Kötelék és kötelesség – megkötözöttség nélkül a CSIT-re hangolódva

0
1438
Fotó: Györfi Albert

A Csíksomlyói Ifjúsági Találkozóra (CSIT-re) készült március 3–5. között a Főegyházmegyei Ifjúsági Főlelkészség nagy csapata önkéntes munkatársak segítségével az idei első szervezői hétvégén. A programot a szelterszfürdői Boldog Özséb Ifjúsági Házban tartották. Most már nem titok a fiatalok legnagyobb gyulafehérvári főegyházmegyei eseményének mottója: Nem akarsz félszívű követőt – lényem Tiéd!

A CSIT tulajdonképpen nem más, mint a fiatalok ünnepe, derült ki Csíki Szabolcs ifjúsági főlelkész tanításából. Mivel az ünnep szent, úgy kell felkészülnünk rá, hogy minden pillanatát egészen megélhessük akkor, amikor az imádságos hozzáállásunk, munkánk, energiánk gyümölcseinek örvendhetünk Isten és a nyári találkozásra eljött fiatalok jelenlétében. A hétvége célja tehát a szervezők feladatköreinek mélyebb megismerése, a különböző munkacsoportok kapcsolódási lehetőségeinek feltárása és a lelki elmélyülés volt. A csapat kreatív módszerek által jutott közelebb a maga dinamikájához, a munkaelosztás hatékonyságát pedig csoportos beszélgetések segítették elő, hogy mindenki helyén érezze magát abban a szolgálatban, amire igent mondott. Elsőre talán nehezen hittük el, de egy pár kötél és egy filctoll segítségével úgy is tudtunk csapatként egy embert rajzolni, hogy kezünk nem ért az írószerhez; s ebben az egyszerűnek hangzó feladatban sok mindent tetten érhettünk: kommunikáció, konfliktuskezelés, segítőkészség, együttműködés. Emellett lehetőségünk volt megfogalmazni egy szeretetközösségben, hogy mit kérünk egymástól munkánk gördülékennyé tételéhez.

A csapat célja az idei mottót három kulcsszó mentén kifejteni: követő, lényem, tiéd. A középpontba az önmagunkkal, Istennel és a közösséggel való kapcsolat megismerését, elmélyítését helyezzük, hogy a fiatalok egy stabil kapcsolatra törekedjenek mindhárom síkon. Célkitűzésünk a fél szív – teljes szív témájára épül. A közénk érkező fiatalokat arra hívjuk, hogy befogadják a gondolatot: egymással közösségben Isten segít feltölteni a félszíveinket, hogy önmagunkat teljesen neki ajándékozhassuk, így válva teljes szívű követőivé.

Az ifjúsági főlelkész gondolataival indultunk útra a hétvégéről; ki Erdély különböző pontjaira, ki Budapestre, várva a következő találkozást és lendületet merítve a további munkánkhoz: a szentek nem tökéletesek, hanem boldog emberek, akik életének íze van. Fiatalok, várunk titeket, számítunk a jelenlétetekre, mert fontosak vagytok! Találkozzunk 2023. augusztus 15–19. között Csíksomlyón!

Csiki Eszter