatékossággal élő, valamint az állami gondoskodásban élő látássérült gyermekeket, tanulókat. Ezt követően a Rózsák terei Szent Erzsébet-templomban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által fenntartott, illetve egyéb katolikus karitatív és szociális szervezeteinek szervezésében szegényekkel és menekültekkel találkozik. Délután ifjúsági találkozóra kerül sor a Papp László Sportarénában, amelynek csúcspontja a szentatya körükbe látogatása lesz 16.30-kor. A találkozóra főként katolikus középiskolásokat, valamint egyetemistákat várnak, akiknek jelentkezését és részvételét az egyes egyházmegyék koordinálják. Este a pápa az Apostoli Nunciatúra épületében a Jézus Társasága tagjaival, a jezsuita szerzetesekkel találkozik.

Ferenc pápa látogatásának csúcspontja az április 30-án 9.30-kor kezdődő vasárnapi szentmise, amelyre a püspöki testület tagjai nagy szeretettel hívnak és várnak mindenkit Magyarország egész területéről és a környező országokból. A helyszínül szolgáló Kossuth téren a szektorok kialakítása folyamatban van, a szentmisébe való bekapcsolódást a tervek szerint a téren és környékén elhelyezett kivetítők is segítik majd.

Délután, elutazása előtt a pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre látogat. Az egyetem a Hittudományi Kar révén majd négyszáz éves múltra tekint vissza, azonban jelenlegi formájában ebben az akadémiai évben ünnepli alapításának 30. évfordulóját. Magyarország egyetlen szentszéki alapítású katolikus egyeteme. A szentatya az Információs Technológiai és Bionikai Kar épületében az évforduló alkalmából az egyetem képviselőivel találkozik. Jelen lesznek az egri és a szegedi katolikus fenntartású egyetemek vezetői és a katolikus főiskolák rektorai is.

A pontos részletekről a későbbiekben, az előkészítő munka előrehaladtával adnak tájékoztatást.

Miután betöltötte hetvenötödik életévét, 2023. február 3-án Ferenc pápa elfogadta Cserháti Ferenc püspök lemondását az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöki tisztségéről, ezért az MKPK a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott koordinátornak Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspököt nevezte ki. Korábbi feladatait ez a megbízatás nem érinti.

A Püspöki Szinódus Általános Titkársága világméretű imanapot hirdetett május 31-re. Magyarországon a nemzeti kegyhelyeken – Máriapócson és Mátraverebély-Szentkúton – lehet az imádságba szervezett és vezetett formában bekapcsolódni.

Az MKPK úgy döntött, hogy bekapcsolódik a római ökumenikus imavirrasztásba, amelyet 2023. szeptember 30-án, a püspöki szinódus őszi ülésének kezdetén rendeznek meg. 

Forrás: MKPK Sajtószolgálat / Magyar Kurír