Keresztény nők világimanapja

0
755

Minden év márciusának első péntekén tartják a keresztény nők világimanapját. Az esemény mottója: „Hallottam a ti hitetekről…“ (Ef 1,15 ) volt. Az idei imanapra a tajvani nők írták meg az istentiszteleti anyagokat.

Az imanap gyökerei a 19. századra nyúlnak vissza, amikor sokan imádkoztak Észk-Amerikában az egységért, és a század végén létrehoztak egy közös imanapot. A keresztény nők megértették, hogy így egy az egész világra kiterjedő testvériség tagjai, megoszthatják egymással örömüket, bánatukat.

Tajvan

Földrajzi helye

Az imanap témáját kidolgozó Tajvan egy körülbelül 36 000 négyzetkilométeres szigetország a Csendes-óceán nyugati régiójában és a kelet-, délkelet-ázsiai szigetívek közepén található. A fő sziget Japán és a Fülöp-szigetek között helyezkedik el, déli felén a Rák térítő halad át északról délre. A főváros – Tajpej városa – Tajvan északi részén fekszik. A Tűzgyűrűben való elhelyezkedése miatt Tajvan és a környező szigetek évente körülbelül 1000 érzékelhető földrengést tapasztalnak.

Lakosság, nemzetiség, nyelvek

Körülbelül 23,6 millió lakosával Tajvan sűrűn lakott, többnemzetiségű ország, lakosságának többségét a Ming- és Qing-dinasztiák idején Kínából érkező bevándorlók leszármazottai alkotják. A 16 hivatalosan elismert őslakos csoportba, amelyek még mindig őrzik nyelvüket és kultúrájukat, körülbelül 570 000 ember tartozik, a teljes lakosság 2%-a.

A mandarin, amelynek használatát a kormány az 1946-ban kezdődő ,,Nemzeti Nyelvi Mozgalom” révén kényszerítette ki, a leggyakrabban használt nyelv.

Vallási helyzet

A kereszténységet először a holland és a spanyol megszállás alatt vezették be Tajvanra. A spanyolok katolikus templomokat építettek Észak-Tajvanon, míg a hollandok délen a protestáns (református) egyházzal ismertették meg az ott élőket.

A vallás sokszínűsége Tajvanon a második helyen áll a világon, és vallásszabadsága Belgiummal és Hollandiával osztozik az első helyen. A népszerű népi vallások mellett a tajvaniak különböző vallásokat is gyakorolnak, köztük van a buddhizmus (19,9%), a taoizmus (16,6%), a protestantizmus (5%), a katolicizmus (1,5%), az iszlám (0,2%), valamint néhányan zsidók, illetve görög ortodox felekezet tagjai. Bár vallás szempontjából sokszínű az ország, mégis kevés konfliktussal, harmóniában élnek együtt az emberek.

A közelmúltban az evangéliumi tajvani operák és az evangéliumi bábelőadások az evangelizáció csatornájává váltak.

Vallás és társadalom Tajvanon

Tajvan különböző vallási csoportjainak közös jellemzője, hogy részt vesznek a közjóért való munkálkodásban, mint például a szegények segítése, a katasztrófaelhárítás, a szociális jóléti intézmények létrehozása, valamint iskolák, orvosi létesítmények, árvaházak és idősotthonok építése. Míg a kereszténység kisebbségi vallás Tajvanon, szociális jóléti minisztériumain keresztül számos marginalizált csoportról gondoskodott.

A tajvani demokrácia fejlődésének kulcsa az emberek aktív részvétele. A civil csoportok támogatásával a kormány egyre inkább az alapvető emberi jogokra összpontosított, beleértve a szabadsághoz való jogot, a szólásszabadságot, a politikában való részvétel szabadságát, a nemek közötti egyenlőséget, a vallásszabadságot, az őslakosok jogait, a házassági egyenlőséget és a bírói igazságszolgáltatást.

Imanap Nagyváradon

A béke ajándékáért imádkoztak március 3-án a keresztény felekezetek nagyváradi képviselői az evangélikus-lutheránus templomban.

Imanap Kolozsváron

Az evangélikus-lutheránus templomban Kerékgyártó Bálint Imola lelkész vezetésével tartották a kolozsvári felekezetek nőszövetségeinek képviselői az imanapot. A liturgikus keretet az evangélikus egyház vesperása adta, amelynek énekes-felelgetős része a katolikusokat saját vesperásukra emlékeztette. A tajvani nők által előkészített anyagból sokat meg lehetett tudni az országról, annak életéről, vallásairól és a kereszténység helyzetéről. A bibliai részek mellett a bemutatásban helyet kaptak a sajátos tajvani értékek, szép volt a színek jelentéséről írt elmélkedés, ezzel az ottaniak felfogásába, kultúrájába is röpke bepillantást nyerhettek a jelen levők.

Az ima után a cselekvés ideje is eljött: adakozni három jótékony szándékra is lehetett, és akik imádkozni szoktak, azok a kevesükből is szívesen adnak.