Otthon a csángó hazában

0
676

Otthon a csángó hazában címmel hirdetett online beszélgetést a Hittan.ro katekétikai portál, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum diákjait kérdezték hithez, természethez, hagyományhoz való ragaszkodásukról.

A népviseletbe öltözött fiatalok a jövővel kapcsolatos álmaikba is beavatták azokat, akik követték a beszélgetést, amelyet Telekfalvi Bernadett vezetett, aki IX. osztályos a székelyudvarhelyi Tamási Áron Elméleti Líceum római katolikus teológia tagozatán.

Gondolatmorzsák a gyimesfelsőloki líceum csángó diákjaival folytatott beszélgetésből

Következzék néhány gondolat a fiatalok vallomásaiból. A beszélgetés egésze a február 28-i megosztásnál visszahallgatható.

A természetszeretet, a hagyományápolás és a hit jellemzi a csángó mentalitást. Amikor búcsúk vannak, a természetben mindenki leül a földre. Akkor is nagyon sokan csángós ruhába öltöznek. Nyáron úgy is bírják. És az nagyon szép, hogy a természetben sokat imádkoznak az emberek. Én is próbálok minél többször így tenni. A zarándoklatok nagyon szépek. (Dobál Bianka)

Már kiskorom óta hagyományápoló vagyok és sokat vagyok a természetben. Mind a mai napig, ha időm van, én kint vagyok. Néptáncolok, ezzel őrzöm a hagyományainkat. Adventkor rorátékra járok, nagyböjtben böjtöt tartok. (Fikó Valéria)

Minden vasárnap templomba megyünk, szentséghez járulunk, rendszeresen imádkozunk és megtartunk minden böjtöt. (Bodor Mónika)

Én mindenképpen itthon szeretnék maradni. Most még itthon tanulok, de ha befejezem a tanulmányaimat, akkor sem tervezek elmenni. És úgy érzem, hogy ha el is távolodok, akkor is vissza fogok térni. Kicsi koromtól láttam azt előre, hogy ha gyermekeim lesznek, ők is ilyen kis csángó lányok és csángó fiúk lesznek. Szeretném, hogy ők is járjanak néptáncolni és vegyék át azt az érzést, amit most én átélek. Úgyhogy én itthon szeretnék maradni. (Dobál Bianka)

Én még nem tudom, hogyan lesz a jövő, de szeretnék itthon maradni. Ha elkerülnék is, biztos visszajövök. (Bodor Mónika)

Én is úgy tervezem a jövőmet, hogy itthon nőjenek fel a gyermekeim, érezzék azt, amit én érzek, tanulják meg azt, amit én tanultam. Próbálják meg megőrizni a hagyományiakat, hogy ne vesszenek el, mert ezek értékes kincsek. Ha úgy adja a sors, hogy eltávolodok, mindig vissza fogok jönni. Jelenleg nem érzem azt, hogy el fogok távolodni. Én itthon akarok maradni. (Fikó Valéria)

Forrás: Hittan.ro

MEGOSZTÁS