Lelkileg, szellemileg készülni a házasságra – jegyeskurzust tartanak Székelyszentkirályon

0
534
Jegyeskurzus

Tíz pár fiatal jelentkezett jegyeskurzusra a székelyszentkirályi plébánián, akik közül öt pár vesz részt aktívan a február 24. és április 1. között megszervezett kurzuson. Akik külföldön dolgoznak, személyesen nem tudnak jelen lenni, így nekik online tartják a felkészítőket. A témák az önismeretre, a kommunikációra, a házasság szentségére fókuszálnak, miközben megküzdési stratégiákat kívánnak adni a résztvevők kezébe.

A jegyeskurzus kísérői Bálint István és Emőke, György Hunor és Gyopár, Sebestyén Antal és Ibolya, illetve Baróti Csaba plébános. Évente egy kurzust tartanak, amire szeretettel várják azokat a fiatal házasokat is, akik nemrég kötöttek házasságot. Számukra is hasznos tudnivalókat tartalmaz a program.

György Hunor kísérő megkeresésünkre elmondta, fontosnak érzik, hogy az esküvői szertartásra és ünnepségre való készület mellett arra bátorítsák a párokat, hogy lelkileg-szellemileg készüljenek a házasságra, ugyanis a házasság igazi valósága a nagy nap után bontakozik ki annak minden örömével és nehézségével együtt. „Sok kihívás éri napjainkban a házasságokat, ezért szeretnénk eszközökkel felruházni a párokat, amennyire tőlünk telik, hogy könnyebben vegyék az akadályokat. Szeretnénk, ha felkészülnének és olyan dolgokkal bővítenék a házassági eszköztárukat, mint a megfelelő önismeret, egymás alapos ismerete, megfelelő kommunikációs stílus kialakítása, annak ismerete, hogy hogyan tudnak megküzdeni a problémákkal. Fontos, hogy legyenek megküzdési stratégiáik, ha problémákkal találkoznak, és bátoritani próbáljuk őket hiteles házasságszemlélet, vágyak és célok kitűzésére” – fogalmazott György Hunor.

Öt alkalmasra tervezik a kurzust és a szervezők gondolkodnak azon, hogy a szülők számára tartsanak-e egy további találkozót. Az első alkalom témája február 24-én, pénteken az önismeret, egymás alaposabb megismerése volt. A szervezők terve szerint a második alkalommal a kommunikáció és a kommunió, illetve a konfliktusok rendezése köré épül a találkozó. A harmadik, negyedik és ötödik találkozók az alábbi témákat járják körbe: a házasság keresztény szemmel, a házasság szentsége, hogy mit tanít az egyház és a Szentírás a házasságról, illetve a férj és feleség szerepeiről, gyermekvállalás és nevelés, szülőkkel való kapcsolat, pénzügyek, háztartás közös vezetése.