Egy éve folyik a háború Ukrajnában

0
196


Egy év telt el, mióta a háború a szomszédos Ukrajnában kirobbant, egy év alatt több mint 7000 civil vesztette életét és további 18 millió ukrán szorul sürgős humanitárius segítségre. Sok segélyszervezet állt azonnal munkába, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat elsők közt ment a helyszínre, és többek között három, a román-ukrán határon fekvő határátlépőnél állt a menekülők rendelkezésére. A munka azóta is folyik…

A szomorú évforduló kapcsán Ferenc pápa külön felhívással fordult a nemzetek vezetőihez: „Kedves Testvéreim! Február 24-én lesz egy éve annak, hogy ez a kegyetlen és abszurd háború elkezdődött. Szomorú évforduló. A halottak, sérültek, menekültek és földönfutók száma, valamint a pusztulás, a gazdasági és társadalmi károk nagysága mind önmagáért beszél. Vajon az Úr meg tud-e bocsátani ennyi bűnt és erőszakot? Ő a béke Istene. Maradjunk közel a sokat szenvedett ukrán néphez, amely továbbra is szenved. Kérdezzük meg magunktól: vajon mindent megtettünk-e a háború megfékezéséséért?”,,Romokra épített győzelem, soha nem lesz igazi győzelem!” – fejezte be felhívását a pápa.

Február 24-ét a továbbra is a nagy bátorsággal ellenálló Ukrajna népének szenteli a Romániai Máltai Szeretetszolgálat, és mindazoknak a szervezeteknek, amelyek világszerte kitartóan segítették a háború nyomán szükséget szenvedőket az év során. Amíg szükség van rá, a Romániai Máltai Szeretetszolgálat, együtt a szomszédos országokból és az egész világból érkező kollégákkal, a helyszínen lesznek, tettre készen, ígéri a szervezet.

Február 24-én du. 6 órakor Temesváron a Máltai Szeretetszolgálat keretében működő Humanitaria önkéntescsapat csendes gyertyás tiltakozáson vesz részt, amelynek célja a háború elítélése és a békevágy. Megemlékeznek a háború ártatlan áldozatairól. Az ukrán áldozatokkal való szolidaritás jegyében 365 gyertya gyúl a 365 háborús napot jelképezve.

Adományaik segítik a munkát, segítik a szervezetet, hogy hatékonyan tudjanak a továbbiakban is támogatást juttatni oda, ahová szükséges, befejezni az összes elkezdett projektet. Adományozni ITT lehet.